Etusivu / ”Ennaltaehkäisy on parasta vammojen hoitoa”

”Ennaltaehkäisy on parasta vammojen hoitoa”

Tapaturmat ja rasitusvammat lentopalloilijoiden kiusana

LentopalloLentopallo on nopeatempoinen palloilulaji. Pelin pistetilanne elää muutaman sekunnin välein, paljon nopeammin kuin useimmissa muissa joukkuelajeissa. Esimerkiksi lentopallovalmentaja Mauro Berruto on luonnehtinut lajia toteamalla, että ”pelaaja saa muutaman sekunnin välein raportin siitä, onko hän hyvä vai ei”.

Lentopallossa syntyy paljon peleistä ja harjoituksista aiheutuvia rasitusvammoja. Myös pallon aiheuttamat käden alueen vammat ovat yleisiä sekä kaatumisista, törmäyksistä tai vääntymisistä johtuvat erilaiset tapaturmavammat. Ortopediaan ja urheiluvammojen hoitoon keskittyneen Sairaala NEO:n ortopedi Ilmo Helttula muistuttaa, että parasta vammojen hoitoa on niiden ennaltaehkäisy.

– Hyvä alkuverryttely, hyvät jalkineet ja oikeat tekniikat ovat tärkeitä. Myös nesteytyksestä urheilun aikana ja riittävästä palautumisesta pitää huolehtia. Vammojen estämiseksi myös kentän kunnossapito ja liukkauden torjunta on tärkeää, Ilmo Helttula toteaa.

Nopea toiminta tapaturmatilanteessa tärkeää

Ilmo-HelttulaVamman sattuessa on syytä reagoida nopeasti. Tämä pätee myös rasitusvammojen ensioireisiin – nopealla toiminnalla voidaan mahdollisesti estää pidempiaikaisten vaivojen syntyminen.

– Tapaturmatilanteessa kannattaa noudattaa ”Kolmen Koon” periaatetta: eli kylmää vammakohtaan, loukkaantunut raaja koholle ja kipeän kohdan sitominen (kompressio) tukevasti, jotta turvotus helpottuisi.

– Rasitus- tai muu vamma kannattaa näyttää urheilutraumatologiaan perehtyneelle lääkärille. Osa vammoista voi vaatia leikkaushoitoa, mutta osa voidaan hoitaa kuntoutustyyppisin toimin yhdessä fysioterapeutin, toimintaterapeutin ja apuvälineasiantuntijoiden kanssa.

Rasitusvammat ovat tuttu kiusa

Olkapään rasitusvammat kohdistuvat yleensä sisimpään lihasjännekalvoon eli kiertäjäkalvosimeen (rotator cuff). Olkapäähän voi myös kehittyä ”heittäjän olkapää” -tyyppinen oire, jossa nivelen ulkokiertoliike korostuu ja sisäkierto puolestaan rajoittuu.

Polven alueella yleisiä rasitusperäisiä oireita ovat hyppääjän polvi (polvilumpion alakärjessä) sekä nelipäisen reisilihaksen rasitusvamma polvilumpion yläreunassa. Nilkan alueella voi syntyä akillesjänteen tulehdus ja luiden rasitusmurtumia. Selkävaivan aiheuttajana voi olla esimerkiksi nikamakaaren rasitusmurtuma, sen esiaste, välilevyn rappeuma tai jopa vaurio.

Kaatuminen ja pallon iskut tapaturmien takana

Tapaturmista olkapään sijoiltaanmeno ja kiertäjäkalvosimen jännerepeämä ovat usein käden varaan kaatumisesta syntyviä vammoja. Pallon isku käteen aiheuttaa sormien nivelvammoja ja murtumia.

Ranteen nivelsidevammat ja murtumat ovat yleensä kaatumisen seurausta. Polvessa kierukkavammat ovat melko yleisiä (kiertoliikemekanismi), ja myös ristiside- ja sivusidevammoja esiintyy. Hyvin tavallisia lentopallon pelaajilla ovat myös nilkan vääntövammat.

– On hyvä muistaa, että tavallinen lisenssivakuutus korvaa vain selviä tapaturmia. Näissä on oltava ulkoinen syy ja yksittäinen tapahtumahetki. Monet rasitusvammat ja normaalista liikesuorituksesta johtuvat loukkaantumiset ovat korvauspiirin ulkopuolella. Tästä syystä nuorillakin urheilijoilla olisi hyvä olla myös sairaskuluvakuutus urheiluvammojen hoitoa varten, ortopedi Ilmo Helttula sanoo.

Julkaistu: 14.06.2016 | Päivitetty: 05.08.2016