Etusivu / Motocross-urheilija Janne Koho

Motocross-urheilija Janne Koho

Koho_Janne_NEO_sisasivukuva

Veteraanisarjassa kilpaileva motocross-urheilija Janne Koho on loukkaantunut lajin parissa useita kertoja. Vauhdikkaassa ja riskialttiissa lajissa hyvän hoitopaikan valinta sekä vakuutusasioiden hoitaminen ovat erityisen tärkeitä.

Janne Koho on luottanut NEO:n asiantuntevaan palveluun jo usean vuoden ajan. Vuonna 2013 urheilija loukkasi pahoin ranteensa hypyn alastulossa. Samana vuonna nilkasta katkesi luita ohitustilanteen yhteydessä. Elokuussa 2015 urheilijan rinta- ja lannerangan nikamia murtui ylipitkän hypyn seurauksena.

– NEO:ssa palvelun laatu on huippuluokkaa. Lisäksi magneetti- ja röntgenkuviin pääsee nopeasti. Parhaat lääkärit löytyvät saman katon alta. He kuuntelevat ja ymmärtävät tarpeitani sekä ottavat hyvin huomioon kilpailu-urani vaatimukset hoitosuunnitelmaa tehtäessä, Janne korostaa.

Vaikka urheilija on loukkaantunut useita kertoja, ei kipinä lajia kohtaan ole laantunut.

– Tiedän, että motocross on vaarallinen harrastus. Lajin riskit on kuitenkin hyväksyttävä, jos haluaa kilpailla ja menestyä. Elokuun onnettomuudesta huolimatta en malta odottaa, että pääsen takaisin ajoradalle, Janne hymyilee.

Ranteen ennuste oli aluksi huono

Rannevamman hoitavana lääkärinä oli käsikirurgi Mark Rawlins. Röntgenkuvista todettiin, että Jannen kyynärluu ja värttinäluu olivat poikki. Ennuste oli aluksi huono. Luut olivat pahasti pirstaloituneet, ja rannenivelen pirstaleet olivat osittain uponneet värttinäluun sisään. Nopea leikkaushoito oli ainoa vaihtoehto.

– Ranteen korjaaminen vaati kaksi leikkausta. Pääsin leikkauksiin nopeasti, ja ne onnistuivat hyvin. Erittäin osaava käsikirurgi onnistui saamaan ranteeni takaisin kilpailukuntoon huonosta ennusteesta huolimatta. Vaikka ranne ei olekaan enää entisensä, olen iloinen että pystyn vielä kilpailemaan, Janne kertoo.

Myös nilkka leikattiin samana vuonna

Saman vuoden syksyllä harrastekilpailuissa Janne loukkasi nilkkansa ohitustilanteessa. Janne hakeutui heti seuraavana päivänä vastaanotolle NEO:on. Nilkasta oli mennyt luita poikki, ja se päätettiin korjata leikkaushoidolla mahdollisimman pian. Ortopedina oli Juha-Pekka Vuori.

– Nilkka lähti nopeasti paranemaan. Kuntoutin sitä ensin fysioterapiassa ja myöhemmin kävelyharjoituksilla. Takaisin ajoradalle pääsin noin neljän kuukauden kuluttua leikkauksesta. Nykyään nilkka toimii hyvin ja on parantunut täysin entiselleen, Janne iloitsee.

Ylipitkä hyppy olisi voinut olla kohtalokas

Jannen loukkaantumiset eivät loppuneet ranne- ja nilkkavammoihin. Kilpailujen aika-ajoissa elokuussa 2015 Janne teki vauhdin suhteen virhearvion. Sen seurauksena hypyn alastulo meni pitkäksi, ja urheilija putosi korkealta maahan.

