PAINONHALLINNAN JA LIHAVUUDEN HOIDON ASIANTUNTIJA

André Heikius on kokenut yleislääkäri, jonka erityisosaamisalueita ovat ylipainon ja lihavuuden kokonaisvaltainen hoito, turvallinen painonpudotus sekä pysyvä painonhallinta. Heikius pitää vastaanottoa Mehiläinen NEO:ssa Turussa.

 

Ennen merkittäviä elämäntapa- tai ruokavaliomuutoksia on tärkeää saada arvio terveydellisestä lähtötilanteesta, erityisesti silloin, jos henkilöllä on jokin perussairaus.

– Vastaanotolle voi hakeutua esimerkiksi silloin, jos on ylipainoa ja oma terveys, jaksaminen tai paino askarruttaa. Vastaanotolla saat kattavan ylipainon ja lihavuuden hoitoarvion. Kartoitamme tilanteen elintapa- ja terveysnäkökulmasta, jolloin potilas voi saada yksilöllisen ja elämäntilanteeseen sopivan hoitosuunnitelman painonpudotusta tai painonhallintaa tukemaan, André Heikius kertoo.

Heikius on painonhallinnan ja lihavuuden hoidon kokenut asiantuntija. Hän on ollut perustamassa Turkuun Mehiläinen NEO Painonhallintaklinikkaa, yhtä Suomen suurimmista painonhallintaan keskittyvistä klinikoista. Hän on myös Suomen Lihavuuslääkärit ry:n toiminnanjohtaja ja muun muassa lihavuuden hoidon digityökaluja kehittävän Edeventin lääketieteellinen johtaja. Hän on toiminut maailman suurimman painonpudotuspalveluita kehittävänyrityksen lääketieteellisenä neuvonantajana.

Heikius osallistuu säännöllisesti alan kansainvälisiin kongresseihin ja toimii kouluttajana ja konsulttina lihavuuden hoidon saralla niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän on kirjoittanut kokonaisvaltaisesta painonhallinnasta teoksen Painotohtori – pudota painoa pysyvästi (Tammi), jota on saatavilla kirjana, e-kirjana ja äänikirjana.

YLIPAINOISTEN MÄÄRÄ KASVAA

Heikiuksen mukaan ylipainoisten määrä ja sen myötä lihavuuteen liittyvät kansansairaudet ovat edelleen lisääntyneet. Ympäröivä yhteiskunta on muuttunut ja osaltaan tehnyt elämänmuutoksista vaikeampia.

– Moni ylipainoinen on usein päättänyt tehdä hyviä valintoja terveyden ja ruokavalion suhteen. Samalla moderni elämänmeno tarjoaa jatkuvaa hälinää ja ”taustakohinaa”, joka tekee elämänmuutokset vaikeiksi. Ruokaa ja välipaloja on melkein jatkuvasti saatavilla ja pikaruokakulttuuri on muuttanut ateriarytmiämme, Heikius toteaa.

Heikiuksen mukaan ihmiskeho on alun perin ohjelmoitu ruoan suhteen niukkuuteen. Nykyihmisen suhde ruokaan on monimutkaisempi kuin aikaisemmin.

– Nyt ruokaa on kaikkialla ympärillämme – kotona, julkisissa tiloissa, televisiossa. Ruokailurytmimme on pysyvästi muuttunut, ja koemme samalla enemmän stressiä kuin aikaisemmin. Osittain näidenkin seikkojen seurauksena olemme entistä ylipainoisempia ja sairastamme yhä enemmän elämäntapasairauksia. Ympäristömme ja elämäntapamme ovat samalla huonontaneet tietoisuuttamme omasta syömisestämme ja hyvinvoinnistamme, Heikius kuvailee.

PAINONPUDOTUS PARANTAA ELÄMÄNLAATUA

Ylipaino on todellinen terveysongelma, joka voi johtaa heikentyneeseen elämänlaatuun ja sairauksiin. Kohtuullinenkin painonpudotus, noin 5 – 10 prosenttia aloituspainosta, antaa todistetusti merkittäviä terveyshyötyjä.

