Etusivu / Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Poikela_Antti_NEO_sisasivukuva

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella 2013 vaivasi olkapäävamma ja keväällä 2014 nilkan nivelsiteet menivät poikki peliharjoituksessa. Antti sai nopeasti apua vaivoihinsa NEO:sta ja on kuntoutunut hyvin ilman leikkaushoitoa.

– Urheilija haluaa yleensä välttää leikkaushoitoa, jos se vaan on mahdollista, sillä toipuminen vie yleensä aikaa. Olen tähän asti pystynyt pelaamaan ilman suurempia loukkaantumisia, mutta nyt jostain syystä niitä sattui kaksi peräkkäin. Olkapäävammani tuli noin puolitoista vuotta sitten pelitilanteessa. Se vaivasi kauden aikana jonkin verran, mutta sain siihen apua tärkeimpien pelien aikana Loimaan Hurrikaanin lääkäriltä Ilmo Helttulalta, Antti Poikela kertoo.

Kauden päättymisen jälkeen Antti meni kuvattavaksi Sairaala NEO:on, ja Ilmo Helttulan vastaanotolla tehtiin hoitosuunnitelma.

– Kauden jälkeen olkapää kuvattiin. Keskustelimme asiasta lääkärin kanssa ja päätimme, että oireita hoidetaan ilman leikkausta. Ilmo suositteli hyvää fysioterapeuttia ja teki hoitosuunnitelman. Olkapää onkin parantunut hyvin ja olen jatkanut sen jumppaamista ohjeiden mukaisesti koko kauden, Poikela korostaa.

Nopeasti vastaanotolle

– Nilkkani vammautui normaalissa peliharjoituksessa keväällä 2014. Tulin hypystä alas pelikaverin jalan päälle ja nilkkani vääntyi. Seuraavana aamuna pääsin heti Sairaala NEO:on hoitoon ja kuvauksiin. Röntgen- ja magneettikuvauksissa sekä Ilmon tekemässä tutkimuksessa selvisi, ettei jalassa ole murtumia, mutta nivelsiteet olivat nilkassa poikki.

Antin nilkkaa ei lähdetty leikkaamaan, vaan jalka haluttiin kuntoon nilkkatuen ja fysioterapian avulla.

– Nilkkaan laitettiin heti tuki ja kävelin keppien avulla pari viikkoa. Siitä sitten pikku hiljaa sitä alettiin kuntouttamaan ja samalla myös rasittamaan enemmän. Pääsin kauden loppupeleihin mukaan, noin kuukauden olin kokonaan poissa joukkueen treeneistä.

”Joukkueen oma lääkäri on tärkeä”

Ilmo Helttula toimii Loimaan Hurrikaanin joukkueen lääkärinä, joten hän tuntee joukkueen hyvin. Antti Poikela kävi Ilmon tarkastuksessa tullessaan pelaajaksi Loimaalle.

– On tärkeää, että joukkueella on oma lääkäri, joka tuntee pelaajat ja lajin, ja siinä aiheutuvat yleisimmät ongelmat. Silloin hoito ja paraneminen saadaan nopeasti käyntiin.

Antti on tyytyväinen, että kahdesta loukkaantumisesta on selvitty takaisin pelikentille kohtuullisessa ajassa.

– Loukkaantumiset ovat parantuneet hyvällä hoidolla. Sairaala NEO:ssa lääkärit ja muu henkilökunta ovat asiantuntevia. Lisäksi siellä on helppo ja nopea asioida, oli kyseessä sitten urheiluvamma tai muu terveyteen liittyvä asia.

Lääkärin näkökulmasta / Ilmo Helttula

Helttula_Ilmo_NEO_nostokuvaSairaala NEO:n olkapää- ja selkäkirurgi, ortopedi Ilmo Helttulan mukaan Antti Poikelan kärsimät olkapää- ja nilkkavammat ovat yleisiä lentopalloilijoille. Erityisesti nilkkavammat, revähdykset ja venähdykset vaivaavat lentopalloilijoita.

