Etusivu / ”Kaihileikkaus parantaa myös elämänlaatua”

”Kaihileikkaus parantaa myös elämänlaatua”

Erilaisten silmäsairauksien todennäköisyys kasvaa iän myötä. Yleisempiä silmälääkärin vastaanotolla tutkittuja sairauksia ovat kaihi, glaukooma ja silmäpohjarappeuma. ”Esimerkiksi kaihileikkauksen kanssa ei kannata odottaa liian pitkään, sillä hoidosta on merkittävää hyötyä arjessa”, korostaa silmälääkäri Janne Liukkonen.

Kaihilla tarkoitetaan silmän sisäisen kirkkaan linssin eli mykiön samentumista. Linssiin tulee ikään kuin likatahroja, joiden läpi valo ei pääse enää normaalisti silmän sisälle.

– Kaihin syntyyn vaikuttaa yleisimmin ikä. Lisäksi esimerkiksi tietyt lääkkeet, sairaudet, silmävammat ja silmään tehdyt leikkaukset saattavat nopeuttaa kaihin kehittymistä. Näköä heikentävän kaihin ainoa hoito on leikkaus.

Leikkaushoidolla saavutetaan monenlaisia hyötyjä arjessa.

– Leikkauksen avulla näkö tarkentuu ja värit näkee taas puhtaasti. Lisäksi merkittävä hyöty on myös se, että leikkauksen jälkeen usein pärjää ilman laseja paremmin. Monet potilaat kokevat kaihileikkauksen parantavan merkittävästi elämänlaatuaan, Liukkonen sanoo.

Glaukoomaa voidaan hoitaa tehokkaasti

Glaukooma on silmän takana sijaitsevan näköhermon etenevä sairaus.

– Glaukoomaa on aikaisemmin kutsuttu silmänpainetaudiksi. Se vaurioittaa näköhermon päätä, verkkokalvon hermosäiekerrosta ja näkökenttää. Glaukoomaa hoidetaan silmänpainetta alentamalla, esimerkiksi lääketipoilla, jäädytys- tai laserhoidolla sekä myös leikkaushoidolla. Mehiläinen NEO Silmäklinikalla vastaanottaa silmätautien erikoislääkäri Marja-Liisa Vuori, joka on erikoistunut glaukooman hoitoon.

Kahta erilaista silmäpohjarappeumaa

Ikääntyminen lisää riskiä sairastua silmänpohjarappeumaan, mutta myös perintötekijöillä ja elintavoilla on vaikutusta. Silmäpohjanrappeumaa on kahta muotoa: kuivaa ja kosteaa. Noin 85 prosenttia ikärappeumapotilaista sairastaa kuivaa ikärappeumaa.

– Kuivaan muotoon ei ole hoitoa, mutta se etenee erittäin hitaasti ja oireet ovat usein lievempiä. Kosteassa silmänpohjarappeumassa verkkokalvon alle kasvaa poikkeavaa verisuoniverkkoa, josta tihkuu nestettä ja verta silmänpohjan keskeisille alueille. Oireet voivat ilmaantua parissa viikossa. Tällöin potilaan kannattaa hakeutua silmälääkärin vastaanotolle mahdollisimman nopeasti. Kun sairaus todetaan riittävän varhaisessa vaiheessa, päästään hoidon avulla parhaaseen lopputulokseen, Janne Liukkonen korostaa.

Varaa aika

Mehiläinen NEO Silmäklinikka on erikoistunut kaihi- ja linssileikkauksiin. Silmäklinikalla on kokeneet asiantuntijat, ja tutkimuksiin sekä toimenpiteisiin saat ajan nopeasti.

Voit varata ajan nettiajanvarauksemme kautta tai puhelimitse 010 235 3535.

Jos olet kiinnostunut silmäkirurgisista toimenpiteistä ja haluat keskustella etukäteen erilaisista vaihtoehdoista, voit varata ajan silmäsairaanhoitaja Jenni Elomaalle. Tavoitat hänet myös sähköpostilla (etunimi.sukunimi@mehilainen.fi) tai soittamalla, puh. 050 465 5261.

Julkaistu: 30.10.2018 | Päivitetty: 30.10.2018