Etusivu / Hammassärky kannattaa hoitaa ajoissa

Hammassärky kannattaa hoitaa ajoissa

Riikka-Vahtera”Hammassärky voi johtua monesta asiasta, mutta tärkeintä on hoitaa se ajoissa, jotta tilanne ei kroonistu ja tulehdus etene”, muistuttaa Hammas Mehiläisen hammaslääkäri Riikka Vahtera.

Hammassärkyä voi aiheuttaa hampaan ytimen hermojen tulehdus, joka aiheuttaa kovimman hammaskivun. Tällöin on yleensä kyse siitä, että kariesbakteerit pääsevät hampaan ytimeen.

– Kipu on silloin terävää ja joskus aaltoilevaa. Kroonisessa vaiheessa bakteerien aiheuttama tulehdus on edennyt luuhun saakka, ja aiheuttaa paineenkaltaisen kovan säryn. Usein kuuma pahentaa näitä särkyjä, ja kylmästä voi olla apua, muistuttaa Riikka Vahtera.

Toinen yleinen kivunaiheuttaja on viisaudenhammasta ympäröivän kudoksen tulehdus, jolloin särky on tasaisen jomottavaa.

– Myös hampaan tukikudoksen tulehdukset aiheuttavat tylppää kipua, johon usein liittyy purenta-arkuus. Lisäksi purennalliset ylirasitustilat voivat aiheuttaa monimuotoisia ja joskus vaikeastikin diagnosoitavia kiputiloja, Vahtera kertoo.

Vastaanotolle, kun kipu jatkuu

Vahtera kehottaa tulemaan hammaslääkärin vastaanotolle, jos särkylääkettä pitää ottaa jo toista tai kolmatta kertaa hammassärkyyn.

– On tärkeää hoitaa säryn aiheuttaja ajoissa, jotta tilanne ei kroonistu. Näin estetään tilanteen hankaloituminen ja tulehduksen eteneminen. Samalla vältetään kipuratojen aktivoituminen.

Ennen hammaslääkärin vastaanottoa voi ottaa kipulääkettä, ja ennen kirurgisia toimenpiteitä se on suositeltavaa. Tavallisilla särkylääkkeillä ei ole yhteisvaikutuksia käytettävien puudutusaineiden kanssa.

– Paras lääke hammaskipuun on oikea diagnoosi ja siihen sopiva hoitotoimenpide. Suunalueen kipuihin käytetään tavanomaisia tulehduskipulääkkeitä. Niitä yhdistetään joskus keskushermoston kautta vaikuttavien lääkkeiden kanssa, esimerkiksi hampaanpoiston jälkeen. Myös antibiooteilla voidaan rauhoittaa särkyä aiheuttavaa tulehdusta, jolloin kipu hellittää pikkuhiljaa niiden avulla, Vahtera sanoo.

Varaa aika vastaanotolle numerosta 010 235 3530 tai netissä.

Julkaistu: 15.06.2016 | Päivitetty: 02.11.2017