Etusivu / Mitä tehdä, kun lapsen korvaan sattuu?

Mitä tehdä, kun lapsen korvaan sattuu?

Korvatulehdukset ovat lapsilla yleinen ylähengitystietulehduksiin liittyvä vaiva. Toisilla lapsilla sairastaminen voi jäädä vain yhteen kertaan, kun taas toisilla vaiva toistuu niin usein, että voidaan puhua tulehduskierteestä. Kuinka tunnistat lapsen korvatulehduksen ja kuinka sitä hoidetaan?

Yleisimpiin kysymyksiin korvatulehduksista vastasi korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Stina Miettinen.

Mistä lapsen korvatulehduksen tunnistaa?

Välikorvan tulehdus kehittyy yleensä 4–5 päivän kuluessa ylähengitystietulehduksen alkamisesta. Lapsi usein haroo korvaa ja on levoton, mutta oireina voivat olla myös ruokahaluttomuus, oksentelu, ripuli tai kuulon alenema. Pienemmillä lapsilla voi esiintyä myös tasapainovaikeuksia. Joissakin tapauksissa lapsi voi olla täysin oireeton.

Milloin kannattaa mennä lääkäriin?

Jos lapsi herää yöllä korvakipuun, ei lääkäriin tarvitse heti lähteä. Tärkeintä on hoitaa kipua esimerkiksi parasetamolilla, ibuprofeiinilla tai naprokseenilla. Seuraavana päivänä kannattaa käydä lääkärissä, vaikka lapsi olisi jo kivuton.

Lääkäriin kannattaa mennä tarkistuttamaan korvat myös, jos lapsi on sairastanut useita tai pitkittyneitä ylähengitystietulehduksia ja epäilet kuulonalenemaa.

Miten korvatulehduksia hoidetaan?

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Stina Miettinen

Välikorvan tulehdus kehittyy yleensä virustaudin aikana, mutta välikorvan eritteessä on noin 70 prosentissa tapauksista myös bakteeri. Jos lapsi on kivulias ja korvassa on selkeä välikorvan tulehdus, se on syytä hoitaa antibiootilla. Jos lapsi on melko oireeton ja välikorvassa on vain vähäisesti märkää, voidaan tilannetta jäädä seuraamaan ja korva tarkistaa 2–3 päivän kuluttua. Suurin osa välikorvan tulehduksista paranee ilman antibioottia.

Milloin on jälkitarkastuksen aika?

Korvat olisi hyvä tarkistaa kuukauden kuluttua hoidon aloituksesta, mutta jos lapsen oireet jatkuvat antibiootista huolimatta, on hyvä tarkistuttaa korvat jo aikaisemmin.

Mitä keinoja on korvatulehduskierteen katkaisemiseen?

Jos lapsi on sairastanut yli kolme korvatulehdusta kuuden kuukauden aikana, yli neljä korvatulehdusta vuoden aikana tai jos välikorvassa on ollut eritettä yli kolmen kuukauden ajan, voidaan jo suunnitella ilmastointiputkien asettamista tärykalvoihin. Tämän toimenpiteen jälkeen tulehduskierre yleensä katkeaa.

Voiko korvatulehduksia estää?

Korvatulehduksen riskitekijöitä ovat alle kahden vuoden ikä, suuret päiväkotiryhmät, tupakointi kotona, muut sisarukset ja perintötekijät. Korvatulehduksen kehittymistä voi estää välttämällä ylähengitystietulehduksia. Influenssarokotteen on todettu vähentävän korvatulehduksia. Tutkimuksissa on myös havaittu, että ksylitolipurukumin säännöllinen käyttö vähintään viisi kertaa päivässä vähentää välikorvan tulehduksen ilmaantumista.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Stina Miettinen ottaa vastaan Mehiläinen NEO:ssa maanantaisin ja torstaisin, ja Mehiläinen Kauppiaskadulla tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Varaa aika korvalääkärille nettiajanvarauksesta tai numerosta 010 235 3535.

 

Lue lisää:

Korva-, nenä- ja kurkkutaudit

Lasten NEO

Julkaistu: 17.04.2018 | Päivitetty: 18.04.2018