Etusivu / Lasten allergiat ovat lisääntyneet

Lasten allergiat ovat lisääntyneet

Lasten-allergiat_artikkeli_SNEO

Tavallisia allergiaan liittyviä sairauksia ovat atooppinen ihottuma, ruoka-allergia, astma ja allerginen nuha. Ne ovat lisääntyneet länsimaissa moninkertaisesti.

Allergisten sairauksien lisääntyminen on tapahtunut viimeisen 60 vuoden aikana. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä.

Allergikoilla on tosin huomattu olevan köyhempi mikrobikoostumus sekä iholla että suolistossa, ja mikrobien lajiköyhyys on liitetty kaupungistumiseen.

– Tutkimusten mukaan maalaisympäristössä elävien perheiden lapsilla on vähemmän allergiaa ja astmaa, NEO:n lastenlääkäri ja allergologi Varpu Elenius pohtii.

– Erityisesti jos perheenjäsenet ovat mukana karjataloudessa. Kaupunkiympäristö on ehkä liian ’steriili’.

Allergian ja astman ennaltaehkäisy

Monipuolisella ravinnolla näyttäisi olevan osansa allergian ja astman ehkäisyssä.

NEO:n lastenlääkäri, allergologi Varpu Elenius.
NEO:n lastenlääkäri, allergologi Varpu Elenius.

– Äidin monipuolinen ravinto sekä raskausaikana että imettäessä on tärkeää. Se suosii suoliston monipuolista mikrobikasvua, Varpu Elenius sanoo.

– Raskauden aikainen tupakointi taas on selvä astman riskitekijä

Mikä aiheuttaa allergisia oireita?

Jos lapsi sairastaa yhtä atooppista sairautta, on hän alttiimpi muiden allergisten sairauksien puhkeamiselle.

Esimerkiksi atooppista ihottumaa sairastaa viidennes lapsista jossakin ikävaiheessa.

Heistä kolmanneksella on myös ruoka-aineallergia. Oireita aiheuttavat usein kananmuna, maito, viljat, pähkinät, siemenet sekä kala.

– Allerginen nuha ja silmäoireet taas johtuvat useimmiten siitepölyallergiasta tai eläinallergiasta. Tavallisesti ne ilmaantuvat leikki- tai kouluiässä, Varpu Elenius toteaa.

Hengitysvaikeuksia flunssassa

Astmaa esiintyy noin viidellä prosentilla lapsista. Tavallisin ensioire on uloshengitysvaikeus virusflunssan yhteydessä. Uloshengitys on raskasta ja usein vinkuvaa, ja siihen liittyy yskä.

– Hengitysvaikeudet flunssan yhteydessä ovat toki lapsilla tavallisia, joten heti ei kannata pelästyä. Jos oireita on tiuhaan ja niihin liittyy muu allergiataipumus, on astman kehittymisen riski suurempi.

Allergian ja astman asiantuntijat NEO:ssa

Allergia NEO:ssa tehdään muun muassa astma- ja allergiatestauksia sekä siedätyshoitoja. Sekä lapsia että aikuisia auttaa kymmenen erikoislääkärin tiimi, jossa on mukana allergian ja astman tutkimukseen sekä hoitoon erikoistuneita keuhkolääkäreitä, ihotautilääkäreitä, lastenlääkäreitä sekä korvalääkäreitä.

Jos allergiaoireet ovat lieviä eivätkä juuri haittaa lasta, ei ole kiire lääkärille.

– Mutta jos oireet ovat vaikeita tai aiheuttajiksi epäillään ravitsemuksen kannalta keskeisiä ruoka-aineita, kuten maitoa tai viljaa, on syytä tutkia tarkemmin. Myös astman kaltaiset oireet sekä toistuva ihottuma kannattaa tutkituttaa, Elenius korostaa.

Voiko allergia kadota?

Allergiaoireet eivät onneksi ole yleensä ikuisia. Esimerkiksi lasten muna- ja maitoallergiat lievittyvät usein iän myötä.

– Myös siitepölyallergiat ja eläinallergiat yleensä lieventyvät lapsen kasvaessa. Sen sijaan pähkinä-, siemen-, kala- ja äyriäisallergiat jatkuvat yleensä aikuisikään, Vanto kertoo.

Allergian merkkejä lapsessa:

  • toistuva ihottuma, ihon lehahtelu, nokkosihottuma tai toistuva kutina
  • pitkittynyt yskä, hengenahdistus, hengityksen vinkuminen
  • jatkuva nuha, aivastelu, nenän tukkoisuus, silmien punoitus ja kutina

Julkaistu: 03.04.2017 | Päivitetty: 05.04.2017