Aluksi tilanne ei näyttänyt pahalta, ja Janne ajoi vielä onnistuneesti kilpailun loppuun asti. Myöhemmin kilpailujen jälkeen alkoi päänsärky, pahoinvointi ja kova selkäkipu. Oireiden ilmaannuttua Janne hakeutui NEO:on tutkittavaksi ja hänet ohjattiin röntgen- ja magneettikuviin. Hoitavina lääkäreinä olivat ortopedi Terho Kainonen sekä neurologi Olli Oksaranta.

Ylipitkä hyppy olisi voinut olla urheilijalle kohtalokas. Halvaantuminen ei ollut kaukana, koska Jannen rinta- ja lannerangan nikamia oli murtunut, ja osa nikamista oli painunut merkittävästi kasaan. Urheilijalla oli tilanteessa todella hyvä tuuri; vammat eivät vaatineet leikkaushoitoa ja ennuste oli suhteellisen hyvä.

– Vaikka kilpailut olivat kaukana Turusta oli selvää, että haluan hoidettavaksi NEO:on. Siellä tiedän saavani parasta mahdollista hoitoa. Huippulääkäreiden osaaminen ja palvelun laatu ovat ylitse muiden, Janne kiittelee.

Paraneminen vaatii kärsivällisyyttä

Noin kolme kuukautta onnettomuuden jälkeen rinta- ja lannerangan murtumat ovat luutuneet toivotulla tavalla. Janne käy säännöllisesti NEO:ssa kontrollissa, jossa seurataan paranemista ja suunnitellaan erilaisia hoitomuotoja. Neurologinen kuntoutus ja erilaiset fysioterapeutin harjoitteet ovat tärkeä osa hoitosuunnitelmaa.

– Toipuminen vaatii paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Onnettomuuden seurauksena tasapainoni on heikentynyt ja minulla on jonkin verran muistihäiriöitä. Keskivartalon lihakset kehittyvät hitaasti, mutta positiivinen asenne vie minua eteenpäin. Olen sairaslomalla vuoden loppuun asti. Elän nyt päivä kerrallaan ja vietän mahdollisimman rauhallista arkea, Janne kertoo.

Motocross-urheilija Janne Koho

  • 50-vuotias, asuu Suomusjärvellä
  • Seura: KMX, Kaarinan Motocross, Team Koho Racing

Lääkärin näkökulmasta / Mark Rawlins

Rawlins_Mark_NEO_nostokuvaJannen rannevamma sattui hypyn epäonnistuneessa alastulossa. Vamman hoiti NEO:n käsikirurgi Mark Rawlins.

– Jannella oli ranteessa värttinäluun niin kutsuttu Chaufferin murtuma, jota kutsutaan myös autonkuljettajan murtumaksi. Tuoreessa vaiheessa vamma hoidetaan ruuvilla. Hänellä oli myös SL-nivelside revennyt, joka korjattiin jännesiirteellä, käsikirurgi Mark Rawlins kertoo.

Seurannan aikana Jannella ilmaantui kipua ranteessa pikkusormen puoleisella reunalla. Kuvauksissa todettiin kolmioruston repeämä, joka hoidettiin kiinnittämällä kyynärluun irronnut puikkolisäke takaisin paikalleen.

– Pelkkä rannemurtuma on hoidettavissa kipsillä, mutta jos nivelsiteet repeytyvät, on niiden paraneminen ilman leikkaushoitoa huonoa ja todella hidasta, Rawlins sanoo.

Rannetta kuntouttaessa ei saa lähteä tekemään asioita liian nopeasti.

– Kuntoutus aloitetaan liikeharjoitteilla, jotka eivät kuormita rannetta liikaa. Lisäksi turvotusta hoidetaan esimerkiksi LPG-laitteella. Kun liikelaajuudet ovat parantuneet, aloitetaan kuormituksen lisääminen asteittain.

Lääkärin näkökulmasta / Juha-Pekka Vuori

Vuori_J-P_NEO_nostokuvaJannella oli nilkassaan murtumat nilkan molemmin puolin, jotka syntyivät motocrossissa jalan tökätessä maahan. NEO:n Urheiluklinikalla hoitavana lääkärinä oli ortopedi Juha-Pekka Vuori, jonka mukaan kyseessä on lajille varsin tyypillinen vamma.

