Etusivu / Milloin lääkäriin? Influenssan ja RS-viruksen hoito lapsella

Milloin lääkäriin? Influenssan ja RS-viruksen hoito lapsella

Alkuvuonna influenssa- ja RS-virus ovat vaivanneet lapsiperheissä. Influenssa on voinut aiheuttaa jopa puolitoista viikkoa kestäneen korkean kuumeen. Milloin lapsen kanssa tulisi lähteä lääkäriin?

Mehiläinen NEO:n lastenlääkäri Päivi Silén kehottaa erityisesti influenssan osalta olemaan liikkeellä nopeasti, jotta viruslääkitys voidaan aloittaa.

– Influenssavirus voi aiheuttaa korkean kuumeen, joka pahimmillaan kestää jopa puolitoista viikkoa. Tamiflu-viruslääkitys tulee aloittaa kahden vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta, jotta se tehoaa. Viruslääkkeen avulla oireiden kestoa voidaan lyhentää muutamalla päivällä. On myös mahdollista, että se auttaa pienentämään jälkitautien riskiä, Silén sanoo.

Lastenlääkärin vastaanotolla tehdään potilaalle influenssapikatesti. Jos tulos on positiivinen, voidaan viruslääkitys aloittaa saman tien. Lääkettä voidaan antaa myös vauvoille.

RS-virus on hankala pienellä lapsella

RS-viruksen voivat saada kaikenikäiset lapset, mutta erityisen hankala se on pienillä lapsilla, koska se voi aiheuttaa hengitysvaikeutta.

– Alle vuoden ikäiset lapset ja erityisesti alle puolen vuoden ikäiset lapset voivat saada RS-viruksen aiheuttamia hengitysvaikeuksia. Jos lapsella on yli 38 asteen kuume ja tiukka tai vinkuva yskä tai hengitys on työlästä, kannattaa lähteä käymään lääkärissä. Yksityisvastaanotolle voimme testata potilaan RSV-pikatestin avulla, jonka tulos saadaan kahden tunnin kuluessa.

– Jos kyse on aivan pienestä, alle kolme kuukautta vanhasta lapsesta ja kuume nousee yli 38 asteen, kannattaa lähteä käymään lääkärissä mahdollisen bakteeritaudinkin varalta, vaikka kuumeeseen ei liittyisikään kovaa yskää, Silén korostaa.

Varaa aika nettiajanvarauksesta tai numerosta 010 235 3535.

Flunssaisen lapsen hoito

Julkaistu: 15.03.2018 | Päivitetty: 15.03.2018