Etusivu / Huono tekniikka voi vahingoittaa olkaniveltä

Huono tekniikka voi vahingoittaa olkaniveltä

Juha-RanneOlkapään kiputilat ovat yleisiä vaivoja kuntosalilla kävijöillä. Kuntosali- ja painoharjoittelussa on olennaista, että suoritetut liikkeet tehdään oikein ja puhtaalla tekniikalla.

Huonolla tekniikalla tehty suoritus liian suurella vastuksella esimerkiksi penkkipunnerruksessa voi johtaa olkanivelen loukkaantumiseen. Samoin liian nopeasti aloitettu intensiivinen harjoittelu voi johtaa rasitusvammaan ja esimerkiksi olkapään limapussin tulehduksiin.

– Penkkipunnerruksen lisäsi toinen esimerkki on leuanveto. Heikohkolla lihaskunnolla yritetään väkisin runnoa huonolla tekniikalla – huonoin seurauksin. Mitä enemmän ikää harjoittelijalla on, sitä tärkeämpää on liikkeiden suorittaminen oikealla tekniikalla.  Tottuneella harjoittelijalla kovakaan vastus ei ole riski, kunhan suoritus tehdään oikein ja hallitusti, turkulaisen Sairaala NEO:n olkakirurgi Juha Ranne opastaa.

Kipu on hälytysmerkki

Kipua vastaan ei kannata treenata.  Niskantakaa punnerrus on yksi esimerkki liikkeestä, joka voi provosoida olkanivelkivun. Jos kipua vastaan jatkaa treenaamista, tulee nivel vain entistä kipeämmäksi.

Tyypillisiä salitreenaajan vaivoja ovat olkapään limapussin tulehdus, olkanivelkupin rustorengasvauriot ja myös kiertäjäkalvosinjänteiden vaivat.

– Useimmiten vaivoista selviää rasitusta vähentämällä niin, että välttää niitä harjoitteita, jotka kipua aiheuttavat. Jos vaivat kuitenkin jatkuvat, kannattaa hakeutua asiantuntijan tutkittavaksi, Juha Ranne sanoo.

Useimmiten aika parantaa, joskus tarvitaan leikkausta

Useimmiten olkanivelvaivoista selvitään treenitauolla tai rasituksen vähentämisellä. Aika parantaa ja myös fysioterapia auttaa liikkuvuuden palauttamisessa.  Joissakin tilanteissa urheilijan vaurioitunut olkanivel joudutaan hoitamaan leikkauksen avulla.

Yksi esimerkki leikkaushoitoa vaativista tapaturmista on olkanivelen sijoiltaanmeno ja siitä johtuva nivelkupin rustorengasvaurio. Rustorengas on yksi olkaniveltä paikallaan pitävistä rakenteista ja pahasti irrotessaan se vaatii kiinnityksen tähystysleikkauksessa.

– Rustorengasvaurio voi syntyä myös esimerkiksi penkkipunnerruksen yhteydessä, kun jotakin tapahtuu raskaalla painolla nostaessa. Levytanko voi heilahtaa pois tasapainosta ja nytkäistä olkaniveltä, jolloin rustorenkaan takaosa repeää. Rustorengasvauriot ilmenevät liikekipuna erityisesti kiertoliikkeissä. Lisäksi potilas voi kokea lonksumista ja nivelen löysyyden tunnetta, Juha Ranne kertoo.

Turkulaisen Sairaala NEO:n Urheiluklinikalla leikkaustoimenpiteet tehdään tähystysleikkauksina nukutuksessa. Potilas pääsee kotiin jo samana päivänä. Tavallisesti jatkohoidon aikana täytyy pitää kantosidosta neljän viikon ajan. Tänä aikana leikatulla yläraajalla saa tehdä vain kevyitä liikkeitä, kuten kirjoittaa tai keittää kahvit, mikäli raajan käyttäminen näissä askareissa ei tuota liikaa kipua.

– Olkapäävamman paraneminen vie aikaa. Täyteen urheilukuntoon pääseminen leikkauksen jälkeen kestää nelisen kuukautta. Lenkkeilyn ja uimisen voi yleensä aloittaa jo parin kuukauden kuluttua leikkauksesta ja kuntopyöräilyn ompeleiden poistamisen jälkeen, Ranne kertoo.

Julkaistu: 14.06.2016 | Päivitetty: 05.08.2016