– Painonpudotus on tärkein tapa ehkäistä tyypin 2 diabeteksen kehittymistä, ja riski sairastua erilaisiin sairauksiin kuten kohonneeseen verenpaineeseen, sydän- ja verisuonitauteihin tai nivel- ja tukielinsairauksiin pienenee merkittävästi. Onnistunut painonpudotus voi tarkoittaa sitä, että tyypin 2 diabetes paranee tai että esimerkiksi verenpainelääkityksen voi lopettaa. Myös elämänlaatu paranee, kun jaksaa paremmin ja nukkuu paremmin, Heikius sanoo.

PYSYVÖ PAINONHALLUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ

Painonpudotuksessa on keskityttävä olennaisiin asioihin eikä tehtävä liian monta elämäntapamuutosta yhdellä kertaa. Painonpudotushoito on sovitettava ajankohtaiseen elämäntilanteeseen, jotta motivaatiota ja energiaa riittää toteuttamaan tärkeä muutos.

– Laihdutuksesta toitotetaan monesta tuutista, ja moni ihmedieetti on osoittautunut täysin toimimattomaksi tai jopa vaaralliseksi. Kun tavoitteena on tehokas painonpudotus ja pysyvä painonhallinta, on tärkeää valita avuksi terveyden ammattilaiset ja tieteeseen perustuva hoito-ohjelma, Heikius korostaa.

Tärkeintä terveydelle on pitkän aikavälin painonhallinta, jossa tärkeässä osassa ovat arkipäivän elämäntavat kuten syömistavat ja arkiaktiivisuus, mutta myös tietoisuuden lisääminen.

– Tavoitteena on löytää terveellisempi ja tietoisempi tapa elää, jotta sitä voi toteuttaa vuosikausia tai jopa lopun elämänsä, Heikius sanoo.

PAINONHALLINTAKLINIKKA AUTTAA POTILASTA

Mehiläinen NEO Painonhallintaklinikka on toiminut Turussa vuodesta 2014. Sen yksilö- tai ryhmämuotoiset hoito-ohjelmat ovat antaneet sadoille suomalaisille hoitoa lihavuuteen ja tukea painonhallintaan. Painonhallintaklinikalla potilasta hoitaa moniammatillinen tiimi, johon kuuluvat painonhallintalääkäri, psykologi, ravitsemusterapeutti ja fysioterapeutti.

– Painonhallintalääkärin vastaanotosta saa Kela-korvaukset ja, kun kyseessä on sairauden hoitoa, vakuutusyhtiöltä hoitokulukorvaukset. Moni potilas käy vastaanotollani säännöllisesti saamassa elintapaohjausta ja yksilöllistä hoitoa lihavuuteen ja ylipainoon, Heikius kertoo.

Painonhallinta kannattaa aloittaa asiantuntijan ohjauksessa.

– Elämäntapamuutokset voi ja kannattaa aina aloittaa tulemalla painonhallintalääkärin vastaanotolle. Siellä varmistuu arvio siitä, toimiiko asiakkaalle paremmin yksilö- vai ryhmähoito. Tarpeen vaatiessa painonhallintalääkärin vastaanotolta ohjataan eteenpäin muille tiimin asiantuntijoille, kuten ravitsemusterapeutille.

LÄÄKEHOITO TUKEE ELINTAPAMUUTOKSIA

Painonhallintallinikalla käytetään lihavuuden ja ylipainon hoitoon myös lääkehoitoa, joka yhdistetään elintapamuutoksiin. Heikiuksella on runsaasti kokemusta kaikista Suomessa käytetyistä lihavuuslääkkeistä sekä potilaalle parhaiten sopivan lääkkeen valitsemisesta.

Lihavuuden hoidon lääkkeet tukevat laihdutusta muun muassa vähentämällä näläntunnetta ja syömisestä saatavaa palkinnon tunnetta. Lääkkeet ovat viime vuosina tuoneet merkittävän myönteisen muutoksen lihavuuden ja ylipainon hoitoon. Lääkkeiden ja elintapamuutosten yhdistämisen avulla suuri osa potilaista on pudottanut painoa yli kahdeksan prosenttia, mutta monet vielä merkittävästi enemmän.

– Lääketieteelliseltä kannalta jo viiden prosentin pudotus on merkittävä, sillä silloin muun muassa riski sairastua aikuistyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin laskee. Laihdutuslääkkeissä tärkeintä on muistaa, että ne pitää aina yhdistää elintapamuutoksiin. Lääkärien on tunnistettava ne potilaat, jotka lääkehoidosta hyötyvät eniten.