Etusivu / Kruunu, silta, implantti – miten ne eroavat?

Kruunu, silta, implantti – miten ne eroavat?

ProtetiikkaNykyisillä tekniikoilla on mahdollisuus korjata hammaspuutoksia ja hammaskudoksen menetyksiä monella eri tavalla. Jokaisen potilaan tapaus mietitään huolella, jotta hoito olisi mahdollisimman onnistunut.

Hampaisiin rakennettavilla keraamisilla paikoilla, kruunuilla, silloilla ja implanteilla on kaikilla omat tehtävänsä. Hammas Mehiläisen erikoishammaslääkäri Maija Arjasmaa kertoo eri tekniikoiden pääpiirteet.

Kruunun ja keraamisen paikan ero

Keraaminen paikka korvaa osan hampaasta, kuten esimerkiksi irronneen amalgaamipaikan tai lohkeaman. Keraamipaikoilla saadaan korvattua hampaan menetetty osa kestävällä ja kudosystävällisellä materiaalilla. Sekä kruunussa että paikassa valmistustekniikka ja paikan laajuus vaikuttavat hoidon hintaan.

Kun hampaan kruunuosasta on menetetty huomattava osa, voidaan hammas korjata kruunuttamalla. Kruunu kuorruttaa nimensä mukaisesti hampaan päällisosan.

– Ensimmäisellä hoitokäynnillä hammas hiotaan ja muotoillaan paikkaa tai kruunua varten sekä jäljennetään jäljennösaineella tai kuvantamistekniikalla. Toisella käynnillä kruunu tai paikka usein jo sementoidaan suuhun, Arjasmaa selostaa.

Silta vai implantti?

Jos potilaalta puuttuu hammas, voidaan hänelle rakentaa hammassilta tai korvata hammas implantilla. Silta rakennetaan naapurihampaiden varaan ja sementoidaan suuhun pysyvästi. Näin menetetty hammas saadaan korvattua nopealla aikataululla.

Monesti siltaratkaisun vaihtoehtona on hammasimplantti. Sekä siltaratkaisu että implanttikantoinen kruunu ovat kestäviä ratkaisuja. Vastaanotolla arvioidaan potilaskohtaisesti purennan, luun määrän, esteettisten vaatimusten sekä potilaan yleisen terveydentilan perusteella kumpaan menetelmään turvaudutaan.

Maija-Arjasmaa– Silta on nopeampi tehdä ja yksinkertaisempi, mutta implantti on monesti kestävämpi. Kestävyyteen vaikuttavat myös potilaan purenta ja tottumukset, Arjasmaa selventää.

Uutta teknologiaa hampaiden korjaamiseksi

Hammas Mehiläisessä on käytössä Cerec-laite. Sen avulla voidaan valmistaa keraamisia paikkoja ja kruunuja jyrsintätekniikan avulla edullisemmin ja nopeammin.

– Cerec-valmisteet toimivat hyvin taka- ja sivuhampaiden korjaamiseen, mutta etuhampaiden esteettiset työt tehdään edelleen ensisijaisesti käsityönä. Cerec-jyrsintätekniikalla saadaan työ myös nopeammin valmistettua ja näin asiakas saa pikaisemman avun.

Asiakaskustannukset ovat matalammat, kun keraaminen työ tehdään koneella käsityön sijaan.

– Vasta nyt koneellisesti voidaan valmistaa laatuvaatimuksiamme vastaavia tuotteita, Arjasmaa kertoo.

Varaa aika puh. 010 235 3530 tai nettiajanvarauksesta.

Julkaistu: 15.06.2016 | Päivitetty: 02.11.2017