Etusivu / Hampaiden röntgenkuvaus antaa luotettavaa tietoa

Hampaiden röntgenkuvaus antaa luotettavaa tietoa

Hammasröntgen
Optg-kuvauksessa potilas asetellaan nojaamaan leukatukeen ja laite pyörähtää pään ympäri. Optg-kuvaus kestää 18 sekuntia.

Röntgenkuvaus on tärkeä hampaiden tutkimusmenetelmä, koska se on ainoa tapa saada tietoa ikenien alta ja hampaiden sisältä. Sen suurin hyöty on sen tarkkuus ja luotettavuus, sillä monet suun vaivoista aiheuttavat muutoksia hampaisiin ja leuan luihin. Muutokset voidaan havaita röntgenkuvassa.

Hampaiden röntgenkuvauksella selvitellään esimerkiksi reikiintymistä, tulehduksia, iensairauksia, viisaudenhampaiden tilannetta sekä muita suun hyvinvointiin liittyviä seikkoja. Myös luun korkeutta, tiheyttä ja kuntoa voidaan arvioida implanttien suunnittelua varten. Epämääräinen vaiva tai särky suun ja leuan alueella on yleensä syy tehdä hammaskuvaus. Tapaturmien yhteydessä saatetaan ottaa röntgenkuva, kun selvitetään mahdollisia murtumia leukojen alueella.

Röntgenkuvauksessa käytetään röntgensäteilyä. Röntgensäteily läpäisee osan kuvattavasta kohteesta, jolloin filmille tallentuu kuva.

– Esimerkiksi karieksen aiheuttama reikä hampaassa näkyy kuvassa poikkeamana, koska röntgensäteet läpäisevät hampaan reiän kohdalta helpommin. Röntgenkuvassa vaaleana näkyvät ne alueet, jotka läpäisevät vain vähän röntgensäteitä. Ne alueet, jotka läpäisevät paljon röntgensäteitä, näkyvät kuvissa tummina, selventää Sairaala NEO:n kuvantamisyksikön vastaava hoitaja Heli Kanttikoski.

Eri tapoja ottaa röntgenkuvia

Röntgenkuvia voidaan ottaa eri tavoin riippuen kuvien käyttötarpeesta.

– Yleisin röntgentutkimus on hampaiden periapikaalikuva, jonka avulla voidaan tutkia esimerkiksi kariesta, kiinnityskudoksen tulehdusta eli parodontiittia sekä hampaan juuren tulehdusta. Hammaslääkäri ottaa periapikaalikuvan viemällä suuhun pidikkeessä olevan röntgenfilmin. Samalla röntgenputki asetetaan kuvattavan hampaan viereen. Röntgensäteily läpäisee kuvattavan alueen ja muodostaa kuvan filmille, kertoo Kanttikoski.

Tyypillisesti hammastarkastusten yhteydessä voidaan ottaa bite-wing-kuvat. Bite-wing-kuvat ottaa hammaslääkäri vastaanoton yhteydessä. Bite-wing-kuvissa voidaan havaita karies vaikeasti tutkittavilta alueilta kuten hammasväleistä ja paikkojen alta.

– Bite-wing-kuvat otetaan tarpeen mukaan, jotta karieksen aiheuttamiin ongelmiin voidaan puuttua tehokkaasti heti alkuvaiheessa, Kanttikoski toteaa.

Kolmas kuvaustyyppi on leukojen ja hampaiston panoraamatomografia eli optg-kuva. Leuan ja suun alueen tapaturmien yhteydessä usein otetaan optg-kuva murtumien poissulkemiseksi. Panoraamakuvassa näkyvät hampaiden lisäksi leukaluut ja –nivelet, hampaiden ja juurten muodot, puuttuvat hampaat sekä poskiontelot. Myös ennen keinonivelleikkausta, sädehoitoa ja sydänoperaatioita otetaan optg-kuva, jotta voidaan varmistaa, ettei suussa ole tulehduksia. Optg-kuvauksen tekee röntgenhoitaja.

– Optg-kuvaus tehdään hoitosuositusten mukaan viiden vuoden välein, ja tarvittaessa kuvaus voidaan tehdä myös useammin. Lähetteen kuvaukseen tekee hammaslääkäri ja kuvaustarve arvioidaan kliinisen tutkimuksen yhteydessä, Kanttikoski lisää.

Nopea ja kivuton tutkimusmenetelmä

Röntgenkuvaus on menetelmänä kivuton, nopea ja miellyttävä. Kuvaukseen ei tarvitse ennalta valmistautua. Ennen kuvausta pään ja kaulan alueelta riisutaan korut ja kaikki metalliesineet. Itse kuvan ottaminen kestää vain silmänräpäyksen verran, mutta kuvia saatetaan ottaa useita eri suunnista.

Kanttikosken mukaan hammaskuvaus on maailman yleisin röntgentutkimus. Suuresta kuvausmäärästä huolimatta hammasröntgenkuvaukset aiheuttavat väestölle alle prosentin kaikesta terveydenhuollosta aiheutuvasta säteilystä.

– Tavallisessa suunsisäisessä kuvauksessa annos on alle 0,01 mSv, joka vastaa altistumisaikana luonnon taustasäteilylle noin 2–4 tuntia. Panoraamatomografiassa altistus on noin 0,02 mSv, joka vastaa altistumisaikana luonnon taustasäteilylle noin 2 päivää. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että vatsan tietokonetomografiatutkimuksesta saatava annos on 12 mSv, hän huomauttaa.

Julkaistu: 15.06.2016 | Päivitetty: 02.11.2017