» In English » På Svenska » По-русски
NEO
Avainlippu

Selkäydinkanavan ahtauma

Selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi on ikääntyvien ihmisten rappeumasairaus. Selkäydinkanava voi olla synnynnäisesti ahdas, ja iän myötä pikkunivelten kuluma pahentaa ahtautta. Ahtaus aiheuttaa painetta selkäydinkanavaan ja nikamien välistä raajoihin meneviin hermojuurikanaviin.

Lannerangan alueella selkäydinkanavan ahtauma ilmenee yleisimmin katkokävelyoireena, jolloin etukumara asento saattaa helpottaa oireita avartaen hetkellisesti selkäydinkanavaa.

Puutumista esiintyy usein pakaroissa ja reiden takaosissa, ja se säteilee aina pohkeisiin saakka. Vaiva helpottuu yleensä makuulla, mutta selinmakuu saattaa kuitenkin lisätä oireita. Joissakin tapauksissa myös pitkälle edennyt verisuonikovettumatauti saattaa ilmetä samantyyppisillä katkokävelyoireilla. 

Suomalaisessa tutkimuksessa selvitettiin leikkaushoidon vaikuttavuutta keskivaikeassa lannerangan spinaalistenoosissa. Tutkimuksen potilaiden keski-ikä oli 62 vuotta. Leikkaushoito vähensi potilaiden kipua ja paransi heidän toimintakykyään. Sairaala NEO:n selkäkirurgit voivat arvioida leikkaustarpeen hyödyllisyyttä.


Ajanvaraus 010 235 3535
Sairaala NEO, NEO-talo, Joukahaisenkatu 6, 20520 Turku, Fax. 02 239 3000