Amerikkalaisen huippu-urheilun opit suomalaisten käyttöön

Kun Marko Yrjövuori vuonna 1998 matkusti USA:han, oli hänellä jääkiekkokassillinen tavaraa ja lompakossa pari tuhatta dollaria. Polte päästä Kaliforniaan oli jäänyt jo vuoden 1993 vierailusta.

– Ensin lähdin minä, ja vaimo tuli perässä muutamia kuukausia myöhemmin. Meillä ei ollut tiedossa mitään varmaa: ei työtä eikä asuntoa. Lähdimme seikkailun vuoksi, halusimme nähdä, mitä tarjottavaa maailmalla meille on.

– Minulla oli taskussa merkonomin ja hierojan paperit. Vaimo jatkoi opintojaan, ja minä tein hieronta-alan töitä, ensin muille ja sitten oman yrityksen kautta. Minulla ei ollut suhteita enkä tuntenut ketään. Olen tehnyt todella paljon ja pitkäjänteisesti työtä, verkostoitunut ja saanut nimeäni tunnetuksi alalla.

Marko asui ensin Tony Halmeen asunnossa ja hieroi nyrkkeilijän lihaksia vuokraa vastaan. Los Angelesissa hän tutustui myös jääkiekkoilija Jere Karalahteen, joka pelasi silloin Los Angeles Kingsissä.

– Kingsin fysiikkatiimiin kaivattiin vahvistusta, ja aloitin siellä vuonna 1999. Tein töitä Kingsissä viisi vuotta ja viimeiset vuodet edustusjoukkueen athletic trainerinä. Työ oli monipuolista ja viihdyin hyvin.

Vastuussa supertähden lihaskunnosta

Marko_Yrjovuori_Kobe_Bryant_netti
Koripalloilija Kobe Bryant

Kaudella 2004–2005 oli NHL:n työsulku, ja jääkiekkokausi jäi pelaamatta. Lakers-pomo houkutteli Markon koripallojoukkue Los Angeles Lakersin fysiikkatiimiin. Viimeiset 12 vuotta Marko on toiminut huippupelaaja Kobe Bryantin fysiikkavalmentajana.

– Periaatteessa vastuullani ovat kaikki joukkueen pelaajat, mutta käytännössä olen tehnyt töitä Koben kanssa. Luottamussuhde syntyi nopeasti, ja meillä on synkannyt hyvin.

Kobe Bryant on todellinen supertähti. Hän on kaksinkertainen olympiakultamitalisti ja viisinkertainen NBA-mestari. Hänen parikymmenvuotinen uransa on ainutlaatuinen.

Työtä, työtä ja työtä

Työtä NBA-joukkueessa tehdään 24/7-periaatteella. Fysiikkavalmentaja on joukkueen täysivaltainen jäsen tai kuten Marko sanoo, naimisissa joukkueen kanssa.

– Kauden aikana eli syyskuusta kevääseen, joskus jopa kesäkuuhun asti olen töissä joka päivä, myös viikonloput. Matkustamista on paljon, sillä pelejä on 82, joista puolet on vieraspelejä. Matkustamme 28 eri kaupunkiin eri puolelle USA:ta. Pelejä on keskimäärin kolme viikossa.

– Työhöni kuului muun muassa pelaajien venyttelyn, lämmittelyn ja lihasten aktivoinnin ohjaaminen. Tilanteen mukaan katsoimme, tarvitaanko harjoituksen tai pelin jälkeen jäätä, hierontaa, venytystä vai jumppaa.

Menestyminen vaatii osaamista ja erottautumista

Rantalentopalloilija Misty May-Treanor
Rantalentopalloilija Misty May-Treanor

Los Angelesin alueella on yli 20 miljoonaa ihmistä. Jos haluaa menestyä, pitää erottautua ja todistaa osaamistaan jatkuvasti.

– USA on mahdollisuuksien maa, mutta American dream on kovan työn takana. Osa ihmisistä tekee kahta, jopa kolmea työtä.

Markolla on ainoana suomalaisena kaksi NBA:n mestaruutta.

– Asetin omat tavoitteeni korkealle ja tein valtavasti töitä. Näin jälkeenpäin ajatellen olen tyytyväinen menestyksestä. Kun muuttolaatikoita pakattaessa mestaruussormukset osuivat taas käteeni, ajattelin, että wau. Onhan tämä ollut jotakin.

