Etusivu / Rugbynpelaaja Meri Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen

Tuononen_Meri_NEO_sisasivukuva

Rugbynpelaaja Meri Tuononen loukkaantui alkuvuodesta 2013. Meri jäi vastustajan taklauksen alle, ja jalka vääntyi sillä seurauksella, että polvesta vahingoittuivat eturistiside ja ulommainen sivunivelside.

Aikaisemmin Merin jalka oli röntgenkuvattu ja hoitava lääkäri oli todennut, että kyseessä olisi itsestään ajan kanssa paraneva vaiva. Kun jalka jatkoi oireiluaan viikkoja tapahtuneen jälkeen, päätti Meri hakeutua hoitoon Sairaala NEO:n Urheiluklinikalle ja siellä polvivammoihin erikoistuneelle ortopedille.

– Tunsin heti taklaustilanteessa kivun ja tiesin, että jotain meni rikki. Jalka ei toipunut normaalisti; en pystynyt ottamaan juoksuaskelia, ja jalka saattoi pettää alta esimerkiksi rappusia noustessa. Myöskään liikerata ei ollut normaali. Sain varattua ajan todella helposti nettiajanvarauksen kautta NEO:sta, Meri kertoo.

NEO:ssa Merin jalan tutki ortopedi, polvikirurgi Jyrki Heinänen. Jalka kuvattiin ja magneettikuvauksen tulokset katsottiin heti samana päivänä.

– Polvesta oli revennyt eturistiside, ulommainen sivunivelside sekä nivelkierukoista toinen oli haljennut ja toinen katki. Heinänen näytti konkreettisesti myös kipsimallin avulla, mikä merkitys nivelsiteillä on polven toiminnalle. Olin hyvin helpottunut kun sain selvyyden polvessa olevasta viasta, Meri kertoo.

”Video eturistisideleikkauksesta helpotti jännitystä”

Meri leikattiin kahden viikon päästä vastaanottokäynnistä. Jännitystä helpottaakseen hän katsoi NEO:n nettisivuilla videon polven eturistisiteen leikkauksesta. Näin hän sai lisätietoa siitä, mitä leikkauksessa tapahtuisi.

– Henkilökunta oli todella ystävällistä ja sain asiantuntevaa palvelua. Sain myös hyvät ohjeet lääkäriltä leikkauksen jälkeiseen kuntoutukseen sekä siihen, missä aikataulussa urheilemista voisi taas aloittaa.

Eturistisidevammat paranevat hitaasti

Leikkauksen jälkeen Meri liikkui alkuun kepeillä ja kävi fysioterapiassa. Liikuntaharjoitteita lisättiin vähitellen. Nyt, noin vuosi leikkauksen jälkeen, Meri on pelannut ensimmäisen loukkaantumisen jälkeisen pelinsä.

Loukkaantuneen jalan lihasvoima ei vielä ole ihan entisensä, mutta nopeus ja liikeradat ovat Merin mukaan ennallaan. Jalkaan uskaltaa nyt jo myös luottaa.

– Kuntoutuminen on sujunut hyvin ja normaalissa aikataulussa. Olen ollut hyvin tunnollinen, vaikka välillä onkin ollut vaikeaa vesijumpata ja pyöräillä, kun muu joukkue treenaa, Meri hymyilee.

Harvinainen mutta kasvava laji Suomessa

Meri aloitti pelaamisen syksyllä 2012. Turkuun oli juuri perustettu kaupungin ensimmäinen lajin naisten joukkue Turku Swans. Naisten joukkueet pelaavat SM-sarjaa, ja joukkueita on tällä hetkellä vain kuusi.

Rugby on kovatempoinen laji, jossa on kentällä kerrallaan 15 pelaajaa per joukkue. Kaikki pelaajat sekä hyökkäävät että puolustavat. Puolet pelaajista on isokokoisempia forward-pelaajia, ja puolet niin sanottuja back-pelaajia, jotka ovat pienikokoisempia ja nopeampia.

Palloa saa syöttää heittämällä vain taaksepäin, eli eteenpäin palloa joko kuljetetaan tai potkaistaan. Suojia ei juuri käytetä, hammassuojia lukuun ottamatta.

– Rugby on kontaktilaji, jossa tulee mustelmia ja ruhjeita. Mutta väkivaltaisuus on mielestäni stereotypia ja isommat loukkaantumiset johtuvat usein kokemattomuudesta tai sääntöjenvastaisesta taklaamisesta, Meri arvelee.

