Vuositarkastus pitää huolta miehen terveydestä

NEO:n urologi Timo Hakalan mielestä liian moni mies kärsii hiljaa

Timo-vastaanotollaNEO:n urologi Timo Hakala suosittelisi urologin vuosittaista tarkastusta jokaiselle 50 vuotta täyttäneelle miehelle.  – Eturauhasen syöpä on Suomen yleisin syöpä. Sen löytäminen on alkuvaiheessa yksinkertaista, Timo Hakala korostaa.

Urologi Timo Hakalan tyypillinen potilas on yli 50-vuotias mies. Vanhemmat potilaat tulevat vastaanotolle useimmiten virtsavaivojen ja nuoremmat erektiovaivojen vuoksi. Sekä erektiohäiriöt että eturauhasen vaivat ovat Hakalan mukaan miehille herkkiä asioita, joista ei välttämättä haluta puhua.

– Osa miehistä lähtee yhä huonosti lääkäriin ja kärsii hiljaa esimerkiksi virtsavaivoista. Ehkä he pelkäävät, että vaivan hoitaminen vaatii leikkausta, vaikka esimerkiksi virtsavaivoihin on erinomaiset lääkkeet. Urologille tulemiseen voi liittyä myös pelkoja, mutta ne ovat turhia. Tutkimukset eivät ole kivuliaita, vaikka joillekin ne voivat olla epämukavia, Hakala korostaa.

Urologia tutkii virtsaelinten sairauksia

Timo-leikkauksessaUrologia tutkii ja hoitaa virtsaelinten sairauksia. Virtsaelimiin kuuluvat munuainen, virtsarakko, virtsajohdin, eturauhanen, virtsaputki ja kivekset. Urologille kuuluu myös eturauhassyövän poissulkeminen, miesten vaihdevuosioireet, erektiohäiriöt ja eturauhastulehdukset.

– Yleisin syy urologin vastaanotolle tulemiseen on eturauhasen tulehdus. Oireina ovat jatkuva virtsaamisen tarve ja alavatsapakotus, joka voi säteillä nivusiin, kiveksiin, virtsaputkeen, ristiselkään ja reisiin.  Tulehduksen aiheuttaa kylmä, veto tai pitkäaikainen istuminen. Se on vaaraton vaiva, joskin kiusallinen, Hakala kertoo.

Virtsavaivat yleistyvät iän myötä. Niihin löytyy aina syy, joka useimmiten hoidetaan lääkehoidolla. Vaivan aiheuttajaa tutkitaan virtsarakon tähystyksellä, joka on geelipuudutuksessa tehtävä kivuton ja helppo toimenpide. Yleensä taustalta löytyy eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu. Syynä vaivoihin voivat olla myös kireä rakon kaula tai yliaktiivinen rakko.

Myös erektiohäiriöt ovat useimmiten hoidettavissa lääkehoidolla. Nuorempien potilaiden kohdalla taustalta löytyy usein henkisiä syitä. Iäkkäämmillä erektiohäiriö voi johtua sokeritaudista, korkeasta kolesterolista tai olla esimerkiksi verenpainelääkkeiden sivuvaikutuksena tullut vaiva.

Eturauhassyöpä on Suomen yleisin

Miesten yleisin syöpä on eturauhassyöpä, joka on alkuvaiheessa oireeton. Uusia eturauhassyöpätapauksia löydetään Suomessa joka vuosi noin 5 000. Diagnostiikan paranemisen myötä syöpä on mahdollista havaita aikaisessa vaiheessa, jolloin se ei ole levinnyt eturauhasen ulkopuolelle.

Sairastumisriski kasvaa iän myötä.

– Suosittelen kaikille yli 50-vuotiaille miehille vuosittain urologin tarkastusta, johon kuuluu eturauhasen tunnustelu sekä laboratoriokoe. Löydöksistä riippuen tutkimusta jatketaan ultraäänitutkimuksella ja ohutneulanäytteellä.  Jos esimerkiksi veljellä tai isällä on ollut kyseinen syöpä, on oma riski sairastua kaksinkertainen. Kun syöpä löydetään aikaisessa vaiheessa, voidaan syöpä parantaa poistamalla rauhanen kokonaan leikkauksessa tai sädehoidon avulla, Hakala kertoo.

Miehen sterilisaatio on helppo ja kivuton

Timo Hakala tekee NEO:ssa myös miesten sterilisaatioita. Kyseessä on paikallispuudutuksessa tehtävä, helppo, kivuton ja nopea toimenpide. Siinä katkaistaan miehen siemenjohtimet, jolloin siittiöitä ei pääse enää siemennesteen joukkoon.

