Plastiikkakirurgi Erkki Suominen seuraa aktiivisesti alansa kehitystä

Vuoden kirurgi haluaa kehittyä jatkuvasti

NEO Estetiikan Erkki Suomisella on vuosien kokemus plastiikkakirurgiasta sekä esteettisestä kirurgiasta. Hänen mielestään plastiikkakirurgin työssä tärkeää on periksiantamaton luonne; jatkuvasti voi kehittyä ja koskaan ei saa jäädä paikoilleen.

Erkki Suomisen mielenkiinnon kohteita ovat erityisesti kasvokirurgia, rintojen korjaus, vartalon muokkaus sekä mikrokirurgia, jossa käytetään suurentavia laitteita kuten mikroskooppia. Leikkaustapaa käytetään muun muassa kudosten siirrossa, jossa pieniä verisuonia yhdistetään toisiinsa.

Erkki-SuominenViime vuosina plastiikkakirurgian uudet rasvansiirtomenetelmät ovat lisänneet rintojen, kasvojen ja vartalon korjausmahdollisuuksia.

– Toimenpiteiden nuorentava vaikutus on lisääntynyt merkittävästi. Vartalon muokkauksessa rasvaimun ja rasvansiirron yhdistelmillä saadaan aikaan entistä parempia tuloksia, Suominen kertoo.

Suominen seuraa aktiivisesti plastiikkakirurgian kehitystä muun muassa osallistumalla kansainvälisiin kokouksiin muutamia kertoja vuodessa. Tänä vuonna hän on vieraillut esimerkiksi esteettisen kirurgian kokouksessa New Yorkissa, tutustunut rintakorjauksiin Milanossa sekä osallistunut Euroopan suurimpaan plastiikkakirurgian kokoukseen Edinburghissa.

Potilaan toiveet etusijalla

Plastiikkakirurgin vastaanotolle hakeudutaan usein ikääntymiseen liittyvien muutosten tai rintojen korjausten takia. Silmäluomien korjausleikkaukset ovat kaikkein tavallisimpia ja niiden tulokset ovat nykyään erinomaisia.

– Alkukonsultaatiossa käydään läpi potilaan omat toiveet. Sen jälkeen suunnitellaan potilaalle paras hoitovaihtoehto. Esimerkiksi yläluomileikkaukseen tulevalla saattaa olla samalla tarvetta myös alaluomien korjaukseen, Suominen kertoo.

On tärkeää antaa potilaalle realistinen käsitys hoidoista ja niiden tuloksista. Palkitsevinta työssä ovat tyytyväiset potilaat.

– Internetin maailma aiheuttaa joskus sen, että potilailla saattaa olla epärealistisia odotuksia hoitojen tuloksista. Tällöin plastiikkakirurgin laaja kokemus ja asiantunteva näkemys ovat tärkeä osa hoitoa, Suominen kertoo.

Vuoden kirurgi

Erkki-vastaanotollaSuominen on julkaissut useita lääketieteellisiä artikkeleita muun muassa rintakorjauksista, ihokasvaimista, traumakirurgiasta sekä lihavuuden hoidosta. Suomen kirurgiyhdistys on valinnut hänet vuoden kirurgiksi vuonna 2013.

Suominen valmistui Turussa lääkäriksi vuonna 1978, kirurgiksi vuonna 1985 ja ortopediksi vuonna 1989. Plastiikkakirurgiksi hän erikoistui Helsingissä vuonna 1991. Hän on työskennellyt uransa aikana useassa eri sairaalassa. Nykyään hän työskentelee NEO:n lisäksi Turun yliopistollisessa keskussairaalassa plastiikka- ja yleiskirurgian ylilääkärinä.

Suominen on uransa aikana tehnyt paljon yhteistyötä korvalääkäreiden, gynekologien, ortopedien ja lastenkirurgien kanssa.

– Lääkäreiden tiiviillä yhteistyöllä saadaan aikaan parhaita hoitotuloksia. Yhteistyön merkitys korostuu erityisesti trauman jälkeisessä korjaavassa kirurgiassa, suurissa kasvaimissa pään ja kaulan alueella sekä gynekologisten kasvaimien hoidossa, Suominen korostaa.

Matkustelu lähellä sydäntä

Suomisen perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kaksi aikuista tytärtä. Muun muassa golfin pelaaminen ja matkailu kuuluvat hänen vapaa-ajan harrastuksiin.

– Olen kiertänyt jo monia eri matkakohteita. Olen käynyt esimerkiksi Kiinassa, Balilla, Bora Boralla ja Etelä-Amerikassa. Suosikkini on Italia, jonne menen mielelläni aina uudelleen, Suominen hymyilee.

 

Julkaistu 10/2015.