» In English » På Svenska » По-русски
NEO
Avainlippu
Etusivu
Päivystys
Palvelut
Allergia- ja astmalääkärit
NEO Salo
Akupunktio
Gastroenterologit ja gastrokirurgit
Gynekologit
Ihotautilääkärit
Kardiologit eli sydänlääkärit
Keuhkolääkärit
Kipulääkäri
Korvalääkärit
Lastenlääkärit ja lastenkirurgi
Sisätautilääkärit (munuaistaudit)
Neurologit ja neurokirurgit
Urologi
Ortopedit ja urheiluklinikka
Olkapäävaivat
Ahdas olkapää
Kiertäjäkalvosimen repeämä
Sijoiltaan mennyt olkanivel
Löysä olkanivel
Hauisjänteen vaivat
Sijoiltaan mennyt solisluu
Olkapään hermopinne
Kyynärpäävaivat
Käsivaivat
Polvivaivat
Nilkka- ja jalkaterävaivat
Selkävaivat
Murtumat
Jännevaivat
Anestesia
Kroonisen kivun hoito
Liikunta ja terveys
Urheilijoiden kokemuksia NEO:sta
Painonhallintaklinikka
Plastiikkakirurgi ja esteettiset hoidot
Psykologit
Ravitsemusterapeutti
Seksuaaliterapeutti
Silmälääkäri ja silmäkirurgi
Verisuonikirurgi
Yleislääkärit
Hammaslääkärit
Julkaisut
NEO Työterveys
NEO Kuntoutus
Kuvantaminen
Lääkärit
Asiakasinfo
Media
Rekrytointi
Kuvagalleria ja videot

Ahdas olkapää

Ahdas olkanivel -oireyhtymä (Impingement syndrooma)

Kiertäjäkalvosimen (rotator cuff) pinnetilat ovat tavallisimpia olkakivun aiheuttajia. Yleisimmin kyse on niveltä yläpuolelta suojaavan lapaluun lipan (acromion) kaarevasta muodosta, ja sen aiheuttamasta hankauksesta olkavartta nostavaan jänteeseen (supraspinatus). Perusongelma on anatominen. Tietynlainen lapaluun lipan muoto altistaa ahtauden syntymiselle. Lapaluun lippa voidaan luokitella muotonsa perusteella kolmeen tyyppiin: tyyppi 1 on alapinnaltaan väljä ja tasainen, tyyppi 2 on kaareva ja tyyppi 3 on voimakkaasti jännetilaa ahtauttava.

Oireet

Useimmiten oireet alkavat spontaanisti, mutta oireilun voi myös aiheuttaa ylirasitus ja lievähkö tapaturma. Tyypillisiä oireita ovat olkavarren sivulle nostokivut ja kivut kiertoliikkeissä. Kivut voivat häiritä myös yöunta varsinkin, jos nukkuu olkanivel ”väärässä asennossa”.

Oireyhtymään voi aluksi liittyä lapaluun lipan alaisen limapussin tulehdus (bursiitti). Kun tilanne pitkittyy ja ahtaus on huomattava, alkaa myös supraspinatus- jänne hankautua ja tulehtua. Ajan mittaan tilanne voi kroonistua niin, että tarvitaan tähystysleikkaus.

Hoito

Acromionin alainen ahtaus ei välttämättä vaadi leikkaushoitoa. Perushoitona käytetään lepoa, fysioterapiaa ja joskus myös kortisoni-pistoksia. Osa ahtausoireista voi johtua myös ryhtiongelmista: olkapäiden ja hartioiden etukumara ryhti voi aiheuttaa ahtausoireyhtymän.


Mikäli vaiva pitkittyy, voidaan sitä hoitaa tähystysleikkauksessa, jossa lapaluun lipan alapinta tasoitetaan eräänlaisella ohuella ”jyrsijällä” tyyppiä 1 muistuttavaksi. Näin jänne saa lisää tilaa liikkua. Toimenpidettä kutsutaan akromioplastiaksi. Potilas nukutetaan toimenpiteen ajaksi. Itse toimenpide kestää noin puoli tuntia, ja potilas kotiutuu jo samana päivänä.

Leikkauksen jälkeinen jatkohoito

Leikkauksen jälkeen käytetään kantosidosta kivun hoitona 1-2 päivää, mutta välttämättä sitä ei tarvita ollenkaan. Olkaniveltä saa liikuttaa heti kivun sallimissa rajoissa.

Leikkauksen yhteydessä haavojen peitoksi laitetaan paksut sidokset. Niiden tarkoitus on imeä pistohaavoilta valuva neste, jota on imeytynyt kudoksiin tähystysleikkauksen aikana. Paksut sidokset poistetaan parin päivän kuluttua leikkauksesta, ja tilalle voidaan laittaa haavateipit. Sidosten poistamisen jälkeen voi käydä normaalisti suihkussa ja pesulla. Ompeleet poistetaan 10 päivän kuluttua. Saunaan tai uimaan ei kannata mennä ennen ompeleiden poistoa.

Leikanneen ortopedin kontrolli on yleensä kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Tällöin tarkistetaan, että paraneminen on lähtenyt normaalisti käyntiin. Samalla käynnillä kirjoitetaan lähete fysioterapiaa varten ja kuntoutus voidaan aloittaa. Seuraava ortopedin kontrolli on noin 1,5 kuukauden kuluttua leikkauksesta tai tarpeen mukaan.


Uutiskirje
Ajanvaraus 010 235 3535
Tilaa uutiskirje
Sairaala NEO, NEO-talo, Joukahaisenkatu 6, 20520 Turku, Fax. 02 239 3000