– Niin sanotut suurienergisellä vammamekanismilla syntyvät luunmurtumat ovat motocrossissa varsin tyypillisiä. Hoitovaihtoehdot riippuvat murtuman tarkemmasta tyypistä ja murtuman asennosta. Jos murtuma on hyvässä asennossa, voidaan se tiettyjen kriteerien täyttyessä hoitaa ilman leikkausta kipsi- ja tukihoidolla. Mutta jos asento on huono, tai se on tietyn tyyppinen, on leikkaus ainoa oikea hoito, Juha-Pekka Vuori kertoo.

– Joskus hoitolinjaa voidaan joutua muuttamaan kesken hoidon, jos asento esimerkiksi kontrollikuvissa huononee. Tämän vuoksi asiantuntijan arvio hoidon alussa ja riittävä kontrollointi hoidon aikana on erityisen tärkeää.

Kuntoutuminen paranemisasteen mukaan

Murtumalle on annettava riittävästi aikaa luutua, ennen kuin kuntouttamisen voi aloittaa. Lopullinen kuntoutuminen on yleensä useamman kuukauden prosessi.

– Kuntouttaminen aloitetaan aluksi tietyin rajoituksin ja mahdollisesti alkuvaiheessa käytetään apuna esimerkiksi tukia. Tässä vaiheessa on hyvin tärkeää se, että hoitava lääkäri kontrolloi paranemista, ja antaa paranemisasteen mukaan luvan tehdä tiettyjä asioita. Hoitavan lääkärin ja fysioterapeutin yhteistyö on myös tärkeää, Juha-Pekka Vuori muistuttaa.

 

Julkaistu 10/2015

 

 

Tutustu tarinoihin

Robert-Gendler

Amerikkalainen kuntoliikkuja Robert Gendler

Yhdysvaltalainen lääkäri Robert Gendler kärsi pakarakivuista, jotka estivät liikunnanharrastusta ja tekivät istumisesta

Lue lisää
Seikko-Vennela

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelän kesän 2014 Vaahteraliigakausi alkoi ikävästi. Ensimmäisen kotiottelun

Lue lisää
Antti-Schrey

Elämäntapaliikkuja Antti Schrey

Antti Schreyn kantapää oli kipuillut jo useamman vuoden ajan. Liikunnallinen mies yritti jatkaa harrastuksiaan kykyjensä

Lue lisää
Tommi-Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundellin akillesjännevaivat alkoivat hallikaudella helmikuussa 2012. SM-kilpailuissa 800 metrin

Lue lisää
Siiri-Kallionpaa

Ringettepelaaja Siiri Kallionpää

MM-kultaa kahdesti voittanut ringettepelaaja Siiri Kallionpää loukkaantui pelissä äkillisessä taklaustilanteessa vuonna

Lue lisää
Jaana-Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu on pitkän uransa aikana kokenut muutamia loukkaantumisia. Vasen polvi on leikattu muutama

Lue lisää
Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää
Meri-Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen loukkaantui alkuvuodesta 2013. Meri jäi vastustajan taklauksen alle, ja jalka vääntyi sillä

Lue lisää
Teemu-Rannikko

Koripalloilija Teemu Rannikko

Huippukoripalloilija Teemu Rannikon polvi leikattiin Sairaala NEO:ssa kesällä 2012. Polvi parani oikealla hoidolla noin

Lue lisää
Juha-Saarinen

Vapaaottelija Juha Saarinen

Vapaaottelija Juha Saariselle loukkaantumiset tulivat vuoden 2013 aikana valitettavan tutuiksi. Ennen loukkaantumisiaan

Lue lisää
Eemil-Taipalus

Koripalloilija Eemil Taipalus

Turun NMKY:n A-poikien koripalloilija Eemil Taipalus on ollut useamman kerran Sairaala NEO:ssa koripallossa sattuneiden

Lue lisää