Etusivu / Gynekologi on naisen oma luottolääkäri

Gynekologi on naisen oma luottolääkäri

Gynekologi hoitaa naisen terveyttä kokonaisvaltaisesti, elämäntilanteen huomioon ottaen. Vastaanotolla voi gynekologisten vaivojen lisäksi ottaa puheeksi myös monia muita asioita.

– Ihminen on kokonaisuus, ja naisen terveydessä moni asia linkittyy. Esimerkiksi elämäntavoilla on suuri vaikutus erilaisten sairauksien riskitekijöihin ja stressi taas voi vaikuttaa seksuaaliterveyteen, gynekologi Jatta Rautkorpi sanoo.

Pitkä hoitosuhde on asiakkaan etu

– Ajattelen, että me gynekologit olemme naisten omalääkäreitä, joiden vastaanotolle voi tulla hyvin monenlaisten asioiden kanssa. Me sitten tarpeen mukaan ohjaamme eteenpäin toiselle asiantuntijalle, mikäli vaiva ei kuulu gynekologian piiriin.

Potilaan kannalta ihanteellisin tilanne on se, kun hoitava lääkäri pysyy pitkään samana.

– Hoitosuhteen pysyvyys auttaa merkityksellisten asioiden havaitsemisessa. Gynekologin tarkastus on yksi tapa pitää huolta omasta hyvinvoinnista, Rautkorpi korostaa.

Jatta Rautkorven vastaanotolla käyvät kaikenikäiset naiset.

– Gynekologi tutkii esimerkiksi kohdun ja munasarjat, joiden vointia on vaikea itse havainnoida. Siksi gynekologia tarkastuksissa tulisi käydä myös iäkkäämpänä.

Kuinka usein lääkärille?

Jatta-Rautkorpi
Gynekologi Jatta Rautkorpi

– Kaikkien naisten ei tarvitse käydä gynekologin vastaanotolla joka vuosi, vaan yksilöllisen tarpeen mukaan. Jos on seurantaa vaativia asioita, suosittelen tiuhempaa tarkastusväliä. Perusterveille taas riittää hyvin, että tarkastus tehdään joka toinen vuosi.

Naisen terveys on laaja kokonaisuus, ja vinkkejä omista riskitekijöistä voi saada esimerkiksi raskauden aikana.

– Raskaus on naisen keholle suuri ponnistus ja siksi monella tulee sen aikana piileviä ongelmia esiin, kuten raskausajan diabetes tai kohonnut verenpaine. Ne ovat usein ikkuna myös tulevaisuuteen: todennäköisesti vaivat tulevat taas esille iän myötä, ja siksi niitä kannattaa seurata ja elintapoja muuttamalla pienentää riskiä.

Tarkastusten lisäksi yleisimmin gynekologin vastaanotolle tullaan tulehduksen tai vuotohäiriön takia. Rautkorpi muistuttaa, että kivuliaista kuukautisista ei tarvitse kärsiä.

– Sanoisin, että liian usein naiset jotenkin tottuvat siihen, että kuukautiset ovat kivuliaat tai kovin runsaat, vaikka apua voidaan löytää molempiin. Asia kannattaa ottaa puheeksi oman lääkärin kanssa.

Vaihdevuosia ennakoivia oireita voi alkaa esiintyä nelikymppisenä.

– Silloin kyse ei ole vielä välttämättä vaihdevuosista, vaan hormonitasojen vaihtelusta, johon voi liittyä monenlaisia oireita, kuten univaikeuksia. Asiasta kannattaa keskustella oman gynekologin kanssa. Kaikki eivät suinkaan tarvitse hormonikorvaushoitoa vaihdevuosiin, vaan on olemassa monenlaisia, myös hormonittomia hoitoja, joita voidaan kokeilla.

Kiire ja elintavat näkyvät naisen terveydessä

Kiireen ja tehokkuuden ihannointi näkyy myös gynekologien vastaanotolla.

– Toivoisin kaikille enemmän oman hyvinvoinnin huomiointia: vähemmän stressiä ja enemmän palautumista. Kiire näkyy usein elintavoissa ja esimerkiksi ylipaino nostaa erilaisten sairauksien riskiä. Kiireinen elämä vaikuttaa usein myös seksuaaliseen haluttomuuteen.

Gynekologi Jatta Rautkorpi suosittelee kaikkia naisia satsaamaan oman terveytensä ylläpitoon.

– Erityisesti rintojen omatarkkailun merkitystä ei voi koskaan vähätellä. Jos tunnet rinnassa patin tai muuta poikkeavaa, kannattaa tulla vastaanotolle ja selvitämme mistä on kyse, Jatta Rautkorpi kertoo.

Varaa aika

Gynekologin työ on monipuolista: vastaanotolla tehdään alkuraskauden ultraäänitutkimuksia, selvitetään vuotohäiriöiden syytä ja autetaan muissa gynekologisissa ongelmissa. Vastaanotolla hoidetaan myös kierukan laitto ja poisto sekä otetaan tarpeen mukaan koepalan esimerkiksi ulkosynnyttimiltä tai kohdun sisältä.

Naisten NEO:sta löydät itsellesi pitkäaikaisen luottogynekologin eri ikävuosiin liittyvissä vaiheissa ja vaivoissa. Käytössämme on modernit laitteet ja laboratoriopalvelut. Varaa aika puh. 010 235 3535 tai nettiajanvarauksemme kautta!

Lue lisää

Naisten NEO

Julkaistu: 23.10.2018 | Päivitetty: 23.10.2018