– Antin nilkassa oli tyypillisen nivelsidevamman lisäksi luuruhje, joka aiheutti sen, että nilkka oli normaalia kipeämpi. Nilkkaan ei kuitenkaan kehittynyt epävakautta tai löysyyttä, joten leikkaushoitoa ei tarvittu. Luuruhjekin parani kohtuuajassa, Helttula täsmentää.

Antin olkapää kipeytyi lentopallopelissä.

– Antti löi pelitilanteessa huonosta asennosta palloa. Olkapäässä ei magneettitutkimuksissa näkynyt oireisiin sopivaa vauriota, ja kliiniset oireetkin rauhoittuvat kohtuuajassa ilman leikkaushoitoa.

”Magneettikuva on hyvä apuväline”

Ilmo Helttulan mukaan vamma tarvitsee leikkaushoitoa vain siinä tapauksessa, ettei se parane muulla tavalla.

– Monissa tapauksissa leikkaushoidon tarve selviää seurannalla. Magneettikuvaus on hyvä apuväline siinä, että sen avulla voidaan nähdä onko potilaalla kudosvaurio, joka sopii oireisiin ja lääkärin vastaanotolla tekemiin tutkimuslöydöksiin. Mikään automaattitutkimus magneettikuvaus ei siis ole, vaan osa lääkärin tekemää laajempaa tutkimusta.

Ilmo Helttula muistuttaa urheilijoita hyvän lihaskunnon merkityksestä vammojen ehkäisyssä.

– Tärkeää on stabiloivien eli tukilihasten hyvä kunto. Valmennuksessa oleellinen asia on myös oikeiden liikeratojen löytäminen suorituksiin. Nivelten yksilöllisen rakenteen takia parhaat liikeradat pitää löytää jokaiselle urheilijalle yksilöllisesti, Helttula korostaa.

 

Julkaistu 9/2014

 

Tutustu tarinoihin

Robert-Gendler

Amerikkalainen kuntoliikkuja Robert Gendler

Yhdysvaltalainen lääkäri Robert Gendler kärsi pakarakivuista, jotka estivät liikunnanharrastusta ja tekivät istumisesta

Lue lisää
Janne-Koho

Motocross-urheilija Janne Koho

Veteraanisarjassa kilpaileva motocross-urheilija Janne Koho on loukkaantunut lajin parissa useita kertoja. Vauhdikkaassa

Lue lisää
Seikko-Vennela

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelän kesän 2014 Vaahteraliigakausi alkoi ikävästi. Ensimmäisen kotiottelun

Lue lisää
Antti-Schrey

Elämäntapaliikkuja Antti Schrey

Antti Schreyn kantapää oli kipuillut jo useamman vuoden ajan. Liikunnallinen mies yritti jatkaa harrastuksiaan kykyjensä

Lue lisää
Tommi-Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundellin akillesjännevaivat alkoivat hallikaudella helmikuussa 2012. SM-kilpailuissa 800 metrin

Lue lisää
Siiri-Kallionpaa

Ringettepelaaja Siiri Kallionpää

MM-kultaa kahdesti voittanut ringettepelaaja Siiri Kallionpää loukkaantui pelissä äkillisessä taklaustilanteessa vuonna

Lue lisää
Jaana-Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu on pitkän uransa aikana kokenut muutamia loukkaantumisia. Vasen polvi on leikattu muutama

Lue lisää
Meri-Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen loukkaantui alkuvuodesta 2013. Meri jäi vastustajan taklauksen alle, ja jalka vääntyi sillä

Lue lisää
Teemu-Rannikko

Koripalloilija Teemu Rannikko

Huippukoripalloilija Teemu Rannikon polvi leikattiin Sairaala NEO:ssa kesällä 2012. Polvi parani oikealla hoidolla noin

Lue lisää
Juha-Saarinen

Vapaaottelija Juha Saarinen

Vapaaottelija Juha Saariselle loukkaantumiset tulivat vuoden 2013 aikana valitettavan tutuiksi. Ennen loukkaantumisiaan

Lue lisää
Eemil-Taipalus

Koripalloilija Eemil Taipalus

Turun NMKY:n A-poikien koripalloilija Eemil Taipalus on ollut useamman kerran Sairaala NEO:ssa koripallossa sattuneiden

Lue lisää