Etusivu / Laadukas magneettikuva antaa arvokasta tietoa potilaan vaivasta

Laadukas magneettikuva antaa arvokasta tietoa potilaan vaivasta

Kokonaisvaltainen hoitoketju takaa parhaan mahdollisen hoidon

Kun hoitava lääkäri, radiologi, hoitohenkilökunta ja kuvantamislaitteisto ovat kaikki saman katon alla, on magneettitutkimus parhaimmillaan. Kokonaisvaltaisessa hoitoketjussa potilaalle ei tarjota vain yksittäistä kuvausta vaan kattavaa hoitoa, jonka eteen alan ammattilaiset tekevät tiivistä yhteistyötä. Sairaala NEO:ssa kuvantaminen lähtee aina liikkeelle potilaan yksilöllisistä tarpeista.

NEO:ssa tehdään magneettikuvausten lisäksi röntgenkuvauksia, tietokonetomografioita sekä ultraäänitutkimuksia. Tutkimuksista vastaavat kokeneet radiologian erikoislääkärit Sami Kajander ja Pekka Niemi, neuroradiologian erikoislääkäri Jari Karhu sekä osaava hoitohenkilökunta.

Magneettikuvaus-laiteKokonaisvaltaisessa hoitoketjussa magneettitutkimuksesta saadaan potilaalle paras mahdollinen hyöty. Kun radiologi ja hoitava lääkäri tuntevat toisensa ja työskentelevät saman katon alla, sujuu kommunikaatio helposti. Samalla varmistuu se, että potilas selviää hoidosta mahdollisimman vähillä käynneillä.

– Lähetteessä ei voi kertoa kaikkea yhtä kattavasti kuin kasvokkain. Jos lääkäri haluaa kysyä tarkentavia kysymyksiä radiologilta, tapahtuu se meillä nopeasti ja vaivattomasti, radiologi Sami Kajander NEO:sta korostaa.

Magneettikuvien löydöksillä merkittävä rooli

Magneettitutkimuksella tehdään löydöksiä, jotka auttavat tarkentamaan potilaan diagnoosia. Kuvaus soveltuu erityisen hyvin selkä- ja lannerangan, pään alueen, luiden ja nivelten sekä verisuonten tutkimiseen. Jotkut häiriöt ja sairaudet voidaan löytää jo varhaisessa vaiheessa, jolloin hoidon onnistuminen on todennäköisempää.

– Kuvien löydöksillä voi olla merkittävä rooli, kun poissuljetaan vammoja ja sairauksia sekä tehdään hoitosuunnitelmaa. Mikäli vaiva vaatii leikkaushoitoa, ovat magneettikuvien löydökset leikkaavalle lääkärille kuin kartta, jonka mukaan navigoida, Kajander painottaa.

Hoitoketjun potilasystävällisyys perustuu paitsi nopeaan kuvantamiseen, myös radiologien läsnäoloon ja valvovaan silmään.

– Teemme lähes päivittäin nivelkuvauksia, joissa tarvitaan varjoainetta. Sen voi antaa vain radiologian erikoislääkäri. Vaihtoehtoiset kuvantamismenetelmät sekä radiologien läsnäolo mahdollistavat myös nopeat jatkotutkimukset, Kajander jatkaa.

Kuvaus aiempaa nopeampaa ja mukavampaa

NEO:ssa magneettikuvia otetaan markkinoiden tehokkaimmalla kolmen teslan Siemens Skyra -magneettiputkella sekä puolentoista teslan raajakuvauslaitteella. Molemmat laitteet ovat mahdollisimman potilasystävällisiä. Raajakuvauslaite soveltuu raajojen ja pienten kohteiden kuvaukseen ja sopii erityisesti ahtaanpaikankammosta kärsiville. Myös molemmista päistä avoimen magneettikuvausputken potilasmukavuus on alansa huippua.

– Laitteen potilasaukko on suurempi kuin muissa putkilaitteissa, joten se sopii paremmin myös ahtaanpaikankammoisille. Lisäksi voimme säätää valaistusta putken sisällä sekä lisätä ilmastointia potilaan toiveiden mukaan, Kanttikoski kertoo.

Kolmen teslan kuvauslaite tuottaa tarkkoja kuvia hyvällä resoluutiolla. Sillä näkee myös pienimmät repeämät. Kuvaus voidaan tehdä selvästi nopeammin kuin 1,5 teslan laitteella, parhaimmillaan jopa puolet nopeammin.

– Kuvauslaitteet ovat kehittyneet huimasti viime vuosikymmeninä. Yleisimmissä selkä- ja polvikuvauksissa potilas on NEO:n magneettiputkessa noin vartin. Erikoistutkimuksissa kuten varjoainetutkimuksissa putkiaika on reilut puoli tuntia, Kanttikoski jatkaa.

Magneettikuvaus on turvallista

Molemmissa NEO:n magneettikuvauslaitteissa on voimakas magneettikenttä. Se ei aiheuta potilaalle haitallista säderasitusta.

– Magneettikuvaus on täysin turvallinen ja kivuton tutkimus. Laite on erillisessä tilassa, joka on asianmukaisesti suojattu. Sydämentahdistin, sisäkorvaproteesi tai muu metallinen vierasesine elimistössä ovat este kuvaukselle. Laitteet keskeyttävät kuvauksen, jos kansainvälisesti määritellyt turvallisuusnormit ovat vaarassa ylittyä, Kanttikoski vakuuttaa.

– Kuvauksen aikana kuvattavalla alueella voi tuntua lievää lämmöntunnetta. Se on täysin normaalia, radiologi Kajander sanoo.

Potilasmukavuus kunnia-asia

Jos jokin magneettikuvaukseen liittyvä asia askarruttaa, voi siitä kysyä hoitohenkilökunnalta. Ennen magneettikuvausta potilaalle kerrotaan kuvauksen kulusta. Potilaalle annetaan kuulosuojaimet sekä hälytysnappi, jota painamalla saa helposti yhteyden röntgenhoitajaan.

– Potilas asetellaan ennen kuvausta mahdollisimman mukavaan asentoon. Kun potilaalla on hyvä asento, jaksaa hän pysyä paikoillaan ja kuvista tulee tarkempia, Kanttikoski kertoo.

Julkaistu: 14.06.2016 | Päivitetty: 02.11.2017