Etusivu / Krooniset iho-ongelmat pahenevat talvisin

Krooniset iho-ongelmat pahenevat talvisin

Krooniset iho-ongelmat pahenevat usein talviaikaan. Kylmä ilma kuivattaa ihoa entisestään ja aiheuttaa herkästi lisäoireita. Vaikka ei muuten kärsisi iho-ongelmista, kannattaa talvella ihon hoitoon kiinnittää erityistä huomiota.

Kroonisia ihosairauksia ovat esimerkiksi atooppinen ekseema, psoriasis, akne ja ruusufinni. Usein kroonisista iho-ongelmista kärsivien iho voi talvella huonommin kuin muina vuodenaikoina.

– Etenkin psoriasis ja atopia pahenevat talvella, kun ihon pinta pääsee kuivumaan. Myös akne usein pahenee talvisin, kertoo Mehiläinen NEO:n ihotautien erikoislääkäri Noora Takkinen.

Vaikka taustalla ei olisi ihosairautta, kärsii iso osa suomalaisista vuosittain talven aiheuttamista kuivan ihon ongelmista.

– Hyvin isolla prosentilla suomalaisista kuivuu iho talvella. Ihmiset, jotka tankkaavat D-vitamiinia joko purkista tai lomamatkoilla, säästyvät yleensä paremmin ihon kuivumiselta.

Useat syyt vaikuttavat ihon kuivumiseen

Kroonisten iho-ongelmien syyt ovat usein moninaisia. Takkinen nostaa esille etenkin suoliston terveyden merkityksen.

– Suoliston merkitystä ihon terveydelle on alettu Suomessa tutkia vasta lähivuosina tarkemmin. Se kuitenkin näyttää olevan selvää, että jos suolisto voi huonosti, myös iho voi huonosti. Tästä syystä ruokavaliolla on merkitystä, kertoo Noora Takkinen.

– Talvi pahentaa ihon kuntoa lähes kaikilla, koska huoneilma on kuiva ja unohdetaan riittävä sisäinen sekä ulkoinen kosteutus. Myös stressi ja alkoholi vaikuttavat ihon kuivumiseen.

Milloin lääkäriin?

Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos iho kuivuu niin pahasti, että kutina käy sietämättömäksi ja ihon raapii verille.

– Jos perusrasvaus ei auta ja ihoon tulee selkeää ihottumaa, voi sitä yrittää hoitaa noin kahden viikon ajan itse esimerkiksi hydrokortisonivoiteella. Jos iho tulehtuu raapimisen seurauksena, kannattaa hakeutua lääkäriin mahdollisen bakteeri-infektion takia.

– Myös yllättävää ihottumaa, jota ei saa itse kuriin, kannattaa tulla näyttämään lääkärin vastaanotolle.

Ihoa voi hoitaa kotikonstein

Noora Takkisen mukaan kuivan ihon hoito-ohjeet pätevät niin kroonisista ihosairauksista kärsiville kuin tavallisiin talvi-ihon oireisiin:

  • Tärkeää on syödä hyvin: talvella ei kannattaisi liikaa pantata hyviä rasvoja. Kehon sisäinen ja ulkoinen voitelu on tärkeää.
  • D-vitamiinia kannattaa nauttia ravintolisänä ja kosteuttaa ihoa paksummilla voiteilla. Etenkin karbamidivoiteet ovat hyviä, sillä ne sitovat kosteutta tehokkaammin kuin tavalliset rasvat.
  • Talvella ei kannata pestä ihoa vahvoilla pesuaineilla. Jos iho on todella kuiva, voi saippuan sijasta käyttää voidetta pesemiseen.
  • Ulkona ollessa iho kannattaa suojata kunnon vaatteilla, jotta kylmä ilma ei pääse kuivattamaan ihoa entisestään.
  • Saunomista vähemmälle: suomalaisten rakastama saunominen kuivattaa ihoa ja voi pahentaa esimerkiksi ruusufinniä entisestään.
  • Kaikkien, etenkin atoopikkojen, kannattaa käyttää hanskoja. Usein muistetaan suojata muut kehonosat, mutta kädet unohtuvat.
  • Saippuaveden kanssa ei kannata lotrata liikaa, jotta kädet eivät kuivuisi korpuksi.

 

Lue lisää:

Ihotautien hoito 

Allerginen ihottuma

Atooppinen ihottuma

Varaa aika ihotautilääkärille numerosta 010 235 3530 tai nettiajanvarauksen kautta.

Julkaistu: 26.02.2019 | Päivitetty: 08.03.2019