”Tärkeää on selittää vaiva ymmärrettävästi”

NEO:n silmälääkäri Mika Kotimäki puhuu potilaan kieltä

Mika-vastaanotollaNEO Silmäklinikan Mika Kotimäelle lääkärin työssä onnistuminen mitataan potilaan tyytyväisyydellä saamaansa hoitoon ja palveluun. Kun lääkärintakki työpäivän jälkeen ripustetaan naulaan, rentoutuu Kotimäki laittamalla ruokaa, harrastamalla liikuntaa tai matkustelemalla.

Silmälääkäri Mika Kotimäki on paljasjalkainen turkulainen. Hän on asunut koko ikänsä synnyinkaupungissaan lukuun ottamatta kahden vuoden erikoistumisjaksoa Porissa.

Ajatus lääkärin ammatista syntyi lukiolaisena Turun normaalikoulussa, biologian opettajan innostavan opetuksen avittamana.

– Luonnontieteet ovat kiinnostaneet minua aina, erityisesti matematiikka. Perhepiirissä aina puhuttiin, että lukion jälkeen lähtisin lukemaan diplomi-insinööriksi. Biologian opettajani sai kuitenkin Ihmisen biologia -kurssilla minut innostumaan lääkikseen hakemisesta, Kotimäki muistelee.

Lastenlääkäri, kirurgi vai silmälääkäri?

Mika-tutkii-potilastaKotimäki pääsi opiskelemaan Turun lääketieteelliseen tiedekuntaan. Perusopintojen jälkeen erikoistumisvaihtoehtoina hän harkitsi lastentauteja, kirurgiaa ja silmätauteja. Käytännön työ toi varmuuden päätöksestä.

– Sain erikoistumispaikan Satakunnan keskussairaalasta, ja silmätaudit veivät mennessään. Silmätaudeissa kiehtoo erityisesti alan visuaalisuus. Diagnoosiin päästään usein jo ensimmäisellä käynnillä katsomalla asiakkaan silmään, Mika Kotimäki kertoo.

Kotimäki on sittemmin työskennellyt myös TYKSin silmäklinikan erikoistuvana lääkärinä sekä valmiina erikoislääkärinä. TYKSissä Kotimäki on toiminut myös silmäklinikan leikkausosaston vastuulääkärinä sekä diabetespoliklinikan vastuulääkärinä.

– Poliklinikalla tutkin ja hoidan ikärappeumapotilaita sekä teen verkkokalvokirurgisten potilaiden leikkausarvioita. Leikkaustoiminnassa pääpaino on tällä hetkellä kaihikirurgiassa, ja lisäksi teen lasiais- ja verkkokalvotoimenpiteitä sekä ajoittain kyyneltietoimenpiteitä, Kotimäki kertoo.

Lääkäri on palveluammatissa

Mika-matkustaa
Teehetki Istanbulissa.

Silmälääkärin potilaiden yleisimpiä vaivoja tai sairauksia ovat kaihi, erilaiset ikärappeumat, silmänpainetauti sekä diabeteksen aiheuttamat silmämuutokset.

Näkökyvystä tullaan usein tietoisiksi vasta, kun siinä ilmenee jokin ongelma. Yllättävän pienetkin poikkeavuudet silmän toiminnassa voivat hankaloittaa arkea ja aiheuttaa huolta.

– Hyvä silmälääkäri kykenee selittämään vaivat ihmisille ymmärrettävästi ja selkeästi. Sen pohjalta keskustellaan potilaan kanssa erilaisista mahdollisista hoitovaihtoehdoista. Sopivin hoito valitaan aina yksilöllisesti ja yhteisymmärryksessä heidän kanssaan, Mika Kotimäki kuvailee.

– Palkitsevinta on juuri se, kun kokee tehneensä parhaan mahdollisen potilaan eteen ja näkee, että potilas on tyytyväinen saamaansa palveluun.

Vapaa-aikana urheilua ja hyvää ruokaa

Vapaa-ajallaan Mika Kotimäki rentoutuu ruoan parissa, harrastaa urheilua ja matkustelee kihlattunsa kanssa, joka tekee väitöskirjaa ja opettaa Turun yliopistolla.

Mika-ja-Sanni
Mika ja Sanni New Yorkissa Yankeesien baseball-ottelussa.

– Nautin hyvästä ruoasta, ja kotona ruoanlaitto onkin usein hyvä tapa rentoutua. Uusien ruokaelämysten etsiminen on myös keskeinen osa ulkomaanmatkojamme. Tämänhetkisiä liikuntaharrastuksiani ovat squash, uiminen ja kuntosali, Kotimäki kertoo.

 

Julkaistu 11/2015.