Etusivu / Salibandynpelaaja Jaana Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu

Ruottu_Jaana_NEO_sisasivukuva

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu on pitkän uransa aikana kokenut muutamia loukkaantumisia. Vasen polvi on leikattu muutaman kerran vuosien varrella. Maaliskuussa 2013 Jaanan oikea polvi loukkaantui pelissä taklaustilanteessa, jonka jälkeen hän hakeutui NEO:n päivystykseen.

Päivä tapaturman jälkeen Jaanan oikea polvi petti täysin. Aiempien kokemustensa perusteella hän arveli, että jotain oli mennyt rikki. NEO:ssa polvi kuvattiin ja ortopedi Lasse Lempainen totesi, että polven eturistiside oli mennyt poikki taklauksen yhteydessä.

– Pohdimme lääkärin kanssa erilaisia hoitovaihtoehtoja. Aktiiviselle urheilijalle leikkaus oli siinä tilanteessa paras ratkaisu, Jaana toteaa.

”Oma motivaatio tärkeää”

Jaanan eturistiside korjattiin NEO:ssa huhtikuun alussa. Hän sai NEO:sta kirjalliset kotihoito-ohjeet polven kuntouttamiseen.

– Polvea kuntoutettiin aluksi kuntosalilla ja myöhemmin juosten. Kuntouttamisessa nousivat merkittävään rooliin harjoitteiden säännöllinen tekeminen sekä oma motivaatio, jotta paluu pelikentälle sujuisi mahdollisimman hyvin, Jaana kertoo.

Paluu pelikentälle

Ruottu sai luvan palata pelikentälle noin vuosi leikkauksen jälkeen. Nyt Jaana treenaa taas täydellä teholla ja kauden ensimmäiset sarjapelit on jo menestyksekkäästi pelattu.

– Todella mukavaa päästä pitkän tauon jälkeen kunnolla pelaamaan. Vuoden pelitauon aikana istuin usein kentän laidalla oman joukkueen pelejä katsomassa ja osallistuin aktiivisesti lasten harrastuksiin. Nyt voin taas keskittyä omaan peliuraani ja saan päästellä höyryjä pelikentällä, Jaana naurahtaa.

Asiantuntevaa ja nopeaa palvelua

Jaana on ollut todella tyytyväinen Sairaala NEO:n asiantuntevaan palveluun. Magneettikuvaukseen ja leikkaukseen hän pääsi nopeasti.

– NEO:ssa kaikki toimii moitteettomasti. Oli hienoa huomata, että vaivoihini suhtauduttiin vakavasti ja niihin reagoitiin nopeasti: minuun suhtauduttiin kuin huippu-urheilijaan, vaikka en pelaa korkeimmalla sarjatasolla, Jaana iloitsee.

– Erityisen tyytyväinen olin myös siihen, että minua kuunneltiin leikkaustilanteessa. Lisäksi maksuton pysäköintihalli saa minulta paljon plussaa, Jaana sanoo.

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu

  • 39-vuotias, kotoisin Ruskolta
  • Seura: Afc Campus
  • Pelipaikka: hyökkääjä

Lääkärin näkökulmasta / Lasse Lempainen

Lempainen_Lasse_NEO_nostokuvaJaanan oikean polvi vääntyi taklaustilanteessa ja turposi. Hän hakeutui seuraavana päivänä NEO:on, ja tutkimuksissa heräsi epäily polven eturistisidevammasta. Magneettikuva vahvisti epäilyn.

– Polvessa oli selkeä niin sanottu instabiliteettioire, eli polvi tuntui liikkuessa epätukevalta. Oire oli niin merkittävä, että leikkauspäätös oli helppo tehdä, ortopedi Lasse Lempainen Sairaala NEO:sta kertoo.

Eturistisideleikkauksessa repeytynyt eturistiside (ACL) korvataan uudella jännesiirretekniikkaa käyttäen. Tyypillisesti käytetään takareidestä tai polvilumpion jänteestä otettavaa jännesiirrettä. Toimenpide tehdään tähystyksellä, ja potilas pääsee kotiin tavallisesti jo samana päivänä.

