» In English » På Svenska » По-русски
NEO
Avainlippu

Veneluun murtuma

   Veneluun murtuma
  Veneluun murtuma. Nuolet osoittavat murtumarakoa.

Ranteen veneluun murtuma (Scaphoideumin murtuma) on varsinkin nuorilla potilailla yleinen tapaturman jälkeisen rannekivun syy. Murtumaa on vaikeaa diagnosoida, sillä tuoreista röntgenkuvista murtuma ei välttämättä näy lainkaan. Sen vuoksi suositellaankin uusien röntgenkuvien ottamista noin kahden viikon kuluttua tapaturmasta, mikäli kipu jatkuu.

Tuoreessa vaiheessa, jos murtuman palat ovat linjassa toisiinsa nähden, voidaan harkita murtuman ruuvausta piikkiä pitkin läpivalaisukontrollissa.

Tästä on etuna se, että leikkauksen jälkeen ranne voidaan usein jättää kokonaan kipsaamatta. Jos murtumapalat ovat siirtyneet toisiinsa nähden, on avoin leikkaushoito tarpeellinen.

   Piikkiä pitkin ruuvattu veneluu
  Piikkiä pitkin ruuvattu veneluu

Valenivel - pseudoarthrosis

Koska murtuma on tuoreissakin tapauksissa vaikeaa diagnosoida, voi murtuma jäädä huomaamatta kokonaan, ja sen olemassa olo todetaan vasta useiden kuukausien tai jopa vuosien kuluttua. Jos diagnoosi viipyy vuosikymmeniä, voi veneluuhun kehittyä ns. valenivel, joka aiheuttaa hankalahoitoisen rannekulman.

Luutumattoman valenivelen hoitona on leikkaus, johon tavallisimmin kuuluu luunsiirto sekä murtuman ruuvaus. Vaikeimmissa tapauksissa voi olla tarpeen suorittaa verisuonitettu luunsiirto. 


Ajanvaraus 010 235 3535
Sairaala NEO, NEO-talo, Joukahaisenkatu 6, 20520 Turku, Fax. 02 239 3000