”On hienoa seurata potilaiden kasvua ja kehitystä”

NEO:n lastenlääkäri Päivi Silén on haaveammatissaan

Paivi-SilenLastenlääkäri Päivi Silén on työskennellyt Salossa jo pitkään. Hän on nähnyt monen salolaislapsen kasvavan taaperosta teini-ikään. Lastentaudit olivat Päiville selkeä valinta jo varhain lääkäriopinnoissa. Päivi vastaanottaa lapsipotilaita Salossa ja Turussa.

Päivi Silén valmistui Turun yliopistosta lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1997. Erikoistuminen lastenlääkäriksi vahvistui hänen työskennellessään Järvenpään terveyskeskuksessa päihdelääkärinä.

– Haaveilin jo nuorena lääkärin ammatista. Lääketieteelliseen oli vaikea päästä, mutta luin pääsykokeisiin kuin hullu. Järvenpään terveyskeskuksessa työhöni kuuluivat myös äitiys- ja lastenneuvolat. Viikon kivoin ja sujuvin päivä oli ehdottomasti lastenneuvolapäivä ja ymmärsin löytäneeni oman alani, Päivi Silén muistelee.

Koulutukseen valittiin parhaat

Erikoistumisaikaansa Silén muistelee lämmöllä. Seitsemän vuoden aikana pääsi näkemään ja oppimaan paljon. Päivi toimi erikoistuva lääkärinä muun muassa Porvoon ja Hyvinkään aluesairaaloissa sekä Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Niissä hän toimi vuosia päivystävänä lääkärinä ja oppi muun muassa astman ja allergian sekä infektiotautien lisäksi keskosten hoitoa.

Paivin-tytar
Kuvassa Päivi Silenin tytär kastelemassa kukkia.

– Hakiessani Helsinkiin erikoistumisvirkaan muistan elävästi professori Martti Siimeksen sanat: ”Me valitsemme vain parhaat ja koulutamme huippuammattilaisia”. Sainkin hämmästyksekseni erikoistumisviran ja pääsin tutustumaan lasten harvinaisten sairauksien hoitoon. Vaikuttavin jakso oli sydänosastolla työskentely ja mietinkin erikoistumista lastensydänlääkäriksi. Yleispediatria vei kuitenkin voiton, ja olen tyytyväinen päätökseeni hoitaa lasten niin sanottuja tavallisia sairauksia.

Allergiasairaalajakson jälkeen Silén siirtyi Turkuun lastenklinikalle, jossa hän työskenteli reilun vuoden professori Olli Simellin diabeteksen ehkäisyyn keskittyneessä Dipp-tutkimuksessa ja suoritti yliopistovaiheen Turussa loppuun. Lastentautien erikoislääkäriksi Silén valmistui joulukuussa 2005.

Yksityislääkärille potilaat tulevat tutuiksi

Yksityislääkärin työn Silén valitsi vuosien pohdinnan jälkeen.

– Olen ollut yksityislääkärinä Salossa yli 10 vuoden ajan, ja hienointa siinä on ollut seurata tutuksi tulleiden potilaiden kasvua ja kehitystä. Monet infektiokierteet, ruoka-aineallergiat, yökastelut, astmaoireet ja käytöspulmat ovat rauhoittuneet ajan kanssa. Lapsi pärjää hyvän tukiverkoston turvin myös pitkäaikaisen sairauden kanssa. Sairauden ei saa antaa pilata koko elämää, Silén muistuttaa.

Paikkakuntalaisena Siléniä erityisesti ilahduttaa nähdä innokkaita salolaisia lapsia yleisurheilun parissa.

 

Julkaistu 5/2015.