Kuntoutuksen rautainen ammattilainen

NEO Kuntoutuksen Tero Silto on kokenut fysioterapeutti ja fysiatrian erikoislääkäri. Fysiatrin vastaanotolle tulevat potilaat pyritään hoitamaan kuntouttamalla, jolloin leikkaushoitoa ei välttämättä tarvita vaivan hoitamiseksi.

Fysiatri on tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin ja niiden ei-kirurgiseen hoitoon perehtynyt erikoislääkäri. Hoidon keskiössä on toimintakyky ja tavoitteena on tätä parantaa.

Fysiatrin vastaanotolle tullaan erityisesti silloin, kun potilaalla ilmenee selkä-, niska-, nivel- ja yläraajaoireita sekä nivel- ja pehmytkudosoireita. Fysiatri hoitaa myös monivaivaisia sekä kroonisen kivun kanssa eläviä potilaita.

neo_tero_silto– Vastaanottoaikani on 45-60 minuuttia. Ensimmäisellä käynnillä pyydän potilasta täyttämään esitietolomakkeen, johon kuuluu esimerkiksi kipupiirroksen laatiminen. Esitietojen, haastattelun ja tutkimusten perusteella saan kattavan kuvan potilaan terveydentilasta. On tärkeää huomioida potilaan yksilölliset tarpeet ja rajoitteet hoitosuunnitelmaa tehtäessä, Tero Silto kuvailee.

Potilaan motivaatio avainasemassa

Fysiatrin työhön kuuluu kuntoutuksen suunnittelua, toteuttamista sekä potilaan toipumisen arviointia. Tuki- ja liikuntaelinvaivojen kuntoutuksessa erilaiset harjoitteet ovat oleellinen osa hoitoa.

– Pyrin ohjaamaan potilasta niin, että hän itse ottaa vastuuta terveydestään ja toimintakyvystään. Onnistunut kuntoutus vaatii hoidettavan omaa aktiivisuutta ja motivaatiota. Sen kannalta on tärkeää, että potilas saa ymmärrettävää ja asianmukaista tietoa vaivastaan ja erilaisista kuntoutusmahdollisuuksista, Silto korostaa.

Toimiva hoitosuunnitelma syntyy yhteistyöstä

Tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsivillä potilailla kipu rajoittaa usein toimintakykyä, mikä vaikuttaa merkittävästi kuntoutuksen onnistumiseen. Kipulääkitys sekä erilaiset pistoshoidot suunnitellaan aina potilaan tarpeiden mukaisesti.

– Tavoitteenani on löytää potilaalle turvallinen ja tehokas hoitosuunnitelma, oli kyse sitten huippu-urheilijan kentälle paluusta tai arkea haittaavasta vaivasta, Silto korostaa.

– Teen yhteistyötä muun muassa fysioterapeuttien, ortopedien, neurologien ja toimintaterapeuttien kanssa. Eri asiantuntijoiden yhteistyöllä saadaan aikaan hyviä hoitotuloksia, Silto sanoo.

Fysioterapeutista fysiatriksi

Kotkasta kotoisin oleva Tero opiskeli fysioterapeutiksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa ja työskenteli alalla muutaman vuoden ajan. Vähitellen kiinnostus lääketiedettä kohtaan kasvoi, ja Tero päätti hakea Turun yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan.

Silto valmistui lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 2008. Hän valitsi erikoisalaksi fysiatrian, koska tuki- ja liikuntaelinvaivat kiinnostivat häntä jo opiskeluaikana, ja fysioterapeutin taitoja pystyi parhaiten hyödyntämään juuri fysiatriassa.

Urheilullista perheen arkea

Silton perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kolme alaikäistä lasta. Liikunta on tärkeä osa perheen arkea, ja sekä aikuisten että lasten vapaa-aika kuluu erilaisten urheiluharrastusten parissa.

– Perheemme harrastuslistalta löytyy jalkapalloa, koripalloa, salibandya, breakdancea, joukkuevoimistelua sekä CrossFitiä. Itse liikun mieluiten pallon perässä juosten, ja minulle rakkaimpia lajeja ovat koripallo ja jalkapallo, hän kertoo.

Lisäksi Silto on ollut aikaisemmin aktiivisesti mukana poikiensa jalkapalloharrastuksissa niin valmentajana, huoltajana kuin joukkueenjohtajana. Vapaa-ajan pienet remontti- ja rakennustyöt mökillä tai kotona kuuluvat myös vapaa-ajan viettoon.

– Penkkiurheilu, erityisesti Liverpool FC:n pelien seuraaminen, on myös mukavaa vastapainoa työlle ja arjen kiireille.

Artikkeli on julkaistu 12/2016.

 

Varaa aika fysiatrille

Lue lisää kuntoutuspalveluista