Salibandylle tyypillisiä urheiluvammoja

Polven eturistisidevamma on tyypillinen vamma salibandyssa. Kontaktitilanteita, joissa polvi voi vääntyä, tapahtuu pelissä paljon. Tyypillinen tilanne on nopea suunnanmuutos tai jalan tökkääminen lattiaan niin, että polvi yliojentuu, Lempainen kuvailee.

– Eturistisidevammoja selvästi yleisempiä ovat pienemmät vammat, kuten polven lievemmät vääntymiset ja esimerkiksi osittaiset sisäsivusiteen venähdykset. Mutta koska salibandy on suosittu urheilulaji, sattuu eturistisidevammojakin aika ajoin. Ne ovat tyypillisiä myös esimerkiksi laskettelussa, jalkapallossa ja käsipallossa.

Muita salibandyvammoja ovat esimerkiksi nilkan nyrjähdysvammat ja lihasvammojen osalta takareiden eli hamstring-lihasten eriasteiset repeämät.

Yksilöllinen kuntoutussuunnitelma

Paras hoitovaihtoehto, kuntoutussuunnitelma ja fysioterapia räätälöidään jokaiselle potilaalle ja urheilijalle yksilöllisesti, ja kuntoutumisen edistymistä seurataan.

– Edistymisen mukaan siirrytään asteittain seuraavalle kuormitus- tai suoritekykyportaalle. Mikäli kuntoutuminen etenee suunnitelmien mukaan ja urheilija on polven kunnon sekä esimerkiksi lihasvoiman ja koordinaation suhteen tervehtynyt, niin lupa urheiluun palaamiseen annetaan. Tavallisesti esimerkiksi salibandyyn paluu onnistuu eturistisideleikkauksen jälkeen noin 9 kuukauden kuluttua, Lasse Lempainen kertoo.

 

Julkaistu 10/2014

Tutustu tarinoihin

Robert-Gendler

Amerikkalainen kuntoliikkuja Robert Gendler

Yhdysvaltalainen lääkäri Robert Gendler kärsi pakarakivuista, jotka estivät liikunnanharrastusta ja tekivät istumisesta

Lue lisää
Janne-Koho

Motocross-urheilija Janne Koho

Veteraanisarjassa kilpaileva motocross-urheilija Janne Koho on loukkaantunut lajin parissa useita kertoja. Vauhdikkaassa

Lue lisää
Seikko-Vennela

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelän kesän 2014 Vaahteraliigakausi alkoi ikävästi. Ensimmäisen kotiottelun

Lue lisää
Antti-Schrey

Elämäntapaliikkuja Antti Schrey

Antti Schreyn kantapää oli kipuillut jo useamman vuoden ajan. Liikunnallinen mies yritti jatkaa harrastuksiaan kykyjensä

Lue lisää
Tommi-Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundellin akillesjännevaivat alkoivat hallikaudella helmikuussa 2012. SM-kilpailuissa 800 metrin

Lue lisää
Siiri-Kallionpaa

Ringettepelaaja Siiri Kallionpää

MM-kultaa kahdesti voittanut ringettepelaaja Siiri Kallionpää loukkaantui pelissä äkillisessä taklaustilanteessa vuonna

Lue lisää
Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää
Meri-Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen loukkaantui alkuvuodesta 2013. Meri jäi vastustajan taklauksen alle, ja jalka vääntyi sillä

Lue lisää
Teemu-Rannikko

Koripalloilija Teemu Rannikko

Huippukoripalloilija Teemu Rannikon polvi leikattiin Sairaala NEO:ssa kesällä 2012. Polvi parani oikealla hoidolla noin

Lue lisää
Juha-Saarinen

Vapaaottelija Juha Saarinen

Vapaaottelija Juha Saariselle loukkaantumiset tulivat vuoden 2013 aikana valitettavan tutuiksi. Ennen loukkaantumisiaan

Lue lisää
Eemil-Taipalus

Koripalloilija Eemil Taipalus

Turun NMKY:n A-poikien koripalloilija Eemil Taipalus on ollut useamman kerran Sairaala NEO:ssa koripallossa sattuneiden

Lue lisää