Etusivu / Mietitkö lapsettomuutta? Ota yhteyttä heti, kun huolestuttaa

Mietitkö lapsettomuutta? Ota yhteyttä heti, kun huolestuttaa

Suurinta osaa lapsettomuudesta kärsiviä potilaista pystytään nykykeinoin auttamaan. Lapsettomuuslääkärinä toimiva naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Kati Härkönen suosittelee ottamaan yhteyttä lääkäriin, jos raskaus ei ole alkanut vuoden sisällä tai jos epäilee, että hedelmällisyys on jostain syystä alentunut.

Lapsettomuusasioissa tutkimusten katsotaan olevan aiheellisia, kun raskaus ei ole alkanut vuoden sisällä säännöllisistä yhdynnöistä huolimatta. Tutkimuksiin kannattaa hakeutua jo aiemmin, mikäli esimerkiksi kuukautiskierron pituus vaihtelee, jompikumpi parista on sairastanut oireisen sukupuolitaudin, naisen ikä on yli 35 vuotta, tai on muuta syytä epäillä, että hedelmällisyys olisi alentunut.

– Ongelmat raskauden alkamisessa ovat yleisiä. Mikäli jokin asia huolestuttaa, kannattaa varata epäröimättä aika vastaanotolle. Suurinta osaa potilaista pystytään nykymenetelmillä auttamaan ja toive lapsesta saadaan toteutumaan, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Kati Härkönen vakuuttaa.

Lääkäri-potilassuhde erityisen tärkeä

Lapsettomuushoidoissa potilaskontaktit kestävät usein pidempään kuin tavallisessa vastaanottotyössä, jolloin lääkäri-potilassuhde on erityisen tärkeä.

– Arvostan työssäni potilaan kiireetöntä kohtaamista ja hänen kokonaistilanteensa huomioimista. Miehille jää usein ulkopuolinen olo hoidoissa, joten itselleni on tärkeää, että tällaista kokemusta ei tulisi. Pyrin ottamaan heidät aktiivisesti mukaan koko hoitoprosessin ajan, Härkönen sanoo.

Työ lapsettomuuslääkärinä on hyvin antoisaa. Vastaanoton lisäksi työ koostuu erilaisista toimenpiteistä kuten munasolunkeräyksistä ja alkionsiirroista. Kovalla vauhdilla lisääntyvä tutkimustieto alalta haastaa pitämään itsensä ajan tasalla, jotta uusinta tietoa on mahdollista soveltaa potilaiden hoitoon.

– Klinikan kokeneen ja osaavan kollegakunnan tuki on tärkeää. Pohdimme säännöllisesti yhdessä potilaiden hoitolinjoja sekä yksittäisiä potilastapauksia, mikä kehittää edelleen potilaiden saaman hoidon laatua.

Mehiläisestä apua gynekologisiin vaivoihin ja lapsihaaveisiin

Turun alueella gynekologisia palveluja saa asiantuntijoilta sekä Kauppiaskadun että NEO:n toimipisteissä. Mehiläisen gynekologit ohjaavat potilaan tarvittaessa lapsettomuushoitoihin keskittyneelle Mehiläinen Felicitas -klinikalle, joka toimii Joukahaisenkadulla.

– Felicitas Mehiläinen tarjoaa kaikkia lapsettomuushoitoja alkaen munarakkulan kypsytys- ja inseminaatiohoidoista koeputkihedelmöitys- ja mikroinjektiohoitoihin. Klinikoillamme tehdään myös sekä lahjamunasolu- että lahjasiittiöhoitoja, Härkönen kertoo.

Naispareja ja itsellisiä eli ilman kumppania hoitoon hakeutuvia naisia hoidetaan klinikan omassa spermapankissa olevien suomalaisten luovuttajien siittiöillä tai tanskalaisesta spermapankista tilatuilla siittiöillä. Klinikan munasolupankkiin voi pakastaa omia munasolujaan, jos raskaus ei ole vielä ajankohtainen, mutta nainen haluaa parantaa mahdollisuuksiaan saada oma biologinen lapsi hieman myöhemmin.

– Teemme myös preimplantaatiodiagnostiikkaa, eli koeputkihedelmöityksen yhteydessä voidaan alkion soluista tutkia sairaan lapsen syntymälle altistavia geenivirheitä ja valita terve alkio siirrettäväksi kohtuun, Härkönen sanoo.

Felicitaksessa palvelee myös hedelmällisyysneuvola, keskenmenoneuvola ja yksityinen äitiysneuvola. Klinikan terapeutit tarjoavat lahjasoluneuvonnan lisäksi apua esimerkiksi tilanteissa, joissa lapsettomuushoidot käyvät henkisesti raskaiksi. Myös miehet voivat tulla yksinään vastaanotolle halutessaan selvittää omaa hedelmällisyyttään.

Gynekologi Kati Härkönen

Lisää tietoa hedelmällisyydestä