Etusivu / Oikomishoitoon aikuisena

Oikomishoitoon aikuisena

Anu-HonkanenHuilisti Anu Honkanen muistaa lapsuudessa keskustelut oikomishoidon tarpeesta. Kuitenkin 10-vuotiaana alkanut huilunsoittoharrastus oli esteenä hoidon aloittamiselle. Myöhemmin huilunsoitosta tuli ammatti ja oikomishoitoa ei koskaan aloitettu. Vinot hampaat alkoivat kuitenkin aiheuttaa ongelmia noin 10 vuotta sitten.

– Geeneissä olen saanut vinot hampaat, äidilläni on samanlaiset. Pitkään pärjäsin hyvin vinoilla hampaillani, eivätkä ne minua ulkonäöllisesti koskaan haitanneet. Suunnilleen kymmenen vuotta sitten hakeuduin päivystykseen kovan hammassäryn takia. Reikää ei ollut, vaan hammaslääkäri totesi, että yksi hampaista oli ärsyyntynyt jatkuvasta narskuttelusta.

Hampaiden narkuskuttelu on yleinen purentahäiriön oire. Anun hammaslääkäri ohjasi hänet oikomishoidon konsultaatioon. Anu meni Hammas NEOn erikoishammaslääkäri Susanna Karsilan vastaanotolle suosituksesta.

– Lisäksi Hammas NEO sijaitsee näppärästi lähellä kotiani ja koulua.

Anun oikomishoito alkoi viime kesänä ja se kestää vuodesta puoleentoista vuoteen. Hoito on lähtenyt hyvin käyntiin, vaikka välillä hampaat ovat olleet arat.

– Hoito on edennyt sujuvasti: hampaat liikkuvat ja purenta tuntuu uudenlaiselta melkein joka aamu. Hampaat ovat kuitenkin välillä arat ja poskien sisäpinta rautojen hankauksesta hieman rikki, mutta tuntemukset vaihtelevat päivittäin ja vaha hammaskiskon päällä auttaa. Hoidon aikatauluttaminen on ollut hyvin helppoa ja hammaslääkärini Susanna on joustava, yhteistyöhaluinen ja kiinnostunut hoidon onnistumisesta. Toiveena on, että purentavirheen korjaaminen vähentäisi myös pää- ja niskavaivojani.

”Tiedän koko ajan mitä tapahtuu seuraavaksi”

Anu ja hammaslääkäri Susanna Karsila keskustelivat oikomishoidon vaihtoehdoista. Purentakiskon avulla olisi ollut mahdollista vaikuttaa purennan muuttumiseen, mutta tilannetta se ei olisi kokonaan korjannut. Hoito päätettiin tehdä kiinteällä oikomiskojeella, joka koostuu hampaiden kiinnikkeistä ja kaarilangasta.

– Yläetuhampaisiin halusin valkoiset kiinnikkeet, jotteivät raudat olisi niin huomiota herättävät. Minulle on kerrottu, että kun aikuisena oiotaan, laitetaan aktiivisen hoidon jälkeen hampaiden taakse tukiraudat, jotka estävät hampaiden palaamisen vanhoille paikoilleen.

Anu on tyytyväinen saamaansa hoitoon.

– Minua on koko ajan palveltu ensiluokkaisesti ja asiantuntevasti. Koko ajan on kerrottu, mitä tehdään nyt ja mitä seuraavaksi. Tunnen olevani hyvissä käsissä. Jopa rautojen kiristykseen on aina kiva mennä, vaikka olenkin jo huomannut, että sen jälkeen muutamaan päivään en pysty syömään suurta herkkuani ruisleipää, Anu hymyilee.

Oikomishoidon aikana uusi ammatti

Oikomishoidon aloitus vaati isoja muutoksia Anun työelämässä.

– Päätin jo oikomishoitoa suunniteltaessa etten halua yrittää opetella uudenlaista huilunsoittotapaa oikomisrautojen kanssa, joten jäin pois töistä hoidon ajaksi. Päätin sen sijaan ryhtyä opiskelijaksi. Hain ja pääsin Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutukseen opiskelemaan hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoa – alalla työskentely on ollut haaveeni. Orkesteriin ja huilunsoittoon palaaminen vaatii varmasti jonkinlaisen kuntoutumisjakson, mutta en aio murehtia sitä etukäteen, Anu korostaa.

– Olen todella onnellinen oikomishoidon aloittamisesta, sillä ilman sitä en ehkä olisi koskaan keksinyt hakeutua tällaiseen koulutukseen, Anu sanoo.

Tutustu tarinoihin

Janette hymyilee varmuutta ja valoa hammasremontin jälkeen

Janette Rehmonen ei aikaisemmin juuri koskaan hymyillyt. Huono purenta, sikin sokin suussa olevat hampaat sekä pieleen m

Lue lisää
Tyopaikkahammashuolto

Hammashuoltoa kaikille työntekijöille

LVI-Nolvi on ollut Hammas NEOn asiakas jo kolmen vuoden ajan. Yritys tarjoaa työntekijöilleen työsuhde-etuna työpaikkaha

Lue lisää
Heidi-Salminen

Implantti on kuin oikea hammas

Mynämäkeläistä Heidi Salmista vaivasi haljennut hammas, joka vaikeutti purentaa ja aiheutti sivuoireita. Hän hakeutui ys

Lue lisää
Kalle-Amy-Spiik

”Palvelu on joustavaa ja ystävällistä”

Amy ja Karl-Magnus Spiikin yrityksellä on ollut työpaikkahammashuoltosopimus jo yli 20 vuoden ajan. He kokivat kuitenkin

Lue lisää
Elise-Hakula-Koskivirta

Kiillevaurio kuntoon laminaateilla

Elise Hakula-Koskivirta työskentelee pitopalveluemäntänä ja kaunis hymy on osa asiakaspalvelua. Elise oli pitkään mietti

Lue lisää