Toimenpide kestää puolisen tuntia, jonka jälkeen voi heti lähteä kotiin. Sairaslomaa ei tarvita, mutta urheiluharrastuksista pitää olla muutaman päivän tauko.

– Naisen sterilisaatio on iso toimenpide, joka tehdään nukutuksessa leikkaussaliolosuhteissa. Siinä on aina komplikaatioriski. Miehillä toimenpide on hyvin yksinkertainen, ja sen vuoksi pidän sitä parempana vaihtoehtona sterilisaatiota harkitsevalle pariskunnalle, Hakala korostaa.

Sterilisaatio voidaan tehdä yli 30-vuotiaalle miehelle.

– Sterilisaatio ei vaikuta miehen seksuaalisiin kykyihin tai haluihin, eikä aiheuta jälkikipuja. Myöskään siemennesteen määrä ei vähene toimenpiteen jälkeen.

Rinkka selässä ympäri maailmaa

Timo-rannallaTimo Hakala on kotoisin Porista, mutta on asunut Turussa lääketieteen opintojen aloittamisesta asti. Ihmissuhdetaitoja hän kertoo oppineensa nuorena isänsä kaupassa autellessaan sekä opiskeluaikoina 1980-1990 -luvuilla, jolloin hän reissasi kesät rinkan kanssa ympäri maailmaa.

Hakala valitsi lääkärin uran lukioikäisenä, harkittuaan ensin opintoja sekä kauppakorkeakoulussa että teknisessä korkeakoulussa. Hän erikoistui ensin yleiskirurgiaan, jonka jälkeen suoritti kahden vuoden erikoistumisen urologiaan. Hakala muistelee nauraen opiskeluaikaa elämän parhaana aikana.

– Opiskeluajasta on jäänyt paljon positiivisia muistoja. Talvisin tein töitä koulun ohella ja kesät reissasin. Uutta piti kokea, ja matkoista sai paljon itsevarmuutta. Tapasin paljon samanlaisia rinkkamatkaajia, joiden kanssa juteltiin ja joskus matkustettiinkin yhdessä. Olen kiertänyt Euroopan, Amerikan, suurimman osan Etelä- ja Väli-Amerikkaa sekä Aasiaa, Australiaa ja Intiaa. Olen käynyt myös muutamassa maassa Afrikassa sekä matkustanut junalla Kiinaan Siperian halki kahdesti, Hakala kertoo.

– Thaimaa on aina ollut yksi lempikohteistani. Se on toki muuttunut paljon vuosien varrella. Olen nähnyt Koh Samuin ilman sähköliittymiä ja Phuketin silloin, kun rannoilla ei vielä ollut taloja vaan ihmiset asuivat rannalla bambumajoissa. Mieleen ovat erityisesti jääneet myös Kambodzan Anchor Wat, Perun Machu Picchu sekä Kiinan muuri.

Kotimaassa mökkeilyä ja urheilua

Timo-matkallaHakala matkustelee yhä, mutta nyt ilman rinkkaa ja yhdessä perheen kanssa. Hakalan perheeseen kuuluu vaimo sekä 14-vuotias poika ja 11-vuotias tytär. Perheen koti on Turussa, ja kotimaan lomat vietetään kesämökillä Luvialla.

Vapaa-ajalla Hakala kertoo myös urheilevansa mielellään. Mieluisia lajeja ovat juoksu, salibandy, squash ja jalkapallo.

– Myös sulkapallo tekisi mieli aloittaa. Yritän urheilla kolme – neljä kertaa viikossa, se on hyvää vastapainoa työlle, Hakala sanoo.

Elämänkokemus auttaa potilastyössä

Nuoruuden kokemuksista on ollut apua lääkärin työssä, jossa ihmissuhdetaidot ja potilaan kuunteleminen ovat Hakalan mukaan tärkeitä hyvän lääkärin ominaisuuksia kokemuksen ohella. Pitää jaksaa kuunnella potilaan murheet, sillä esitiedot johtavat usein jo pitkälle diagnoosin teossa.

– Olen perinyt isältäni kauppiaan luonteen, ja tulen hyvin toimeen ihmisten kanssa. Myös matkustellessa oppi suvaitsevaisuutta. Kun potilas astuu vastaanottohuoneeseen, näen yleensä jo heti ovella miten häntä pitää käsitellä. Yleensä yritän keventää tunnelmaa ja vähentää potilaan jännitystä, Hakala kertoo.

 

Julkaistu 9/2013.