Etusivu / Kuivaa suuta on tärkeää hoitaa

Kuivaa suuta on tärkeää hoitaa

Anne-MahnalaNoin kymmenen prosenttia suomalaisista kärsii päivittäisestä suun kuivumisesta. Koska sylki on tärkeä osa hampaiden ja limakalvojen hyvinvointia, on kuivasta suusta kärsivien huolehdittava tarkasti suun terveydestä, Hammas Mehiläisen suuhygienisti Anne Mahnala neuvoo.

– Sylki suojelee hampaita ja limakalvoja. Se sisältää useita aineita, jotka torjuvat reikiintymistä, happohyökkäystä ja sieni-infektioita. Syljen erityksen vähentyminen ei aiheuta kaikille oireita, vaan ongelma ilmenee reikiintymisen lisääntymisenä. Kuiva suu on riski hampaiston terveydelle ja voi lisätä myös eroosiota hampaistossa. Lisäksi syöminen ja ruoan nieleminen voivat vaikeutua, kun sylkeä ei ole riittävästi huuhtelemassa suuta, Anne Mahnala sanoo.

Kuiva suu voi aiheutua monista tekijöistä

– Ikääntymisen myötä syljeneritys usein vähentyy.  Myös monet lääkkeet kuivattavat suuta, esim. sydän-, verenpaine- ja masennuslääkkeet. Lääkkeet ovatkin yleisin syy suun kuivuuteen.

– Jotkut sairaudet itsessään kuivattavat suuta kuten reumataudit, Sjögrenin syndrooma, diabetes ja Parkinsonin tauti. Syöpähoidot ja pään tai kaulan alueelle annettu sädehoito voivat vaikuttaa sylkirauhasten toimintaan. Lisäksi suun kautta hengittäminen, syömishäiriöt ja nopea laihduttaminen, vaihdevuodet ja hormonikorvaushoidot voivat alentaa syljeneritystä, Mahnala luettelee syitä.

Apua saa monella keinolla

Jos lääkkeet aiheuttavat suun kuivumista, voi lääkärin kanssa keskustella lääkkeen vaihtamisesta vähemmän suuta kuivattavaan valmisteeseen. Tärkeintä on kuitenkin muistaa hyvä suuhygienia.

– Kuivan suun hoidossa on erityisen tärkeää ylläpitää hyvää suuhygieniaa, koska sylki ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Riittävästä vedenjuonnista kannattaa pitää huolta ja janojuomana käyttää vain vettä. Ruokavalion pitäisi olla pureskelua lisäävää, Anne Mahnala kertoo.

Myös ksylitolituotteista, ruokaöljystä ja apteekista saatavista tuotteista on hyötyä vaivan hallintaan.

– Ksylitolipurkat ja -pastillit lisäävät syljen eritystä sekä katkaisevat happohyökkäyksen aterian jälkeen. Ruokaöljyä voi levittää suun limakalvoille tai huuhdella suu öljyllä. Kuivalle suulle on saatavilla tuotteita myös apteekista, esimerkiksi erilaisia hammastahnoja, kuivan suun geelejä, suusuihkeita sekä syljen eritystä lisääviä imeskelytabletteja, jotka sisältävät fluoria ja ksylitolia, Mahnala luettelee apukeinoja.

Käy säännöllisesti tarkastuksissa

Kuivasta suusta kärsivien kannattaa käydä säännöllisesti hammastarkastuksissa. Suuhygienistin vastaanotolla voidaan muun muassa mitata sylkitesteillä syljen erityksen nopeutta.

– Jos kärsii kuivasta suusta, kannattaa tulla hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolle heti oireiden ilmaantuessa keskustelemaan ja hakemaan neuvoja vaivan hoitoon. Jatkossa hammaslääkärin säännölliset tarkastukset ja hampaiden fluoraukset kannattaa hoitaa tarpeeksi usein, noin puolen vuoden välein. Kuivassa suussa hampaiden reikiintymis- ja iensairausriski on suurentunut, joten vaiva vaatii säännöllistä seurantaa.

Muistilista kuivan suun hoitoon:

  • Huolehdi hyvästä suuhygieniasta: hampaiden harjaus kahdesti päivässä vaahtoutumattomalla fluorihammastahnalla sekä hammasvälien putsaus hammaslangalla, -tikuilla tai -väliharjoilla
  • Juo riittävästi vettä ja käytä sitä myös janojuomana
  • Syö ruokaa, joka vaatii paljon pureskelua
  • Käytä ksylitolipastilleja tai -purkkia, jotka lisäävät syljen eritystä
  • Huuhtele suuta ruokaöljyllä ja levitä öljyä limakalvoille
  • Apteekista voit ostaa kuivan suun hoitoon tarkoitettuja tuotteita esim. hammastahnoja, kuivan suun geelejä, suusuihkeita sekä syljen eritystä lisääviä imeskelytabletteja
  • Käy kuivan suun vuoksi säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksissa

 

Varaa aika vastaanotolle numerosta 010 235 3530 tai netistä.

Julkaistu: 15.06.2016 | Päivitetty: 02.11.2017