Etusivu / ”Hampaiden kotihoito on tärkeää”

”Hampaiden kotihoito on tärkeää”

Mervi-VainiotaloHyvä ja huolellinen hampaiden kotihoito on merkittävin asia suun terveydelle. Hammas Mehiläisen syyhygienisti Mervi Vainiotalo neuvoo, mitkä asiat on tärkeää huomioida päivittäisessä hampaiden puhdistuksessa.

Suun päivittäinen puhdistaminen koostuu hampaiden harjauksesta, hammasvälien puhdistuksesta ja tarvittaessa suun limakalvojen sekä kielen puhdistuksesta.

– Itsehoidossa tärkeintä on hampaiden harjaus kahdesti päivässä kahden minuutin ajan. Puhdistuksessa tulee käyttää fluorihammastahnaa. Puhdas hampaanpinta ei reikiinny, Vainiotalo korostaa.

Hammasvälit puhtaaksi

Hampaiden välipintoja ei saa puhdistettua pelkällä harjauksella.

– Hammasvälit voidaan niiden koosta riippuen puhdistaa hammaslangalla, hammastikulla tai hammasväliharjoilla. Hammasvälien puhdistusväline tulisi valita sen mukaan, että itse saa parhaan lopputuloksen aikaiseksi. Jotkut ovat näppärämpiä langan käytössä ja joillekin taas sopii hammastikun käyttö, Vainiotalo sanoo.

Kieli puhdistetaan hammasharjalla tai kielenpuhdistajalla. Harja kostutetaan lämpimällä vedellä ja harjaa vedetään kielen pintaa pitkin nielun suunnasta kielenkärkeä kohti.

– Lisäksi on tärkeää muistaa, että monipuolinen ruokavalio ja säännölliset ruokailuajat suojaavat hampaita reikiintymiseltä. Sokeria sisältävien tuotteiden toistuvaa käyttöä tulisi välttää. Jos haluaa syödä makeisia tai muita herkkuja, tulisi niiden syönti keskittää kertaan tai kahteen viikossa, Mervi Vainiotalo muistuttaa.

– Kannustan myös käyttämään ksylitolituotteita päivittäin, sillä se vähentää hampaiden reikiintymisriskiä.

Vaihda harja säännöllisesti

Mervi Vainiotalo kehottaa vaihtamaan hammasharjan uuteen noin kahden – kolmen kuukauden välein tai useammin, jos harjakset ovat alkaneet sojottaa ulospäin.

– Suosittelen myös käyttämään sähköhammasharjaa, sillä sen avulla pesutulos on usein tarkempi.

Varaa aika numerosta 010 235 3530 tai netistä.

Julkaistu: 15.06.2016 | Päivitetty: 02.11.2017