Etusivu / Lihavuuden hoito on muuttumassa Suomessa

Lihavuuden hoito on muuttumassa Suomessa

Kolme neljäsosaa miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista on ylipainoisia, ja työikäisen väestön lihavuus on yleistynyt kuuden viime vuoden aikana. Mehiläisen Painonhallintaklinikan vastaava lääkäri André Heikius näkee kuitenkin positiivista kehitystä lihavuuden hoidossa: ”Meillä on entistä parempia keinoja lihavuuden tehokkaaseen hoitamiseen, kuten moniammatillinen yhteistyö, lihavuuslääkkeet ja sähköiset palvelut.

– Viestini painonsa kanssa kamppaileville on, että jokaiselle löytyy painonhallintakeino, josta on apua oman terveyden kannalta. Lääkäreille taas muistutan, että ei ole hyötyä toistaa potilaalle, että hänen tulisi syödä vähemmän ja kuluttaa enemmän, sillä potilaan todellisuus ei ole niin yksinkertainen, André Heikius korostaa.

Heikiuksen mukaan suomalaisessa terveydenhuollossa on viimeisten vuosien aikana herätty siihen, että painonhallinnan ohjauksen tulee olla kokonaisvaltaista: ravitsemus- ja liikuntaohjaus eivät yksistään riitä.

– Tärkeää on myös psykologinen tuki ja ohjaus, sillä esimerkiksi stressillä ja koko elämän kestäneillä ruokaan liittyvillä väärillä ajatusmalleilla on suuri rooli painonpudotuksessa.

Uudenlaiset lääkkeet painonhallinnan tukena

Mehiläinen NEO Painonhallintaklinikka on yksi Suomen suurimmista painonhallintaan keskittyvistä klinikoista. Klinikalla on otettu yli vuosi sitten osaksi hoitoa myös uuden sukupolven lihavuuslääkkeet ja tulokset ovat lupaavia.

– Laihdutuslääkkeitä on ollut markkinoilla kymmeniä vuosia, mutta niiden haittavaikutukset ovat olleet merkittäviä. Nyt kyseessä on kaksi uudenlaista lääkettä, jotka vaikuttavat nälkäkeskukseen sekä palkitsemisjärjestelmään.

Lääkkeiden ja elintapamuutosten yhdistämisen avulla suuri osa potilaista on pudottanut painoa yli kahdeksan prosenttia, mutta monet vielä merkittävästi enemmän.

– Lääketieteelliseltä kannalta jo viiden prosentin pudotus on merkittävä, sillä silloin muun muassa riski sairastua aikuistyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin laskee. Laihdutuslääkkeissä tärkeintä on muistaa, että ne pitää aina yhdistää elintapamuutoksiin. Lääkärien on tunnistettava ne potilaat, jotka lääkehoidosta hyötyvät eniten.

André Heikiuksen vinkit painonpudotukseen:

  • Unohda pikadieetti ja tee päätös asteittaisesta, mutta useiden vuosien kestoisesta prosessista, jossa harjoittelet uudenlaisia tapoja huolehtia omasta hyvinvoinnistasi kokonaisuutena.
  • Tasainen ateriarytmi on usein kaiken perusta, sillä sen avulla saadaan kehon aineenvaihdunta normalisoitumaan ja tukemaan painonpudotusta.
  • Suunnittele päivän ruokailut: varaa terveellisiä eväitä autoon, reppuun ja työpaikan jääkaappiin.
  • Muista puoli kiloa päivässä. Kasvisten osuuden lisääminen päivittäiseen ruokavalioon on monelle helpoin tapa lähteä rakentamaan terveellisempää elämää.
  • Varmista, että nukut ja palaudut riittävästi. Stressinhallinta ja riittävä uni ovat tärkeä osa painonhallintaa.
  • Löydä itsellesi uusi harrastus. Sen ei tarvitse olla lenkkeilyä tai muuta liikuntaa, vaan jotain sellaista, joka saa innostumaan, tuo rentoutta ja iloa arkeen.
  • Hanki tukea painonpudotukseen. Asiantuntijan apua tarvitaan, jos olet yksin yrittänyt painonpudotusta jo pitkään siinä kuitenkaan onnistumatta.

Lue lisää:

Tutustu Painonhallintaklinikan toimintaan

Julkaistu: 19.02.2019 | Päivitetty: 19.02.2019