Etusivu / Ringettepelaaja Siiri Kallionpää

Ringettepelaaja Siiri Kallionpää

Kallionpaa_Siiri_NEO_sisasivukuva

MM-kultaa kahdesti voittanut ringettepelaaja Siiri Kallionpää loukkaantui pelissä äkillisessä taklaustilanteessa vuonna 2014. Siirin polvi kipeytyi voimakkaasti heti tapaturman jälkeen. Muutaman päivän kuluttua hän hakeutui NEO:n ortopedi Janne Sarimon vastaanotolle.

NEO:ssa Siirin polvi kuvattiin, mutta mitään poikkeavaa ei löytynyt. Kuvissa näkyi ainoastaan pientä rustopehmentymää, joka ei vaadi toimenpiteitä. Näin ollen Siiri sai jatkaa treenaamista parin viikon päästä niin paljon kuin kipu sallii.

Kevyen harjoittelujakson aikana Siirin polvea yritettiin parannella fysioterapian ja levon avulla. Kauden lopussa ja kesällä hän ylläpiti peruskuntoa muun muassa kuntopyöräilyn avulla, koska polvi ei kestänyt kovaa treeniä. Halu jäälle oli kova, mutta kipu esti Siiriä treenaamasta entiseen tapaan.

Kivut jatkuivat levosta huolimatta

Yksipuolinen treeni koetteli nuoren huippu-urheilijan kärsivällisyyttä ja motivaatiota. Pysähtynyt paraneminen aiheutti myös epävarmuutta ja huolta pelikunnosta. Kevyempi treeni ja fysioterapia eivät tuottaneet tulosta, ja kipu vain jatkui.

Jatkuvan kivun vuoksi Siiri meni uudestaan NEO:on, jossa polvi kuvattiin uudestaan. Tällöin polvesta löytyi ärtynyt kalvorakenne, joka sijaintinsa puolesta sopi aiheuttamaan Siirin polvikivut. Aktiiviselle huippu-urheilijalle nopea hoito oli tärkeää. Polvi päätettiin leikata vielä ennen uuden kauden alkamista.

– Oli helpottavaa, kun sain tietää mikä polvessa oli vialla. Halusin päästä mahdollisimman pian leikkaukseen, jotta pääsisin jäälle heti uuden kauden alussa. Lisäksi leikkaus oli parasta tehdä juuri tässä vaiheessa uraa. Seuraava suuri etappi on MM-kisat joulukuussa 2015. Silloin haluan olla fyysisesti huippukunnossa, Siiri sanoo.

Kipu hävisi nopeasti leikkauksen avulla

Siirin polvi korjattiin NEO:ssa heinäkuun lopulla. Kävely sujui hyvin jo muutaman päivän kuluttua leikkauksesta. Toipumista edesauttoi leikkausta edeltänyt kuntouttava fysioterapia. Polvi lähti nopeasti paranemaan ja fysioterapia jatkui säännöllisesti. Lihaksia vahvistettiin vähitellen kevyellä treenillä.

Kevennettyyn kaukalotreeniin Siiri palasi noin kuukauden kuluttua leikkauksesta. Kipu oli poissa, ja polvi kesti jo enemmän treenaamista. Jälkitarkastuksessa syyskuussa Siiri sai luvan treenata täysillä entiseen tapaan.

– Nykyään polvi kestää jo kovaa treeniä. Se turpoaa silloin tällöin, mutta ei onneksi kipeydy enää. Voima, nopeus sekä kestävyys ovat jo palautuneet entiselleen ja uusi kausi on lähtenyt hienosti käyntiin, Siiri iloitsee.

NEO:ssa kaikki tapahtuu nopeasti

Siiri on ollut erittäin tyytyväinen Sairaala NEO:n palveluun.

– Kaikki toimii todella hyvin! Magneettikuvaukseen ja leikkaukseen pääsin todella nopeasti ja sen ansiosta sain polveni kuntoon ennen uuden kauden alkua. Lisäksi leikkauksen jälkeinen ruoka oli tosi hyvää, Siiri naurahtaa.

