Turvallisuuden takuumies

Sairaala NEO:n anestesialääkäri Timo Miettinen pitää huolta leikkauspotilaasta

Timo-juoksee
– Juoksen viikoittain 30–40 kilometriä. Kerran vuodessa juoksen numerolappu rinnassa, Miettinen kertoo.

Kun Sairaala NEO:n potilas saapuu leikattavaksi, kohtaa hän anestesialääkäri Timo Miettisen. Anestesialääkärin tietoinen rauhallisuus ja ammattimainen ote karistavat usein ylimääräiset jännitykset. Lääkärintakin alta löytyy pesunkestävä turkulainen, joka harrastaa intohimoisesti juoksua ja tietää, millaista on olla operoitavana leikkauspöydällä.

Viisi vuotta sitten Timo Miettinen liukastui mökillä ollessaan ja mursi nilkkansa. Leikkaus suoritettiin vielä samana iltana. Nyt nilkassa on Sairaala NEO:n ortopedin Ilmo Helttulan signeeraus rautalevyjen muodossa. Nilkka on kuntoutunut täysin, eikä haittaa Miettisen menoa lenkkipoluilla.

Toisin oli parikymmentä vuotta sitten, jolloin Miettinen kilpaili keskimatkan juoksussa piiritasolla. Miettinen oli muun muassa mukana Turun Urheiluliiton viestijoukkueessa, joka voitti kahdesti SM-pronssia 4 x 800 metrin matkalla. Miettisen oli Turun Urheiluliittoon ja omaksi valmennettavakseen bongannut nykyinen Suomen Urheiluliiton hallituksen puheenjohtaja Antti Pihlakoski, joka oli nähnyt nuoren lukiolaisen pärjäävän Urheilupuiston viikkokilpailuissa.

– Viisi vuotta kestänyt kilpaurheilu-urani päättyi osittain ajanpuutteeseen loppuvaiheessa olevien lääkäriopintojen vuoksi sekä osittain hankalaan pakara – takareisi -vammaan. Se ei ottanut toipuakseen, enkä vielä siinä vaiheessa ymmärtänyt mennä Sakari Oravan vastaanotolle hoidattamaan vammaa pois, Miettinen muistelee ja hymyilee.

Kolmen kilometrin säteellä Kauppatorilta

Heidekenillä syntynyt Miettinen on asunut koko elämänsä alle kolmen kilometrin säteellä Turun Kauppatorilta. Lääkärin ura oli luonteva vaihtoehto luonnontieteistä kiinnostuneelle lukiolaiselle, ja Turun lääketieteellisen ovet avautuivat ensi yrittämällä. Miettinen kiinnostui lääkeaineopista eli farmakologiasta, jonka hallitseminen on keskeinen osa anestesialääkärin työnkuvaa.

Miettinen valmistui anestesian erikoislääkäriksi vuonna 1997. Pian valmistumisensa jälkeen hän liittyi Medi-Helin hoitotiimiin, joka aloitti toimintansa Turussa vuonna 1998. Kolmen ja puolen vuoden Medi-Helissä työskentelyn aikana Miettinen suoritti ensihoidon erityispätevyyden.

– Ensihoitotyö kiinnosti minua hyvin paljon. Työ oli hektistä ja työvuorot 24 tunnin pituisia – koskaan ei tiennyt etukäteen, minkälaiseen tilanteeseen mennään. Potilaat ovat tyypillisesti vakavan sairaskohtauksen saaneita tai esimerkiksi onnettomuudessa loukkaantuneita. Koin myös, että ensihoitotyössä ihmisten auttaminen jotenkin konkretisoituu. Ajattelin kentällä työskentelyn myös antavan minulle hyviä valmiuksia tulevaa varten. Kokemukseni ensihoitotyöstä on tuonut myös tietynlaista vahvuutta eri tilanteiden kohtaamiseen. Voin suositella sitä kaikille nuorille lääkäreille, Miettinen sanoo.

Potilaan turvallisuus on aina etusijalla

Timo-tiimityo
Potilaiden hoidon suunnittelu on tiimityötä. Kuvassa Miettisen lisäksi Sairaala NEO:n käsikirurgi Mark Rawlins ja erikoissairaanhoitaja Johanna Ruohonen.

