Naisen terveyden tukena

Naisten NEO:n Jatta Rautkorpi kiinnostui jo varhain hoitotyöstä

Naisten NEO:n gynekologien vastaanotolla käy kaikenikäisiä naisia. Jokaisessa elämänvaiheessa on omanlaiset haasteensa. Gynekologi on naisen oma luottolääkäri, Jatta Rautkorpi muistuttaa.

Gynekologi hoitaa naisen terveyttä kokonaisvaltaisesti, myös elämäntilanteen huomioon ottaen. Vastaanotolla voi gynekologisten vaivojen lisäksi ottaa puheeksi myös muita asioita.

Jatta-Rautkorpi
Naisten NEO:n gynekologi Jatta Rautkorpi.

– Ihminen on kokonaisuus. Osa vaivoista ei ole lääketieteellisesti ratkaistavissa, esimerkiksi työn aiheuttama stressi. Mutta ne voi olla helpompi ottaa rutiinikäynnin yhteydessä esiin, kun muutoinkin liikutaan intiimillä alueella, Jatta Rautkorpi miettii.

Jatta tekee myös alkuraskauden ultraäänitutkimuksia, selvittää vuotohäiriöiden syytä ja auttaa muutenkin
yleisimmissä gynekologisissa ongelmissa. Vastaanotolla hoidetaan myös kierukan laitto, ehkäisykapselin asetus, koepalan otto esimerkiksi ulkosynnyttimiltä tai kohdun sisältä sekä luomenpoistot.

– Gynekologi auttaa myös rintojen tunnustelussa. Jos tunnet rinnassa patin tai muuta poikkeavaa, tunnustellaan vastaanotolla rinnat ja kainalot, jonka jälkeen asiakas saa lähetteen kuvantamistutkimuksiin, Jatta Rautkorpi kertoo.

Äidin jalanjäljissä hoitoalalle

Malli hoitoalalla työskentelystä tuli jo kotoa, äidin kautta. Lääkärin ammatti ei ollut ainoa vaihtoehto; Jatta haki myös farmaseutiksi sekä opiskelemaan kemiaa.

– Olen aina halunnut tehdä työtä ihmisten parissa. Opiskelun alkuaikoina kävin vanhainkodissa tekemässä hoitoapulaisen sijaisuuksia loma-aikoina ja viikonloppuisin, ennen kuin sain opintojen puolesta työskennellä lääkärin sijaisena. Olen toiminut naistentautien ja synnytysten lisäksi psykiatrialla, sisätaudeilla, kirurgialla ja terveyskeskuksessa.

– Julkisella puolella tunsin olevani etuoikeutettu, kun sain olla mukana synnytyksissä jakamassa niin intiimiä ja suurta asiaa ihmisen elämässä. Toisaalta se, että olin läsnä myös elämän vaikeissa asioissa – sairaudessa tai kuoleman hetkellä – on vieläkin suurempi kunnia.

Gynekologi on naisen omalääkäri

Yksityispuolella työskennellessä korostuu lääkäri-potilassuhteen pitkäkestoisuus. Potilaan kannalta on ihanteellisin tilanne se, kun hoitava lääkäri pysyy samana, eikä vaihdu jokaisella käynnillä. Tarvittaessa gynekologi ohjaa potilaan eteenpäin oikealle asiantuntijalle, mikäli vaiva ei kuulu gynekologian piiriin.

– Nykyistä toimenkuvaani muistuttaa aikaisemmista työkokemuksistani eniten ehkä omalääkärinä toimiminen Forssan terveyskeskuksessa. Gynekologihan on naisen omalääkäri. Hoitosuhteen jatkuvuus ja pysyvyys voivat edesauttaa merkityksellisten asioiden havaitsemisessa, Rautkorpi miettii.

Jatta Rautkorven vastaanotolla käyvät kaikenikäiset naiset.

– Olen erityisen kiinnostunut auttamaan nuoria naisia kuukautisiin liittyvissä ongelmissa ja sopivan ehkäisymenetelmän valinnassa. Toimin mielelläni myös aikuisen naisen luottolääkärinä.