Etusivu / Kutiseva aurinkoihottuma on monen riesa

Kutiseva aurinkoihottuma on monen riesa

NEO:n lastenlääkäri Varpu Elenius neuvoo suojautumaan alkukesän auringossa

Auringonpaisteessa olemisen jälkeen iholle voi ilmestyä punaista, kutisevaa valoihottumaa. Ihottumaa voi ilmestyä paikallisesti kasvoihin tai rintakehään, mutta myös koko vartalon alueelle. Erityisesti keväällä ja alkukesästä onkin tärkeää suojata talvella suojassa ollut iho hyvin auringolta.

Varpu-Elenius

– Niin kutsuttu monimuotoinen valoihottuma eli kansankielellä aurinkoihottuma on hyvin yleinen, ja siitä kärsii jopa viidennes suomalaista. Herkkyys esiintyy usein jo lapsena. Iholle voi tulla tulehdus myös lääkkeen tai kemikaalin sekä UV-säteilyn yhteisvaikutuksesta, Lasten NEO:n lastenlääkäri ja lastenallergologi Varpu Elenius kertoo.

Mistä aurinkoihottuman tunnistaa?

Yleisin monimuotoisen valoihottuman tyyppi muistuttaa ulkonäöltään vihurirokkoa. Ihottuma on pieniläiskäistä.

– Paljaana olleet ihoalueet alkavat kutista voimakkaasti yleensä jo muutaman tunnin sisällä aurinkoaltistuksesta, joskus vasta 1–2 vuorokauden kuluttua. Ihottuma ilmestyy samoille alueille pian kutinan alkamisen jälkeen, Varpu Elenius kuvailee.

Oireet häviävät useimmiten nopeasti

Oireiden häviäminen kestää yleensä muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Useimmilla näin reagoivilla ihottuma ei uusiudu saman kesän aikana, ja eniten oireita tulee tyypillisesti keväällä ja alkukesästä.

– Suuri- ja koholäiskäiset aurinkoihottumat ovat harvinaisempia, ja niissä ihomuutoksia voi tulla vaatteiden peittämille alueille. Aurinkoaltistuksen jälkeen voi tulla myös valonokkosihottumaa: siinä iholle kehittyy paukamia, jotka häviävät 20 – 30 minuutissa, Varpu Elenius kertoo.

Kortisonivoiteet ja antihistamiini helpottavat oireita

Aurinkoihottuman oireita voi hoitaa hydrokortisonivoiteella. Tarvittaessa reseptillä voidaan määrätä myös voimakkaampia kortisonivoiteita. Antihistamiini helpottaa kutinaa jonkin verran.

– Suuri- ja koholäiskäinen monimuotoinen valoihottuma reagoi huonosti kortisonivoiteisiin, mutta kortisonitabletit ovat tehokkaampia. Antihistamiinitabletit tehoavat hyvin valonokkosihottumaan, Varpu Elenius sanoo.

Jos ihottuma kestää viikkoja tai kuukausia, on suuriläiskäistä tai koholla olevaa, kannattaa hakuetua lääkärin vastaanotolle.

Julkaistu: 14.06.2016 | Päivitetty: 05.08.2016