Fysiatri arvioi toimintakykyä ja auttaa kuntoutuksessa

NEO:n fysiatri Heikki Suoyrjö tapaa päivittäisessä työssään potilaita, joilla on tuki- ja liikuntaelimiin liittyviä vaivoja. Fysiatri on erikoislääkäri, jonka vastaanotolta haetaan apua silloin, kun oiretta tai vaivaa ei hoideta leikkaamalla.

Fysiatrian erikoisalan lääkäri tutkii ja hoitaa konservatiivisin menetelmin tuki-ja liikuntaelinsairauksia. Konservatiivisesta hoidosta puhutaan silloin, kun potilaan vaivaa ei hoideta kirurgisesti. Fysiatrian erikoisalaan kuuluu myös potilaan työ- ja toimintakyvyn arviointi sekä kuntoutussuunnitelman tekeminen yhdessä potilaan kanssa.

neo-heikki-suoyrjo– Fysiatria ei ole pelkästään tuki- ja liikuntaelinoireiden diagnostiikkaa ja hoitoa, vaan siihen kuuluu lääkärin arviointi sairauksien tai vammojen vaikutuksesta toimintakykyyn, ennusteeseen ja yhteiskunnan tarjoamiin etuuksiin. Erikoisalan nimi olikin ennen ’fysikaalinen lääketiede ja kuntoutus’. Edelleen kansainvälisesti erikoisalan nimessä korostuu kuntoutus: ’Physical and Rehabilitation Medicine’, Heikki Suoyrjö kertoo.

Toipuminen vaatii toimivan suunnitelman ja seurannan

Fysiatrin työssä oleellista on arvioida lääkinnällisen ja ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuudet, ja tekee yhdessä potilaan kanssa realistisen kuntoutussuunnitelman.

Päivittäisessä työssä fysiatri tapaa eniten potilaita, joilla on selkä-, niska- tai olkapääkipuja. Tavallisia ovat muutkin nivel- tai pehmytosakivut.

– Monien tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitolinjassa pyritään ensisijaisesti hoitamaan vaiva ilman leikkausta. Tätä ovat viime vuosina puoltaneet myös tieteelliset tutkimukset. Toipumista ja kuntoutumista varten tarvitaan kuitenkin aina toimiva suunnitelma ja seuranta, Heikki Suoyrjö korostaa.

Fysiatrian ja työterveyshuollon erikoislääkäri

Heikki Suoyrjö valmistui fysiatrian erikoislääkäriksi vuonna 1991. Hän oli aikaisemmin erikoistunut jo työterveyshuoltoon. Suoyrjön mukaan erikoisaloilla on paljon yhteistä.

– Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yhdessä mielenterveysongelmien kanssa tärkeimmät työkyvyttömyyttä aiheuttavat sairausryhmät. Olen työskennellyt sekä työterveyslääkärinä että fysiatrina, viimeksi sairaalatyössä fysiatrian ja kuntoutuksen ylilääkärinä Seinäjoella. Yksityisvastaanotoilla keskeisessä osassa ovat olleet työterveyshuollosta tulevat konsultaatiot. Tämän yhteistyön toivon edelleen jatkuvan, Suoyrjö toteaa.

Artikkeli on julkaistu 12/2016.

 

Varaa aika fysiatrille

Lue lisää kuntoutuspalveluista