Miettinen toimii Sairaala NEO:ssa anestesian ylilääkärinä. Anestesialääkärin tehtävänä on huolehtia leikkauspotilaan turvallisuudesta. Hän on mukana koko prosessissa aina leikkauksen suunnittelusta potilaan kotiuttamiseen. Potilaan kanssa myös keskustellaan käytettävistä anestesiologisista
menetelmistä – nukutuksesta tai puudutuksesta – sekä kivunhoidosta operaation jälkeen.

– Potilaan turvallisuus korostuu anestesialääkärin työssä päiväkirurgisessa sairaalassa, jossa potilaat kotiutuvat muutaman tunnin operaation jälkeen. Anestesialääkäri ottaa kantaa potilasvalintaan, eli siihen, minkälaisia potilaita voidaan turvallisesti operoida päiväkirurgisin menetelmin. Suuri osa potilaistamme Sairaala NEO:ssa ovat kuitenkin perusterveitä, jolloin esteitä kotiuttamiseen ei tyypillisesti ole, Miettinen kuvailee.

Timo-tyossaan
Timo Miettinen tekemässä olkapunoksen johtopuudutusta ultraäänilaitteen avulla. Avustamassa erikoissairaanhoitaja Johanna Ruohonen.

Sairaala NEO:ssa tehtävät leikkaustoimenpiteet tehdään potilaan ollessa joko puudutettu tai nukutettu. Menetelmää valittaessa otetaan huomioon potilaan toiveet.

– Molemmat ovat hyvin turvallisia. Itse suosin puudutusta aina kun se on mahdollista. Se mahdollistaa potilaan mukanaolon leikkauksessa. Yllättävän moni myös mielellään seuraa operaatiota. Puudutuksen etu on myös se, että leikkauksen jälkeen raaja pysyy tunnottomana vielä jonkin aikaa, jolloin kipulääkkeitä tarvitaan vähemmän.

Muutakin kuin puudutusta

Anestesialääkärin työn ohella Miettinen hoitaa sairaalan markkinointia ja viestintää, sekä koordinoi yhteistyösopimuksia eri urheiluseurojen kanssa. Sosiaaliselle ja energiselle Miettiselle vastuu on hyvin mieleinen.

– Markkinointiviestintään liittyvät asiat kiinnostavat minua hyvin paljon. On erittäin tärkeää antaa potilaille mahdollisimman paljon informaatiota asioista, ja tähän myös pyrimme hyvin aktiivisesti. Uudet viestintävälineet ja sosiaalisen median käytön kasvu antavat viestintään myös ihan uudentyyppisiä työkaluja. NEO:ssa olemme esimerkiksi kuvanneet useampia videoita muun muassa erilaisista leikkauksista sekä leikkaukseen valmistautumisesta, jotka on julkaistu YouTube-kanavallamme sekä Facebook-sivullamme, Miettinen kertoo.

Kisamies kerran vuodessa

Työn vastapainoksi Timo Miettinen kuntoilee paljon. Vaikka kilpaura loppui, kertoo hän juoksukilometrejä kertyvän 30 – 40 viikoittain. Kerran vuodessa rintaan kiinnitetään myös numerolappu Ruissalossa, jossa viime vuonna voitto irtosi yli 45-vuotiaiden sarjassa 10 kilometrin matkalla ajalla 37:30.

Timo-laskettelu
Miettinen perheineen on innokas alppihiihdon harrastaja. Kuva USA:sta talvelta 2012.

Urheilu yhdistää myös koko Miettisen perhettä, johon kuuluu lääkäri-vaimo Stina sekä teini-ikäiset tyttäret Cindy ja Linda. Perheen yhteisiä lajeja ovat alppihiihto ja golf, ja tyttäristä Cindy juoksee myös kilpaa.

– Juoksemme yhdessä kerran, kaksi viikossa. Siinä tulee juteltua isä – tytär -juttuja ehkä enemmän kuin muuten tulisi. Minua kiinnostavat esimerkiksi historia ja yhteiskunnalliset asiat, ja niistä voin antaa lenkillä tulkintojani. Ja jos juoksemme kovaa, on puheenvuoro kokonaan minulla – ainakin vielä toistaiseksi, Timo Miettinen sanoo ja virnistää.

 

Julkaistu 6/2012.