Rugbynpelaaja Meri Tuononen

  • Ikä ja asuinpaikka: 25 vuotta, Turku
  • Laji ja seura: Rugby, Turku Swans (Turku Eagles RFC)
  • Pelipaikka: wing, back-pelaaja

Lääkärin näkökulmasta / Jyrki Heinänen

Heinanen_Jyrki_NEO_nostokuva– Polven eturistisidevamman hoitona nuorilla ja aktiivisesti urheilevilla ihmisillä on yleensä leikkaus. Ennen leikkausta hoidetaan turvotukset kylmähoidolla, kohoasennolla sekä tulehduskipulääkkeiden avulla. Myös liikelaajuutta palautetaan fysioterapian avulla sekä aloitetaan lihasten vahvistaminen, NEO:nn ortopedi ja polvikirurgi Jyrki Heinänen kuvailee.

Rikki mennyttä eturistisidettä ei voi ommella takaisin kiinni. Uusi eturistiside rakennetaan potilaan omia jänteitä käyttäen.

– Nivelsiteen materiaalina käytetään vammautuneen polven alueelta otettavaa jännesiirrettä, tyypillisimmin reisilihas- tai polvilumpiojännettä. Leikkaustekniikoita on useita, ja niistä valitaan yksilöllisesti kyseiselle potilaalle sopivin.

Hyvä leikkaustulos on tärkeä lähtökohta toipumiselle, mutta oleellinen osa toipumista on aktiivinen kuntoutus. Kuntoutus kestää yleensä puolesta vuodesta yhdeksään kuukauteen. Merin tapauksessa kuntoutusaika oli vuoden verran, johtuen rugbyn fyysisyydestä.

Nivelvammojen ennaltaehkäisy

Polvi- ja olkanivelten vammat ovat varsin tyypillisiä Rugbyn pelaajille. Rugbyn vammakirjo on hyvin samanlainen kuin amerikkalaisessa jalkapallossa. Nivelvammojen lisäksi erilaiset taklauksissa syntyvät ruhjeet ja lihasvenähdykset ovat tavallisia.

Heinäsen mukaan vammojen ennaltaehkäisyn kannalta keskeisessä asemassa on ennen pelikauden alkua hankkia hyvä fyysinen kunto perusharjoittelun avulla.

– Vammoja ehkäisee myös ennen peliä tehty huolellinen ja ohjattu alkulämmittely sekä pelin jälkeen tehty lihashuolto. Myös kunnollisten suojavarusteiden käyttö on tärkeää. Mikäli vammoja syntyy pelissä, pitäisi ne hoitaa välittömästi vahinkojen minimoimiseksi, Heinänen muistuttaa.

 

Julkaistu 6/2014

Tutustu tarinoihin

Robert-Gendler

Amerikkalainen kuntoliikkuja Robert Gendler

Yhdysvaltalainen lääkäri Robert Gendler kärsi pakarakivuista, jotka estivät liikunnanharrastusta ja tekivät istumisesta

Lue lisää
Janne-Koho

Motocross-urheilija Janne Koho

Veteraanisarjassa kilpaileva motocross-urheilija Janne Koho on loukkaantunut lajin parissa useita kertoja. Vauhdikkaassa

Lue lisää
Seikko-Vennela

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelän kesän 2014 Vaahteraliigakausi alkoi ikävästi. Ensimmäisen kotiottelun

Lue lisää
Antti-Schrey

Elämäntapaliikkuja Antti Schrey

Antti Schreyn kantapää oli kipuillut jo useamman vuoden ajan. Liikunnallinen mies yritti jatkaa harrastuksiaan kykyjensä

Lue lisää
Tommi-Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundellin akillesjännevaivat alkoivat hallikaudella helmikuussa 2012. SM-kilpailuissa 800 metrin

Lue lisää
Siiri-Kallionpaa

Ringettepelaaja Siiri Kallionpää

MM-kultaa kahdesti voittanut ringettepelaaja Siiri Kallionpää loukkaantui pelissä äkillisessä taklaustilanteessa vuonna

Lue lisää
Jaana-Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu on pitkän uransa aikana kokenut muutamia loukkaantumisia. Vasen polvi on leikattu muutama

Lue lisää
Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää
Teemu-Rannikko

Koripalloilija Teemu Rannikko

Huippukoripalloilija Teemu Rannikon polvi leikattiin Sairaala NEO:ssa kesällä 2012. Polvi parani oikealla hoidolla noin

Lue lisää
Juha-Saarinen

Vapaaottelija Juha Saarinen

Vapaaottelija Juha Saariselle loukkaantumiset tulivat vuoden 2013 aikana valitettavan tutuiksi. Ennen loukkaantumisiaan

Lue lisää
Eemil-Taipalus

Koripalloilija Eemil Taipalus

Turun NMKY:n A-poikien koripalloilija Eemil Taipalus on ollut useamman kerran Sairaala NEO:ssa koripallossa sattuneiden

Lue lisää