Etusivu / Juoksijan selkävaivoille on monia syitä

Juoksijan selkävaivoille on monia syitä

Riittävä palautuminen ja lihaskunnon ylläpito ovat hyvää ennaltaehkäisyä

Janek-FrantzenSelkäkivut ovat lähes kansantauti. Ne vaivaavat lähes jokaista suomalaista jossakin elämänvaiheessa. Juoksijoiden selkävaivat ovat monisyiset.

Rasitusvammat syntyvät mikroskooppisista vaurioista lihaksissa, jänteissä ja tukirangassa. Liian vähäinen palautuminen ja lihashuollon laiminlyönti voivat johtaa pitkäaikaisiin rasitusvammoihin.

– Nousujohteisessa harjoittelussa on kiinnitettävä riittävä huomio kehonhallintaan, hyvään ryhtiin sekä riittävän jäntevyyden ja joustavuuden saavuttamiseen. Kehonhallintaan vaikuttaa voiman lisäksi yliaktivoituvien ja heikkojen lihasryhmien löytäminen sekä kohdennettu harjoittelu epäkohtien korjaamiseksi, NEO:n selkäkirurgi Janek Frantzén muistuttaa.

Selkälihasvammat yleisimpiä vaivoja

Yleisimmät selkävaivat ovat lihasperäisiä lannerangan kipuja. Tyypillinen esimerkki on niin kutsuttu noidannuoli, jonka aiheuttajana on usein lihasrevähtymä nelikulmaisessa lannelihaksessa.

– Ensiapuna toimivat kylmäpakkaukset ja tulehduskipulääke. Myös varhainen liikkeellelähtö nopeuttaa paranemista vuodelepoon verrattuna, Janek Frantzén sanoo.

Piriformis piinaa pakarassa

Piriformissyndrooma aiheuttaa kipua syvällä pakarassa. Kipu voi heijastua kantapäähän saakka.

– Piriformissyndroomassa takareiden lihas on jatkuvassa jännitystilassa ja painaa iskiashermoa. Hoitona ovat tulehduskipulääkkeet sekä spesifit venytysohjeet.

Tärähdykset kuormittavat lannerankaa

Juostessa lannerangan nikamakaaren kohdistuu tärähdyksiä. Lihasepätasapaino yhdessä lantion virheasennon kanssa voi lisätä kuormitusta. Kipu paikantuu lannerangan alaosaan ja pahenee selän yliojennuksessa. Rasitusosteopatia todetaan magneettitutkimuksessa.

– Hoitona on noin kolmen kuukauden lepo. Levon aikana tehdään korvaavia harjoitusmuotoja, jossa kumotaan lannerankaan kohdistuvat voimat.

Välilevyn pullistuman monenlaiset oireet

Lannerangan välilevypullistumalla eli välilevytyrällä tarkoitetaan sairautta, jossa välilevyä ympäröivä syykehä repeää. Välilevyn keskiosa työntyy selkäydin- tai hermojuurikanavaan ja aiheuttaa iskiasoireen.

– Iskiasoireella tarkoitetaan hermon ärsytyksestä johtuvaa, alaraajaan säteilevää selkäkipua. Oireisiin voi kuulua myös alaraajan lihasheikkoutta. Suurin osa välilevypullistumista paranee kuitenkin itsestään, Frantzén kuvailee.

 

Julkaistu: 03.04.2017 | Päivitetty: 05.04.2017