Ringettepelaaja Siiri Kallionpää

  • Ikä ja asuinpaikka: 24 vuotta, Turku
  • Seura: Raision nuorisokiekko, naisten SM-sarja

Lääkärin näkökulmasta / Janne Sarimo

Sarimo_Janne_NEO_nostokuvaRingetessä tavallisia vammoja ovat tahattomasta kontaktista tai kaatumisesta johtuvat iskut ja vääntymiset. Polvi ja nilkat sekä ranne ja olkapää ovat yleisimpiä niveliä, joihin tulee vääntymisiä. Siiri Kallionpään ongelma oli niin sanottu synoviaali plica, synnynnäinen kalvorakenne polvinivelen sisällä.

Normaalisti kalvo on ohut ja pehmeä, eikä aiheuta oireita.

– Jos sellainen nähdään leikkauksessa niin sanottuna sattumalöydöksenä, ei sille yleensä tehdä mitään. Mutta joskus, esimerkiksi iskuvamman jälkeen, tuo kalvo voi paksuuntua ja tulla kovaksi. Se voi alkaa aiheuttaa kipua polvessa, erityisesti polvea koukistaessa. Kipu tuntuu tyypillisesti polvilumpion sisäsivulla, NEO:n ortopedi, polvikirurgi Janne Sarimo kuvailee.

– Kalvo voi joskus paksuuntua ja muuttua oireiseksi myös ilman iskua. Silloin oletettavasti syynä on toistuva kalvon hankaus reisiluun sisäsivuun polven koukistusliikkeessä. Periaatteessa näin voi käydä missä tahansa urheilulajissa, jossa tulee toistuvia polven koukistuksia tai jossa voi tulla iskuja polven etuosaan.

Ensisijaisesti ilman leikkausta hoidettava vamma

Ärtynyttä plicaa hoidetaan aina ensisijaisesti ilman leikkausta levolla, kylmäpusseilla ja tulehduskipulääkkeillä. Mikäli oire pitkittyy, on kovin häiritsevä ja esimerkiksi estää täysipainoisen harjoittelun, voidaan leikkaushoitoa harkita.

– Kalvorakenne poistetaan tähystysleikkauksessa kokonaisuudessaan. Leikkauksen jälkeen tarvitaan usein vain parisen päivää kainalosauvoja, ja harjoitteluun ja pelaamiseen palaaminen kestää tavallisesti noin kuukauden, Janne Sarimo toteaa.

 

Julkaistu 10/2014

Tutustu tarinoihin

Robert-Gendler

Amerikkalainen kuntoliikkuja Robert Gendler

Yhdysvaltalainen lääkäri Robert Gendler kärsi pakarakivuista, jotka estivät liikunnanharrastusta ja tekivät istumisesta

Lue lisää
Janne-Koho

Motocross-urheilija Janne Koho

Veteraanisarjassa kilpaileva motocross-urheilija Janne Koho on loukkaantunut lajin parissa useita kertoja. Vauhdikkaassa

Lue lisää
Seikko-Vennela

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelän kesän 2014 Vaahteraliigakausi alkoi ikävästi. Ensimmäisen kotiottelun

Lue lisää
Antti-Schrey

Elämäntapaliikkuja Antti Schrey

Antti Schreyn kantapää oli kipuillut jo useamman vuoden ajan. Liikunnallinen mies yritti jatkaa harrastuksiaan kykyjensä

Lue lisää
Tommi-Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundellin akillesjännevaivat alkoivat hallikaudella helmikuussa 2012. SM-kilpailuissa 800 metrin

Lue lisää
Jaana-Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu on pitkän uransa aikana kokenut muutamia loukkaantumisia. Vasen polvi on leikattu muutama

Lue lisää
Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää
Meri-Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen loukkaantui alkuvuodesta 2013. Meri jäi vastustajan taklauksen alle, ja jalka vääntyi sillä

Lue lisää
Teemu-Rannikko

Koripalloilija Teemu Rannikko

Huippukoripalloilija Teemu Rannikon polvi leikattiin Sairaala NEO:ssa kesällä 2012. Polvi parani oikealla hoidolla noin

Lue lisää
Juha-Saarinen

Vapaaottelija Juha Saarinen

Vapaaottelija Juha Saariselle loukkaantumiset tulivat vuoden 2013 aikana valitettavan tutuiksi. Ennen loukkaantumisiaan

Lue lisää
Eemil-Taipalus

Koripalloilija Eemil Taipalus

Turun NMKY:n A-poikien koripalloilija Eemil Taipalus on ollut useamman kerran Sairaala NEO:ssa koripallossa sattuneiden

Lue lisää