Etusivu / Vapaaottelija Juha Saarinen

Vapaaottelija Juha Saarinen

Saarinen_Juha_NEO_sisasivukuva

Vapaaottelija Juha Saariselle loukkaantumiset tulivat vuoden 2013 aikana valitettavan tutuiksi. Ennen loukkaantumisiaan Saarisen nimi oli korkealla ammattilaisten ranking-sijoituksissa: Suomen ykkönen, Pohjoismaiden kolmas ja Euroopan seitsemäs. Polven ja olkapään vammat pakottivat miehen ottelutaukoon ja miettimään uran jatkoa. Parantumisen myötä kisainto on palaamassa.

Vammojensa hoidossa Saarinen on luottanut NEO:n ortopedien ammattitaitoon. Vuoden 2012 joulukuussa hänet vei vastaanotolle polvivamma, joka sattui juuri ennen Turussa järjestettävän Cage-vapaaottelutapahtuman pääottelua.

– Kyseessä oli normaali harjoitustilanne. Polvi vääntyi ja kuului pamaus. Ymmärsin heti äänestä, että jotain vakavampaa on sattunut. Hakeuduin NEO:on heti seuraavana päivänä, Juha Saarinen kertoo.

Vastaanotolla polvi tutkittiin ja siitä otettiin magneettikuvat. Ortopedi Janne Sarimo totesi leikkaushoidon tarpeelliseksi.

– Leikkausaika järjestyi todella nopeasti. Sain kirjalliset kotihoito-ohjeet mukaan sekä kuntoutussuunnitelman. Kuntoutukseen kuului paljon fysioterapiaa. Leikkauksen jälkeen meni noin neljä kuukautta ennen kuin pystyin jatkamaan treenausta täysillä. Sitä ennen tein kevyempää kuntoilua, Saarinen kertoo.

Polvi parani – olkapää seuraavana ongelmissa

Koska polvi parani ja kuntoutui hyvin, oli Saariselle sovittu syksyksi 2013 matsi. Uusia ongelmia kuitenkin ilmeni elokuussa.

– Polven paranemisen jälkeen olkapää tuli todella kipeäksi. Menin NEO:on, jossa vikaa selviteltiin. Magneettikuvissa kivun syyksi paljastui vanha hoitamaton urheiluvamma, Labrum-repeämä, jonka alle oli muodostunut geelimäinen patti. Ortopedi Terho Kainonen ohjasi minut eteenpäin olkakirurgi Juha Ranteelle, joka leikkasi olkapään vamman.

Kolme kuukautta leikkauksen jälkeen Saarisen olkapää on parantunut hyvin, ja kuntoutus on edennyt suunnitelmien mukaan.

– Muita kipuja kuin normaaleja leikkauskipuja ei ole ollut, ja olkapään liikkuvuus alkaa olla hyvä. Olen miettinyt urani jatkoa, ja koin olevani loukkaantumisten jälkeen vedenjakajalla. Koska vamma on parantunut hyvin, alkaa myös innostus ottelemisesta nousta. Vapaaottelijana olen kolmekymppisenä ikäni puolesta ihannetilanteessa: laji on vain 20 prosenttia fyysistä puolta ja 80 prosenttia henkistä kanttia, Saarinen miettii.

”NEO:ssa kaikki hoituu nopeasti”

NEO:ssa kaikki on sujunut nopeasti, ja lääkäreiden keskinäinen yhteistyö on hyvää. Saarisen mukaan on iso etu, kun lääkäri tuntee potilaansa, tietää jotain tämän lajista ja tuntee henkilön taustat.

– Ammattiurheilijalle ei tule kysymykseenkään se, että vamma ei tulisi kuntoon. Ensimmäinen kysymykseni leikkauksen jälkeen on aina ollut se, mitä saa tehdä, miten urheilla. Vapaaottelussa peruskunnon ylläpito on tärkeää, ja siinä auttaa esimerkiksi kuntopyörän polkeminen. On helpompi lähteä uudelleen täysipainoisesti treenaamaan, kun kunto ei ole päässyt välissä romahtamaan. Onneksi vapaaottelussa voi käyttää hyvin monipuolisesti erilaisia tekniikoita, joten vammat eivät ole esteenä uran jatkumiselle, Saarinen sanoo.

Vapaaottelija Juha Saarinen

  • Sali: Finnfighters’ Gym
  • Ranking-sijoitukset (2012): Suomen 1., Pohjoismaiden 3., Euroopan 7.
  • Kotkasta kotoisin, asunut Turussa 5 vuotta

Lääkärin näkökulmasta / Janne Sarimo

Sarimo_Janne_NEO_nostokuvaJuha Saarisen polvivammassa oli kyse polven ulkosivun nivelsiteen repeämästä. Vamman oireina ovat kipu ja polven epävakauden tunne.

