Koko kansan kirurgi ei aio vielä höllätä kaasua

Professori Sakari Orava tekee työtään pohjalaisella mentaliteetilla

Sakari-tyossaan
– Yksityispuolella pyritään yksilöllisen kuntoutussuunnitelman tekemiseen jokaiselle potilaalle. Potilaat tarvitsevat yksityiskohtaiset, kirjalliset ohjeet leikkauksen jälkeen toimimisesta ja kuntoutumisesta, Sakari Orava sanoo.

Sairaala NEO:ssa työskentelevä professori Sakari Orava on yksi maailman kuuluisimmista urheilukirurgeista. Hän on operoinut valtioiden päämiehiä ja huippu-urheilijoita – kuten esimerkiksi David Beckhamin ja Haile Gebrselassien – sekä toiminut Suomen olympiajoukkueen ylilääkärinä 1988–2000.

Moni ei tule ajatelleeksi, että vaikka julkisuudessa Orava onkin profiloitunut huippujen ortopediksi, kuluu iso osa työajasta potilaiden kanssa, jotka eivät ole ammattiurheilijoita.

– Suurin osa potilaistani on ihan tavallisia ihmisiä tavallisine vaivoineen. Tänäänkin vastaanotollani on käynyt 14 potilasta, joista vain neljä on ammattiurheilijoita. Taustalla ei ole merkitystä: lääkäri kohtaa potilaat ihan samalla tavalla, Sakari Orava toteaa.

– Ajattelen tämän työn niin, että me kirurgit pystymme onnistuessamme vaikuttamaan ihmisten elämänlaatuun. Toisiaan tulee kiitoksia, kukkasia tai kortteja potilailta tai jouluna joku muistaa. Kyllähän se lämmittää mieltä, hän miettii.

Vuosi kerrallaan eteenpäin

Tänä vuonna 67 vuotta täyttävä Orava on tehnyt urallaan yli 25 000 leikkausta. Hänen ansioluettelonsa kattaa noin 700 tieteellistä artikkelia, julkaisua ja kansainvälistä kongressiesitelmää. Orava kertoo tällä hetkellä tekevänsä ”vain 90-prosenttista työviikkoa” –  tosin sekin tarkoittaa pidempiä kuin kahdeksasta neljään -työpäiviä.

– Teen työtäni aina vuoden kerrallaan. Sitten mietitään jatkoa uudestaan, jos vain terveyttä riittää. On olemassa sellainen pohjalainen sanonta: ”joka ei työtä tee, ei sen syödäkään pirä”. Se varmaan kuvaa hyvin luonnettani, Orava tuumaa.

Vapaa-ajallaan Orava on kahden lapsenlapsensa ylpeä vaari, joka kertoo silmät loistaen kaksivuotiaan pojanpoikansa golfinnostuksesta. Hän myös lukee paljon lääketieteellisiä teoksia, elämänkertoja ja dekkareita sekä harrastaa tutkimustyötä ja hengellisen yhdistyksen mukana seurakuntatoimintaa.

Kokkolasta maailmalle

NEO-avajaiset
Malja uudelle sairaalalle. Sakari Orava avasi Sairaala NEO:n yhdessä NEO:n johtava lääkäri Jussi Rantasen (vas.) ja ministeri Alexander Stubbin (kesk.) kanssa.
– Työskentely NEO:ssa on hieno ja kiinnostava mahdollisuus, Orava sanoo.

Sakari Orava on syntynyt Kokkolassa vuonna 1945. Hän valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Oulun yliopistosta vuonna 1972, kirurgian erikoislääkäriksi vuonna 1977, ortopedian erikoislääkäriksi 1980, liikuntalääketieteen erikoislääkäriksi vuonna 1986, ja hän väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi vuonna 1980.

Vuonna 1984 Orava nimitettiin Oulun yliopiston ortopedian ja traumatologian dosentiksi, Turun yliopiston urheilutraumatologian dosentiksi 1995 sekä Murcian (Espanja) yliopiston kunniaprofessoriksi vuonna 2000. Tasavallan presidentti myönsi Sakari Oravalle professorin arvonimen vuonna 2001.

Orava toimi kirurgina Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa vuosina 1977–1986, ja oli mukana perustamassa lääkäriasema Medirexia Kokkolassa. Hän on tehnyt mittavan uran turkulaisissa yksityissairaaloissa kolmen viime vuosikymmenen aikana. Päätös vastaanoton siirtämisestä Sairaala NEO:oon keväällä 2011 oli hänen omien sanojensa mukaan helppo.

