Silmänsisäisen kirurgian erikoisosaaja

Janne Liukkonen on NEO Silmäklinikan raudanluja ammattilainen

Silmätautien erikoislääkäri Janne Liukkosen ominta osaamisaluetta on silmänsisäinen kirurgia. Kun NEO:n päättäjät osoittivat innokkuutta perustaa Turkuun yksikkö, joka tekee korkeatasoista silmänsisäistä kirurgiaa, vakuuttui Liukkonen hankkeesta.

NEO Silmäklinikka on uusi kaihi- ja linssileikkausten erikoisyksikkö, jossa tutkitaan, ennaltaehkäistään ja hoidetaan erilaisia silmän alueen sairauksia. Silmäklinikka tarjoaa asiakkailleen yksilöllistä hoitoa.

– Olen erittäin iloinen, että olen mukana kehittämässä Silmäklinikan toimintaa. Nyt voimme tarjota parasta mahdollista hoitoa silmän alueen sairauksissa ja silmäkirurgiassa.  Silmäklinikalla on käytössään nykyaikaiset ja laadukkaat laitteet, Liukkonen kertoo tyytyväisenä.

Hoitoa hyvissä käsissä

Janne-tutkii-potilastaJanne Liukkosen erikoisosaamista lasiais- ja verkkokalvokirurgina ovat silmänsisäisen kirurgian haastavimmat tapaukset, kuten kaihi- ja linssileikkausten komplikaatioiden korjaaminen sekä silmän sokeuttavan verkkokalvon irtauman hoito. Liukkosella on kokemusta myös diabeettisen silmäsairauden ja silmäpohjan verisuonitukosten vaikeimmista potilastapauksista sekä vakavista silmävammoista.

– Yksityispuolella voidaan nyt välittömästi ja korkeatasoisesti hoitaa alueen haastavimmatkin kaihi- ja linssileikkaukset sekä tarvittaessa korjata komplikaatiot. Lisäksi vuodeosastomme tarjoaa parhaat mahdolliset tilat leikkauksen jälkihoitoon, Liukkonen iloitsee.

Osaamista vankalla kokemuspohjalla

Turussa syntynyt Liukkonen suoritti lääketieteen opintonsa synnyinkaupungissaan. Hän valitsi silmäkirurgin uraan tähtäävän leikkauskoulutuksen jo silmätauteihin erikoistumisen alkuvaiheessa. Erikoislääkäriksi Liukkonen valmistui kesällä 2005.

Valmistumistaan ennen hän työskenteli Satakunnan keskussairaalan silmäklinikalla vuosina 2000–2002. Heti valmistuttuaan erikoislääkäriksi Liukkonen valittiin Tyksin lasiais- ja verkkokalvokirurgin virkaan, jossa hän toimii edelleen. Hallinnollisena osastonylilääkärinä hän toimi Tyksissä vuosina 2007–2008. Hän on myös ollut mukana perustamassa yksityistä silmäsairaalaa Turkuun, ja toimi sen leikkaustoiminnasta vastaavana lääkärinä useamman vuoden ajan.

Kommunikointi ja rehellisyys

NEO Silmäklinikalla hoidetaan muun muassa kaihipotilaita. Kaihin ainoa hoitokeino on leikkaus. Leikkauksen avulla potilaat voivat saada apua jo ennen näkökyvyn selvää heikkenemistä ja siitä seuraavaa ajokortin menettämistä.

Potilaan lopullinen päätös leikkauksesta perustuu usein lääkärin antamiin tietoihin ja tämän suosituksiin, jolloin selkeä ja ymmärrettävä kommunikointi potilaan kanssa on tärkeää.

– Hyvän silmäkirurgin arvostettavin piirre on taito kommunikoida potilaan kanssa. Leikkauspäätöstä pohtiessaan osa potilaista kysyy vastaanotolla tutkimusten jälkeen mitä itse tekisin heidän tilanteessaan. Rehellinen vastaus on tällöin ainoa oikea vaihtoehto. Aina ei tarvitse leikata, mutta joskus täytyy, Liukkonen toteaa.

Musiikkia, lenkkeilyä ja veneilyä

Janne Liukkosen vaimo toimii keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkärinä, joten lääkärin arki on kotona tuttua. Viiden lapsen isällä riittää aikaa myös harrastuksiin.

Vapaa-ajallaan hän soittaa sekä pianoa että kitaraa. Liukkonen myös valmentaa juniorijalkapalloilijoita sekä lenkkeilee säännöllisesti. Kun aikaa löytyy, rentoutuu Liukkonen veneilemällä Turun saariston kauniissa maisemissa.

 

Julkaistu 12/2015.