Etusivu / Muista tarkastus: Hampaiden terveys vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin

Muista tarkastus: Hampaiden terveys vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin

Tiina-RanneSuun terveydellä on merkitystä koko kehon hyvinvoinnille. Hammaslääkäri Tiina Ranne Hammas Mehiläisestä muistuttaakin hampaiden hyvän kotihoidon sekä säännöllisten hammastarkastusten merkityksestä.

Suurella osalla suomalaisista hampaat ovat hyvässä kunnossa, mutta varsinkin nuorten napostelutavat ovat riski suun terveydelle.

– Meillä on monia ikäryhmiä, joihin terveysvalistus ja säännöllinen hammashuolto ovat tehonneet hienosti. Ikävä kyllä varhaisnuoret ja nuoret aikuiset juovat paljon hiilihapollisia ja sokeria sisältäviä juomia sekä syövät jättipusseittain karkkia. Jatkuva napostelu altistaa hampaat reikiintymiselle. Monipuolinen ruokavalio ja säännölliset ruokailuajat suojaavat hampaita.

Kotihoito on tärkeintä

Hampaiden harjaus fluorihammastahnalla aamuin illoin, hammasvälien puhdistaminen sekä ksylitolituotteiden päivittäinen käyttö pitävät hampaiston hyvässä kunnossa.

– On hyvä käydä säännöllisesti tarkastuksessa. Tärkeintä on kuitenkin se, miten hoitaa hampaita tarkastusten välillä kotona.

– Terveelläkin ihmisellä on suussa miljoonia bakteereja ja viruksia. Suun voidessa hyvin ne eivät kuitenkaan aiheuta ongelmia. Jos taas suu on tulehtunut ja hoitamaton, nämä muutoin harmittomat mikrobit voivat kulkeutua muualle elimistöön ja heikentää potilaan yleiskuntoa. Säännöllisen hammashoidon merkitys korostuu silloin, jos henkilöllä on jokin perussairaus, Tiina Ranne sanoo.

HammasharjatIentaskusta on suora yhteys verenkiertoon.

– On tärkeää, että hampaiden ohella ikenistä pidetään hyvää huolta. Terveessä suussa puolustusmekanismit toimivat hyvin.

Hammastarkastukseen noin vuoden välein

Hammaslääkärissä tulisi käydä noin vuoden välein. Tiina Ranne kuitenkin korostaa, että tarkastusväli muokataan potilaan hoidontarpeen mukaan.

– Tihentyneet hoitovälit liittyvät yleensä potilaan terveydentilaan ja suun erityisongelmiin.

Vinkit hampaiden kotihoitoon

• Puhdista hampaat harjaamalla kahdesti päivässä.
  • Käytä fluorihammastahnaa.
  • Puhdista hampaiden välit langalla, hammastikulla tai hammasväliharjalla.
  • Syö ksylitolituotteita päivittäin.
  • Vaihda hammasharja uuteen n. 3 kk välein.

Varaa aika numerosta 010 235 3530 tai netistä.

Julkaistu: 16.09.2016 | Päivitetty: 02.11.2017