– NEO:lla on hyvä konsepti, jossa keskitytään oleelliseen: urheilukirurgiaan, ortopediaan ja traumatologiaan. Ei sairaalan tarvitse olla sekatavarakauppa, vaan on järkevää keskittyä. Olen myös tuntenut NEO:ssa työskentelevät kirurgit hyvin pitkään: he ovat olleet myös niin sanottuja oppipoikiani. Työskentely NEO:ssa oli minulle hieno ja kiinnostava mahdollisuus. Oli helppo päätös jatkaa työskentelyä täällä tutun tiimin kanssa, Orava toteaa.

Sakari Oravan erityismielenkiinnon kohteena on alaraajakirurgia, eli lonkasta alaspäin sijaitsevat vammat, jotka ovat urheilijoille hyvin tavallisia. Tyypillisiä vammoja ovat esimerkiksi polven kierukkavammat, nilkan nivelsidevammat sekä erityisesti urheilijoilla yleiset akillesjännevaivat.

Käsillä tekemisen taito kannusti kirurgiksi

Sakari-kestavyysjuoksija
Italialainen kestävyysjuoksija Veronica Inglese kävi operoitavana Turussa Sairaala NEO:ssa. – Suurin osa potilaistani on ihan tavallisia ihmisiä tavallisine vaivoineen, Orava muistuttaa.

Sakari Oravalle lääkärin ura oli itsestään selvä valinta jo hyvin varhain. Orava oli koulussa kiinnostunut biologiasta ja piti käsillä tekemisestä: maalaamisesta, kuvanveistosta ja piirtämisestä. Hän harrasti aktiivisesti myös urheilua: nyrkkeilystä on muistona SM-kultamitali 54 kg:n sarjassa vuodelta 1962, ja hän on ollut SM-tason mittelöissä sekä maaottelukarsinnoissa mukana myös judo-harrastuksensa puolelta.

– Olin Oulun judokerhon valmentajana ja puheenjohtajana vielä opiskeluaikana, ja jo silloin jouduin paljon vastaamaan kysymyksiin erilaisista kiputiloista ja vaivoista. Ouluun perustettiin 70-luvun alkupuolella kolmas suomalainen urheilupoliklinikka, jossa työskentelin valmistumiseni jälkeen. Siellä näki monenlaista, ja urheilijan koko vammakenttä tuli tutuksi.

Tähystyskirurgian rantautuessa Suomeen Orava oli töissä Kokkolassa, jonne tuli vuonna 1978 maan kolmas tähystyslaitteisto. Näistä ajoista tietotaito urheilutraumatologiassa on kehittynyt hyvin paljon, ja Orava on ollut yksi kehityksen uranuurtajia mm. lihasrepeämien korjausleikkausten tekniikoiden kehittäjänä.

– Suomessa ortopedinen päiväkirurginen osaaminen on kehityksen eturintamassa myös kansainvälisesti, ja tämä on tapahtunut nimenomaan yksityisen terveydenhuollon piirissä. Verrattuna esimerkiksi muihin Pohjoismaihin, on Suomessa tehty määrällisesti eniten urheilijoiden tähystysleikkauksia, Orava sanoo.

Lääketieteellisten teosten kuvittaja

Sakari-Orava-muotokuva
Sakari Oravan muotokuva paljastettiin maaliskuussa 2012 NEO:ssa.

Oravan nuoruuden kiinnostus maalaamiseen on urasuuntautumisen myötä kohdistunut lääketieteellisten teosten kuvittamiseen. Maaliskuussa 2012 Oravalta ilmestyi Recallmedin kustantama Käytännön urheiluvammat -teos, joka on kattava kokonaisesitys tyypillisten liikuntavammojen tutkimus-, hoito ja kuntoutusperiaatteista. Teoksessa esiintyvät kuvat ovat Oravan tussipiirroksia.

– Kirurgin ominaisuuksiin kuuluu hyvä käsi-silmä -koordinaatio sekä kyky hahmottaa asioita kolmiulotteisesti. Piirroksen avulla voi näyttää jonkin asian tekemisen ihan eri tavoin kuin pelkällä tekstillä, Orava miettii.

Kirjan kuvitukset ovat Oravan tussipiirroksia. Joskus vielä hän aikoo vielä palata myös maalaustelineen ääreen.

– Öljyvärimaalit ovat olleet kolme vuosikymmentä laatikossa, kaikkea ei lääkärin uran ohella ole ehtinyt. Mutta varmaan ne kaivetaan sieltä esiin, sitten kun jossakin kohtaa on töiden vähentämisen aika, Orava miettii hymyillen.

 

Julkaistu 6/2012.