Etusivu / Aurinkoinen kesä takana: Lue lääkärin vinkit ihon hoitoon

Aurinkoinen kesä takana: Lue lääkärin vinkit ihon hoitoon

Harvassa ovat ne ihmiset, jotka kokonaan välttävät auringonpaistetta. Valo ja lämpö tuovat iloa suurimmalle osalle ihmisistä, mutta näkymätön ultraviolettisäteily on myös haitallista. UV-säteily on ihmiselle tärkeä ihon D-vitamiinintuotannon mahdollistaja, mutta tarvittavan säteilyn määrä on hyvin pieni normaaliin päivittäiseen annokseen verrattuna.

– UV-säteily aiheuttaa ihosolujen DNA:han mutaatioita. Mutaatiot ovat vaurioita, jotka laukaisevat ihon ruskettumiseen johtavan reaktion. Siksi jo pelkkä ihon ruskettuminen on merkki ihon vahingoittumisesta, korostaa Mehiläinen NEO:n ihotautilääkäri Susanna Majasuo.

– Jos UV-annos on ollut pieni, pystyy iho korjaamaan suurimman osan säteilyn aiheuttamista vaurioista. Isompi UV-annos vaurioittaa ihon solujen geenejä jo niin paljon, että korjausmekanismi ei pysy enää perässä ja ihoon muodostuu tulehdusreaktio – suomeksi sanottuna iho palaa.

Aurinko vanhentaa ihoa ja aiheuttaa solumuutoksia

Maan pinnalle otsonin läpi yltävä UV-säteily voidaan jakaa kahteen alatyyppiin: UVA- ja UVB-säteilyyn. Näistä UVB vaurioittaa enemmän ihon pintasoluja. Soluihin kertyy mutaatioita, jotka voivat johtaa ihosyöpien tai niiden esiasteiden syntyyn.

Susanna-Majasuo
Ihotautilääkäri Susanna Majasuo

– UVA-säteily taas menee ihon pinnan läpi ja ulottuu syvemmälle ihon sisään. UVA-säteily tekee läpi kulkiessaan myös vaurioita ihon pinnan soluihin, mutta sen lisäksi se aiheuttaa muutoksia syvemmällä ihon alla olevissa rakenteissa. UVA-säteily pilkkoo ihon kimmoisuudesta vastaavia elastiinisäikeitä ja muuttaa sidekudoksen rakennetta aiheuttaen näin ryppyjä. Säteily vaurioittaaa myös verisuonien seinämiä ja aiheuttaa ihon pinnan läpi näkyviä verisuonilaajentumia.

Molemmat UV-säteilyn alatyypit aiheuttavat ihossa myös pigmentin epätasaisuutta: toisaalta tummempia läikkiä ja toisaalta vaaleita pieniä ihoalueita.

– Myös näkyvä valo tunkeutuu jossain määrin ihon sisälle. Uusimpien tutkimusten mukaan myös sillä sekä lämpösäteilyllä voi olla merkitystä ihon ikääntymismuutosten synnyssä. Asia selvinnee paremmin lisätutkimusten myötä, Majasuo sanoo.

Estä ennalta vauriot

– UV-säteilyn aiheuttamia vaurioita on paljon helpompi estää ennalta kuin hoitaa niitä jälkikäteen. Ihon vaurioitumisen ehkäisemiseksi iho kannattaa yksinkertaisesti suojata UV-säteilyltä vaatetuksen ja aurinkosuojavoiteen järkevällä käytöllä. Aurinkosuojavoiteeksi kannattaa valita laajakirjoinen valmiste, joka suojaa riittävästi niin UVA- kuin UVB-säteilyltäkin. Voidetta täytyy muistaa lisätä päivän mittaan ulkona oleillessa. Suojakertoimen tulisi olla vähintään SPF 30, Susanna Majasuo muistuttaa.

Lääkäriin tulee hakeutua, jos huomaa kasvoilla uusia epäilyttäviä ihomuutoksia. Ihotautilääkäri tarkistaa luomet ja ihomuutokset, jonka jälkeen päätetään jatkohoidosta.

– Myös niin sanottuja esteettisiä valovaurioita, kuten ryppyjä, verisuonilaajentumia ja pigmenttiläiskiä on mahdollista hoitaa esimerkiksi laserhoidoilla, kemiallisilla kuorinnoilla tai mikroneulauksella. NEO Estetiikassa on käytössä Lutronicin Clarity -yhdistelmälaser, jolla voidaan hoitaa ihon erilaisia värivirheitä. Mikroneulaus taas toteutetaan steriileissä olosuhteissa teknologialtaan huippulaatua olevalla DermaPen-laitteella, jossa neulakärjen syvyys ja pistonopeus on säädettävissä hoidettavan alueen ja hoidon tavoitteiden mukaisesti.

Varaa aika ihotautilääkärille numerosta 010 414 4882 tai nettiajanvarauksen kautta.

 

Julkaistu: 10.09.2018 | Päivitetty: 10.09.2018