Etusivu / Ennaltaehkäise hammaseroosiota

Ennaltaehkäise hammaseroosiota

Maija-ArjasmaaHammaseroosiota esiintyy entistä nuoremmilla. Eroosion oireita ovat hammaskiilteen kuluminen ja hampaiden lyhentyminen. Hampaan kiilteen pinta muuttuu ensin mattamaiseksi, ja hiljalleen hammas alkaa lyhentyä ja hampaan kärki muuttuu rosoiseksi. Usein hampaat alkavat myös vihloa. Hammas Mehiläisen Maija Arjasmaa neuvoo ennaltaehkäisemään eroosion syntyä.  

– Hampaiden eroosio tarkoittaa hampaan kovakudoksen liukenemista hiljalleen happojen vaikutuksesta. Joskus hammaseroosio etenee niin salakavalasti, ettei potilas koe mitään oireita, sanoo erikoishammaslääkäri Maija Arjasmaa.

Eroosiota aiheuttavat happamat ruoat ja juomat, kuten hedelmämehut, virvoitus-, energia- ja urheilujuomat, valkoviini, etikkasäilykkeet, sitrushedelmät ja happopitoiset lääkevalmisteet. Myös vatsahapot sekä myös hengitysilman mukana tulevat hapot vaikuttavat vaivan muodostumiseen.

– Refluksivaivat voivat salakavalasti paljastua vasta hampaissa näkyvistä eroosiomuutoksista, kertoo Arjasmaa.

Ennaltaehkäisy tärkeää

Syljen huuhtelevan ja hampaita suojaavan vaikutuksen merkitys on suuri hampaan pinnan pienten vaurioiden korjaamisessa.

– Happamia ruokia ja juomia tulisi välttää, mutta myös hampaiden harjausta välittömästi happaman ravinnon nauttimisen jälkeen, sillä se aiheuttaa kiilteen voimakasta kulumista. Jatkuva napostelu ja sitä kautta jatkuvat happohyökkäykset ovat pahasta hampaille, Arjasmaa muistuttaa.

Hammaseroosion välttämiseksi tulisi myös huolehtia hyvästä suuhygieniasta sekä käyttää fluorivalmisteita ja ksylitolia. Mahdollisiin vatsaongelmiin ja happovaivoihin on myös puututtava eroosion pysäyttämiseksi.

Hammaseroosio on yleistynyt

Hampaiden eroosio on nykyään hyvin yleistä ja siihen on vaikuttanut lisääntynyt virvoitusjuomien ja muiden happopitoisten juomien käyttö. Eroosioon pitäisi hakea hoitoa hyvissä ajoin, sillä silloin saadaan paras hoitotulos, jolla pelastetaan hampaat ja purenta.

– Kuluneen eroosiohampaiston hoito on usein hankalaa, ja silloin tarvitaan kokonaisvaltaista koko hampaiston kattavaa korjaamista. Paikkauksien ja keraamisten materiaalien avulla saadaan menetettyä hammaskudosta korvattua ja näin estettyä eroosion eteneminen. Ruokavalion muutos ja kotihoidon merkitys on hoidossa tärkeää, Maija Arjasmaa korostaa.

Varaa aika puh. 010 235 3530 tai netistä.

Julkaistu: 15.06.2016 | Päivitetty: 02.11.2017