Etusivu / ”Hampaiden hoidossa tärkeintä on säännöllisyys”

”Hampaiden hoidossa tärkeintä on säännöllisyys”

Johanna-TulkkiHuolellinen kotihoito auttaa pitämään hampaat puhtaina, mutta ne kannattaa puhdistuttaa aika ajoin myös suuhygienistillä. Hampaiden pinnalle voi muodostua karheutta, hammaskiveä ja värjäytymiä, jotka eivät irtoa tavallisella harjauksella ja hammasvälien puhdistuksella.

Suuhygienistin vastaanotolla hammaskivi voidaan puhdistaa tehokkaasti sekä käsi-instrumenteilla että ultraäänilaitteella. Lisäksi voidaan tehdä jauhe- tai tahnapuhdistus. Sopiva hoitotapa valitaan asiakkaan tarpeiden mukaan.

– Hampaiden hoidossa tärkeintä on säännöllisyys.  Hampaat tulee harjata joka päivä aamuin illoin, mieluummin sähkö- kuin käsihammasharjalla. Myös hammasvälit kannattaa puhdistaa päivittäin hammasväliharjalla, hammastikulla tai hammaslangalla, Hammas Mehiläisen suuhygienisti Johanna Tulkki muistuttaa.

Miksi hampaat kannattaa puhdistuttaa?

Huolellisesta kotihoidosta huolimatta, hampaiden pinnalle muodostuu karheuksia ja hammaskiveä.

– Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, samoin syljen koostumus. Hammaskivi muodostuu syljen mineraaleista ja suun bakteereista, Tulkki sanoo.

Hammaskiven pinnassa kasvaa bakteereja, jotka vaikuttavat ikenen terveyteen. Ien saattaa tulehtua, jos hammaskiveä ei poisteta säännöllisesti. Tulehtuneen ikenen kiinnittyminen juuren pintaan häiriintyy, ja ajan kuluessa hammas alkaa heilua.

Miten eri puhdistusmenetelmät toimivat?

Hampaiden mekaaninen puhdistus tehdään suuhygienistin vastaanotolla käsi-instrumenteilla ja ultraäänilaitteella asiakkaan tarpeet huomioiden.

– Ultraäänilaitteella hammaskiveä poistetaan koneellisesti. Laitteen kärki värähtelee ultraäänen voimasta murentaen hammaskiveä hampaan pinnasta, Tulkki opastaa.

Jauhepuhdistuksessa hampaan pinnalle suihkutetaan sooda- tai kalsiumkarbonaattijauhetta veden ja ilman kanssa.

– Jauhepuhdistus poistaa tehokkaasti hampaan pinnalla olevat karheudet ja värjäytymät, Tulkki kertoo.

Vaihtoehtoinen hoito jauhepuhdistukselle on tahnapuhdistus. Siinä hampaiden pinnoilla pyöritellään tavallista karkeampaa tahnaa.

Valkaiseva hammastahna vai suuhygienistin puhdistus?

Markkinoilla myydään paljon valkaisevia hammastahnoja, jotka lupaavat nopeita tuloksia. Ne eivät kuitenkaan aina toimi toivotulla tavalla.

– Valkaisevien hammastahnojen vaikutus perustuu useimmiten niiden hankaavuuteen. Ne eivät varsinaisesti vaalenna kiillettä, vaan puhdistavat värjäymiä hampaan pinnalta. Hankaavuus saattaa vahingoittaa hampaan kiillettä, Tulkki varoittaa.

Suuhygienistillä hampaiden puhdistus tehdään tehokkaasti ja turvallisesti. Tarve suuhygienistin tekemälle puhdistukselle kartoitetaan hammaslääkärikäynnillä.

– Saadakseen suuhygienistin käynnistä kelakorvauksen asiakkaalla on oltava lähete yksityishammaslääkäriltä. Lähete on voimassa kaksi vuotta ja se oikeuttaa tiettyyn määrään käyntejä, Tulkki kertoo.

Varaa aika suuhygienistin vastaanotolle numerosta 010 235 3530 tai netistä.

Julkaistu: 15.06.2016 | Päivitetty: 02.11.2017