– Kyseessä ei varmastikaan ole vapaaottelijan tyyppivamma, mutta tämän kaltainen vamma voi syntyä kaikissa kontaktilajeissa. Polven nivelsidevammat ovat aina urheilijalle varsin vakavia, ja aiheuttavat usein kuukausien mittaisia poissaoloja kilpailusta, NEO:n ortopedi Janne Sarimo kertoo.

Saarisen revennyt nivelside korjattiin leikkauksessa. Harjoittelemisen Saarinen sai aloittaa noin kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta, mutta kisaamisen kanssa joutuu odottamaan neljästä kuuteen kuukautta.

– Vapaaottelun kaltaisessa kontaktilajissa vammoja tulee väistämättä, ja suoranaisia keinoja tällaisten vammojen ehkäisyyn ei ole. Hyvä lihaskunto ja alaraajan hyvä hallinta auttavat, mutta nehän Juhalla olivat erinomaisessa kunnossa jo ennen vammaa, Sarimo toteaa.

Lääkärin näkökulmasta / Juha Ranne

Ranne_Juha_NEO_nostokuvaJuha Saarisen olkapäästä löydetyssä vammassa oli kyse olkanivelkupin rustorenkaan repeämästä, joka oli ollut rikki jo pitkän aikaa.

Repeämä oli aiheuttanut niin sanotun kystarakkulan syntymisen, joka painoi yhtä olkapään hermoa. Vaiva aiheutti jatkuvaa ja pahenevaa särkyä. Olkapään ulkokiertäjälihas lähes lopetti toimintansa ja heikentyi voimakkaasti.

– Olkanivelkupin rustorengasrepeämät ovat tyypillisiä kamppailulajien ja voimalajien edustajille. Ne vaativat usein leikkaushoitoa, mutta toisaalta hoidon tulokset ovat yleensä hyviä ja urheilija kykenee palaamaan takaisin lajinsa pariin, NEO:n ortopedi Juha Ranne kertoo.

Irronnut rustorengas kiinnitetään takaisin paikalleen nivelkupin reunaan tähystysleikkauksessa. Toimenpidettä varten potilas nukutetaan, ja kotiin pääsee jo samana päivänä. Kantosidettä joutuu yleensä käyttämään noin neljä viikkoa leikkauksen jälkeen. Esimerkiksi jääkiekon pariin voi palata neljän kuukauden kuluttua ja kamppailulajeihin noin kuuden kuukauden kuluttua.

– Kontaktilajeissa tapaturmia on hankala ennaltaehkäistä. Olennaista on hyvä, lajinomainen tekniikka ja hartian alueen tasapainoinen lihaskunto, Juha Ranne toteaa.

 

Julkaistu 10/2013

Tutustu tarinoihin

Robert-Gendler

Amerikkalainen kuntoliikkuja Robert Gendler

Yhdysvaltalainen lääkäri Robert Gendler kärsi pakarakivuista, jotka estivät liikunnanharrastusta ja tekivät istumisesta

Lue lisää
Janne-Koho

Motocross-urheilija Janne Koho

Veteraanisarjassa kilpaileva motocross-urheilija Janne Koho on loukkaantunut lajin parissa useita kertoja. Vauhdikkaassa

Lue lisää
Seikko-Vennela

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelän kesän 2014 Vaahteraliigakausi alkoi ikävästi. Ensimmäisen kotiottelun

Lue lisää
Antti-Schrey

Elämäntapaliikkuja Antti Schrey

Antti Schreyn kantapää oli kipuillut jo useamman vuoden ajan. Liikunnallinen mies yritti jatkaa harrastuksiaan kykyjensä

Lue lisää
Tommi-Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundellin akillesjännevaivat alkoivat hallikaudella helmikuussa 2012. SM-kilpailuissa 800 metrin

Lue lisää
Siiri-Kallionpaa

Ringettepelaaja Siiri Kallionpää

MM-kultaa kahdesti voittanut ringettepelaaja Siiri Kallionpää loukkaantui pelissä äkillisessä taklaustilanteessa vuonna

Lue lisää
Jaana-Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu on pitkän uransa aikana kokenut muutamia loukkaantumisia. Vasen polvi on leikattu muutama

Lue lisää
Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää
Meri-Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen loukkaantui alkuvuodesta 2013. Meri jäi vastustajan taklauksen alle, ja jalka vääntyi sillä

Lue lisää
Teemu-Rannikko

Koripalloilija Teemu Rannikko

Huippukoripalloilija Teemu Rannikon polvi leikattiin Sairaala NEO:ssa kesällä 2012. Polvi parani oikealla hoidolla noin

Lue lisää
Eemil-Taipalus

Koripalloilija Eemil Taipalus

Turun NMKY:n A-poikien koripalloilija Eemil Taipalus on ollut useamman kerran Sairaala NEO:ssa koripallossa sattuneiden

Lue lisää