Painonhallinnan ja lihavuuden hoidon asiantuntija

André Heikius on kokenut yleislääkäri, jonka erityisosaamisalueita ovat muun muassa ylipainon ja lihavuuden kokonaisvaltainen hoito, turvallinen painonpudotus sekä pysyvä painonhallinta.

Heikius pitää vastaanottoa Sairaala NEO:n Turun ja Salon toimipisteissä. Ennen merkittäviä elämäntapa- tai ruokavaliomuutoksia on tärkeää saada arvio terveydellisestä lähtötilanteesta, erityisesti silloin, jos henkilöllä on jokin perussairaus.

André-Heikius– Vastaanotolle voi hakeutua esimerkiksi silloin, jos on ylipainoa ja oma terveys, jaksaminen tai paino askarruttaa. Vastaanotolla potilaalle voidaan tehdä terveystarkastus erityisesti elämäntapanäkökulmasta, ja potilas voi saada yksilöllisen ja elämäntilanteeseen sopivan terveys- ja hoitosuunnitelman painonpudotusta tai painonhallintaa tukemaan, André Heikius kertoo.

Heikius on painonhallinnan ja lihavuuden hoidon kokenut asiantuntija. Hän on toiminut maailman suurimman painonpudotuspalveluita kehittävän yrityksen lääketieteellisenä neuvonantajana, ja Heikius on myös Suomen Lihavuustutkijat r.y.:n hallituksen jäsen. Heikius toimii aktiivisesti painonhallinnan hoitojen, koulutusten ja konsultoinnin saralla Pohjoismaissa, ja osallistuu säännöllisesti alan kansainvälisiin kongresseihin.

Ylipainoisten määrä kasvaa

Heikiuksen mukaan ylipainoisten määrä ja sen myötä lihavuuteen liittyvät kansansairaudet ovat kasvaneet.  Ympäröivä yhteiskunta on muuttunut ja osaltaan tehnyt elämänmuutoksista vaikeampia.

– Moni ylipainoinen on usein päättänyt tehdä hyviä valintoja terveyden ja ruokavalion suhteen. Samalla moderni elämänmeno tarjoaa jatkuvaa hälinää ja ”taustakohinaa”, joka tekee elämänmuutokset vaikeiksi. Ruokaa ja välipaloja on melkein jatkuvasti saatavilla ja pikaruokakulttuuri on muuttanut ateriarytmiämme, Heikius toteaa.

Heikiuksen mukaan ihmiskeho on alun perin ohjelmoitu ruoan suhteen niukkuuteen. Nykyihmisen suhde ruokaan on monimutkaisempi kuin aikaisemmin.

– Nyt ruokaa on kaikkialla ympärillämme – kotona, julkisissa tiloissa, televisiossa. Ruokailurytmimme on pysyvästi muuttunut, ja koemme samalla enemmän stressiä kuin aikaisemmin. Osittain näidenkin seikkojen seurauksena olemme entistä ylipainoisempia ja sairastamme yhä enemmän elämäntapasairauksia. Ympäristömme ja elämäntapamme ovat samalla huonontaneet tietoisuuttamme omasta syömisestämme ja hyvinvoinnistamme, Heikius kuvailee.

Moni suomalainen kärsii ylipainosta

Ylipaino on todellinen terveysongelma, joka voi johtaa heikentyneeseen elämänlaatuun ja sairauksiin. Kohtuullinenkin painonpudotus, noin 5 – 10 prosenttia aloituspainosta, antaa todistetusti merkittäviä terveyshyötyjä.

– Riski sairastua erilaisiin sairauksiin kuten tyypin 2 diabetekseen, kohonneeseen verenpaineeseen, sydän- ja verisuonitauteihin tai nivel- ja tukielinsairauksiin pienenee merkittävästi. Onnistunut painonpudotus voi myös tarkoittaa sitä, että voi lopettaa esimerkiksi verenpainelääkityksen kokonaan. Myös elämänlaatu paranee, kun jaksaa paremmin ja nukkuu paremmin, Heikius sanoo.

Painonpudotus on elämäntapamuutos

Painonpudotuksessa on keskityttävä olennaisiin asioihin, eikä tehtävä liian monta elämäntapamuutosta yhdellä kertaa. Painonpudotushoito on sovitettava ajankohtaiseen elämäntilanteeseen, jotta motivaatiota ja energiaa riittää toteuttamaan tärkeä muutos.

– Laihdutuksesta toitotetaan monesta tuutista, ja moni ihmedieetti on osoittautunut täysin toimimattomaksi tai jopa vaaralliseksi. Kun tavoitteena on tehokas painonpudotus ja pysyvä painonhallinta, on tärkeää valita avuksi terveyden ammattilaiset ja tieteeseen perustuva hoito-ohjelma, Heikius korostaa.

Tärkeintä terveydelle on pitkän aikavälin painonhallinta, jossa tärkeässä osassa ovat arkipäivän elämäntavat kuten syömistavat ja arkiaktiivisuus, mutta myös tietoisuuden lisääminen.

– Tavoitteena on löytää terveellisempi ja tietoisempi tapa elää, jotta sitä voi toteuttaa vuosikausia tai jopa lopun elämänsä, Heikius sanoo.

 

Julkaistu 12/2014.