Etusivu / Eroon hammaslääkäripelosta asiantuntijan avulla

Eroon hammaslääkäripelosta asiantuntijan avulla

hammas_neo_pelkopotilaat

Hammaslääkäripelko on hyvin yleinen ongelma. Pelon aste voi vaihdella ihmisestä riippuen lievästä hyvin voimakkaaseen pelkotilaan. Potilaalle pelko on voimakkuudesta riippumatta todellinen tunne, jota ei voida ohittaa. Onneksi hammaslääkäripelosta voidaan päästä jopa kokonaan eroon.

Hammas Mehiläisessä on useita hammaslääkäreitä, jotka ovat erikoistuneet pelkopotilaiden hoitoon. Hammas Mehiläisen hammaslääkäri Minna Kirstilällä on kertynyt 20 vuotta kokemusta pelkopotilaiden hoidosta. Kirstilä korostaa, että tärkeintä pelkopotilaan hoidossa on luottamuksen saavuttaminen ja ehdoton kivuttomuus.

– Hammaslääkäripelon taustalla voivat olla monet syyt. Pelko on voinut syntyä jo lapsuudessa, jos toimenpiteitä on tehty väkisin tai jos potilas on joutunut kokemaan kipua, joka on hänen mielestään tuntunut sietämättömältä. Suu on meillä kaikilla herkkä alue, ja etenkin lapset suun alueelle kajoamisen epämiellyttäväksi tai jopa ahdistavaksi. Hammaslääkärikäynnin lisäksi esimerkiksi korvalääkärin vastaanotto on monelle lapselle vaikea tilanne kohdata, Kirstilä kertoo.

Luottamuksen palauttaminen tärkeää

Kirstilän mukaan lasten ja aikuisten kokema hammaslääkäripelko on kohdattava eri tavoin. Lasten pelkotilanteessa hän näkee hoitotoimenpiteiden tekemisen nukutuksessa tietyissä tilanteissa joskus jopa ainoana vaihtoehtona. Aikuisten kohdalla Kirstilä kuitenkin painottaa keskustelun merkitystä.

– Aikuisen hammaslääkäripelosta on mahdollista päästä eroon. Se vaatii ennen kaikkea potilaalta motivaatiota ja hammaslääkäriltä asiantuntemusta pelkopotilaan kohtaamiseen. Pelkoon liittyy usein menetetty luottamus, kun esimerkiksi puudutuksesta huolimatta hoitotoimenpiteet ovat olleetkin kivuliaita. On ällistyttävää, kuinka pelon yli voidaan päästä ja luottamus saavutetaan uudelleen, kun toimitaan potilaan kanssa oikealla tavalla, Kirstilä korostaa.

Kivuttomuus on ykkösasia

Kirstilä toimii päivittäin hammaslääkäripelkoa kokevien potilaiden kanssa. Hänellä on vuosikymmenten kokemuksen myötä kertynyt monia keinoja saavuttaa asiakkaidensa luottamus.

– Oma tapani huolehtia pelkopotilaasta perustuu ennen kaikkea rauhallisuuteen, kiireettömyyteen ja kivuttomuuteen.

Kivuttomuus on Kirstilän mukaan tärkeimpiä asioita hampaiden hoidossa.

– Hammaslääkärillä tehdyt toimenpiteet eivät saa aiheuttaa kipua. Hoidon ei kuulu sattua yhtään. Kivuttomuuden varmistaa huolellisesti tehty hyvä puudutus, jonka teho on varmistettu potilaalta, hän painottaa.

Hammaslääkärikäynti aloitetaan keskustelulla

Kun aika hammaslääkärille varataan, kannattaa kertoa mahdollisesta pelko-ongelmastaan. Ensimmäisellä käynnillä käytetään runsaasti aikaa keskusteluun, jolloin potilaalla on mahdollisuus puhua pelostaan.

– Aloitan pelkopotilaiden hampaiden hoidossa aina tarkastuksesta, josta edetään eri käyntikerroilla pienemmistä toimenpiteistä isompiin, koska näin luottamus kivuttomuuteen saadaan rakennettua. Potilaalle on tärkeää saada onnistumisen kokemus ja positiivinen mieliala, Kirstilä painottaa.

Ilman nukutustakin selvitään

Kirstilä näkee anestesian eli nukutuksen vasta äärimmäisenä keinona, jota ei välttämättä tarvita voimakkaissakaan pelkotiloissa.

– Nukutukseen liittyy aina riskejä, ja se on myös kustannuksiltaan huomattavasti kalliimpaa. Olen onnistunut vuosien kuluessa toimimaan pelkopotilaiden kanssa niin, että nukutukseen toimenpiteiden yhteydessä ei ole pelon takia tarvinnut päätyä. Empaattisella ja rauhallisella toimintatavalla on suuri merkitys potilaan kannalta. Nukutuksen sijasta voidaan myös hyödyntää rauhoittavaa lääkitystä, Kirstilä kertoo.

Hampaiden terveydestä kannattaa huolehtia

Kirstilä rohkaisee pelkopotilaita tekemään päätöksen ja ottamaan ensimmäisen askelen varaamalla itselleen hammaslääkärikäynnin, vaikka edellisestä käynnistä olisikin pitkä aika. Ihanteellisinta olisi, että pelkopotilaiden kanssa päädyttäisiin vuosittaisiin hammastarkastuksiin.

– Kun hampaiden kunnosta pidetään tarkastusten ja pienten toimenpiteiden avulla hyvää huolta, ovat vuosittaiset käynnit helppoja ja vaivattomia suorittaa. Hampaiden hyvä kunto vaikuttaa niin merkittävästi ihmisen yleisterveyteen, että hammaslääkäripelon voittaminen auttaa edistämään kokonaisvaltaista hyvinvointia, Kirstilä muistuttaa.

Kirstilä kokee työnsä erityisen palkitsevana, sillä hän voi auttaa ihmisiä hyvin konkreettisella tavalla.

– On äärimmäisen tärkeää, että pelkopotilas saa onnistumisen kokemuksen. Hammaskalustomme on tarkoitettu kestämään koko elämän ajan, ja on potilaiden edun mukaista, että pelosta päästään vähitellen kokonaan eroon, hän lisää.

Vinkkejä hammaslääkäripelon voittamiseksi:

  • Kerro hammaslääkärille pelostasi.
  • Valitse hammaslääkäri, joka on perehtynyt pelkopotilaiden hoitoon.
  • Huolehdi, että käyt vuosittain hammastarkastuksessa.
  • Tee määrätietoinen päätös, että aiot tehdä ongelmallesi jotain.
  • Mieti, mitkä asiat auttavat sinua selviämään ja kerro niistä lääkärille.

Kärsitkö sinä hammaslääkäripelosta? Varaa aika Hammas Mehiläisen kokeneille ammattilaisille puhelimitse 010 235 3530, ja pyydä aikaa pelkopotilaiden hoitoon erikoistuneen asiantuntijamme vastaanotolle.

Lue lisää nukutushammashoidosta

Lue lisää lasten hammashoidosta

 

Julkaistu: 30.11.2016 | Päivitetty: 02.11.2017