Paimiosta maailmalle

Marjo Yrjövuori on syntynyt vuonna 1968 Paimiossa Varsinais-Suomessa. Perheeseen kuuluu Taru-vaimo ja 10- ja 6-vuotiaat tyttäret. Molemmat lapset ovat syntyneet USA:ssa.

– Suomen kieli sujuu ihan hyvin, vaikka vähän aksenttia onkin. Olemme lasten synnyttyä käyneet Suomessa joka kesä, ja puhumme suomea kotona.

Perhe muutti Suomeen tänä kesänä. Paluu on ollut mielessä jo pari kolme vuotta.

– Tiesin, että Kobe Bryant on jäämässä eläkkeelle, joten nyt oli luonteva hetki suunnitella tulevaisuutta uudelta kantilta. Työ huippu-urheilun parissa vaatii valtavasti aikaa ja sitoutumista. Minulla on pienet lapset, ja haluan olla mukana enemmän heidän arjessaan. Mietimme asiaa koko perheen kanssa ja päätimme palata Suomeen.

– Lakersin kauden viimeinen peli ja samalla Kobe Bryantin jäähyväisottelu oli 13. huhtikuuta. Se oli iso show, jonka joukkueen johto oli järjestänyt todella hienosti. Ajoitus oli täydellinen: Kobe pystyi lopettamaan huipulla ja kohtalaisen terveenä.

 

Kuntoutus tärkeään rooliin

Koripalloilija Pau Gasol
Koripalloilija Pau Gasol

Yrjövuoren mukaan Suomessa on selvä katkos kuntoutusketjussa. Hän tuo osaamista USA:sta, jossa epäkohtiin on kiinnitetty huomiota jo vuosia.

– Amerikkalaisen huippu-urheilun parissa vietettyjen vuosien aikana olen kehittänyt harjoitusmetodeja erityisesti vammojen ennaltaehkäisyyn ja kuntoutukseen. Näitä oppeja tuon nyt suomalaisille huippu-urheilijoille, kuntoilijoille ja kuntoutujille.

– Kun urheilija tai kuntoilija loukkaa itsensä, hän putoaa akuutin hoidon jälkeen tyhjän päälle. Kukaan ei ota vastuuta toimenpiteistä, joilla henkilö saadaan turvallisesti ja tehokkaasti takaisin urheilun, harrastuksen tai työn pariin. Huonosti hoidettu kuntoutus kasvattaa uudelleenvammautumisen riskiä merkittävästi. Myös vammojen ennaltaehkäisyssä on paljon kehittämistä.

Lihakset tasapainoon

Markon kehittämät harjoitteet keskittyvät kehon biomekaniikkaan ja liikkeen hallintaan. Biomekaniikassa hyödynnetään tietämystä muun muassa fysiikasta, anatomiasta, fysiologiasta sekä hermolihasjärjestelmästä.

– Lähes jokaisella meistä on kehossamme lihasten tai muiden rakenteiden epätasapainoa. Tavoitteenani on vahvistaa kehon heikkouksia ja korjata virheitä. Eri lajeissa liikkeen hallinta vaatii eri asioita. Opetamme urheilijat liikkumaan oikeaoppisesti. Aktivoimme heikot lihakset, lisäämme notkeutta, liikkuvuutta sekä liikkeen hallintaa. Kiinnitämme lajin mukaan huomiota myös voimaan ja nopeuteen.

Valmennettavana huikea määrä huippu-urheilijoita

Nyrkkeilijät Vasyl Lomachenko ja Sergey Kovalev
Nyrkkeilijät Vasyl Lomachenko ja Sergey Kovalev

Yrjövuori on tehnyt töitä useiden huippu-urheilijoiden kanssa. Suomalaisista hänen oppejaan ovat hyödyntäneet muun muassa jääkiekkoilijat Aki Berg ja Mikko Eloranta sekä taitoluistelija Kiira Korpi.  Suomen koripallomaajoukkue Susijengin kanssa yhteistyö jatkuu edelleen.

Markon valmennuksessa ovat käyneet myös muun muassa Pau Gasol, kaksinkertainen NBA-mestari, olympiahopeamitalisti ja maailmanmestari sekä rantalentopalloilija Misty May-Treanor, joka on kolminkertainen olympiakultamitalisti. Lisäksi kaksinkertainen olympiakultamitalisti ja WBO-maailmanmestari Vasyl Lomachenko sekä WBO-, WBC-, WBA- ja IBF-mestari Sergey Kovalev ovat olleet Markon valmennettavia.

 

Julkaistu 6/2016.