Etusivu / Koripalloilija Teemu Rannikko

Koripalloilija Teemu Rannikko

Rannikko_Teemu_NEO_sisasivukuva

Huippukoripalloilija Teemu Rannikon polvi leikattiin Sairaala NEO:ssa kesällä 2012. Polvi parani oikealla hoidolla noin neljässä kuukaudessa. ”Paranemiseen ei ole oikotietä”, Teemu Rannikko korostaa.

Rannikon polvea vaivasi ns. hyppääjän polvi, jossa toistuvat hyppyjen alastulot aiheuttavat teräviä nykäisyjä jänteissä. Koska koripallossa urheilija hyppii paljon, vaurioita syntyy nopeammin kuin keho kykenee niitä korjaamaan.

– Polvi oli vaivannut jo noin vuoden ajan. Ensin vaivaa hoidettiin muilla keinoin. Lopulta hoitava lääkärini ortopedi Jussi Rantanen päätyi siihen, että leikkaus on paras hoitokeino vaikka siitä toipuminen vie aikansa. Leikkauksessa polvilumpiojänne putsattiin arpikudoksesta, koripalloilija Teemu Rannikko kertoo.

Leikkauksesta toipuminen vei kokonaisuudessaan noin neljä kuukautta.

– Pelasin silloin Sloveniassa, mutta vietin leikkauksen jälkeen noin kuukauden Suomessa lomalla toipumassa. Kesän jälkeen jatkoin kuntoutusta Sloveniassa fysioterapeutti Jari Hemlingin ja Jussin tekemän ohjelman mukaan. Jussi tarkasti jalan toipumisen ennen lähtöäni Sloveniaan, ja sen jälkeen olimme puhelinyhteydessä. Paraneminen sujui kaiken kaikkiaan hyvin.

– Huippu-urheilijan kannattaa kuunnella tarkasti lääkärin neuvoja ja noudattaa niitä. Paranemiseen ei ole oikotietä. Sen olen oppinut, kun olen kokenut loukkaantumisia urani aikana, Rannikko korostaa.

Luottolääkärin vastaanotolle vaikka lentäen

Teemu Rannikko on luottanut ortopedi Jussi Rantasen osaamiseen jo yli 15 vuoden ajan.

– Jussi on auttanut minua usean vamman kohdalla, ongelmia on ollut esimerkiksi jalkapöydän ja pohkeen kanssa. Uskon, että ilman Jussin apua en olisi näin hyvässä kunnossa tai selvinnyt loukkaantumisista niin hyvin. Itselleni on tärkeää, että minulla on lääkäri, jonka ammattitaitoon voin luottaa. Matkustaminen Euroopan kentiltä Suomeen lääkärin vastaanotolle ei haittaa, kunhan parantuminen alkaa hyvin.

– Jussia on aina mukava nähdä, mutta kyllä sitä pitää parhaansa mukaan yrittää välttää – ainakin tässä ammatissa, Teemu hymyilee.

Koripalloilija Teemu Rannikko

  • 33-vuotias, kotoisin Turusta
  • Nykyinen joukkue: Joensuun Kataja / Kataja Basket
  • Aiemmat joukkueet: mm. Turun NMKY, Reggio Emilia, Scavolini Pesaro, Union Olimpija Ljubljana, BC Khimki, Cimberio Varese
  • Pelannut maajoukkueessa 168 ottelua

Lääkärin näkökulmasta / Jussi Rantanen

Rantanen_Jussi_NEO_nostokuvaTeemu Rannikon vammassa oli kyseessä niin kutsuttu hyppääjän polvi -ilmiö. Toistuvat voimakkaat ponnistukset ja varsinkin hyppyjen alastulot aiheuttavat teräviä nykäisyjä jänteissä. Osa nykäisyistä aiheuttaa niin sanottuja mikrotraumoja eli pienenpieniä repeämiä jänteisiin.

– Koska koripallossa urheilija hyppää paljon, vaurioita syntyy nopeammin kuin keho kykenee niitä korjaamaan. Siksi epäkypsää arpikudosta alkaa kertyä. Vamma on tyypillinen myös lentopalloilijoille ja muille hyppyurheilijoille. Koripallossa juuri polven ja nilkan vammat ovat yleisimpiä, Sairaala NEO:n ortopedi, polvi- ja nilkkakirurgi Jussi Rantanen kertoo.

Vaivaa hoidetaan aluksi levolla eli hyppyjen vähentämisellä sekä tulehduskipulääkkeillä. Sen jälkeen hoitoa voidaan jatkaa injektiohoidolla ja fysioterapialla. Jos vamma ei hoidosta huolimatta parane, poistetaan arpikudosta leikkauksessa.

– Kroppaa pitää osata kuunnella. Kun lieviä oireita tulee, pitää rauhoittaa tilanne ja vähentää rasitusta joksikin aikaa. Hyvä lihashuolto, esimerkiksi venyttely, on myös tärkeää, Rantanen muistuttaa.

Jussi Rantanen pitää Teemu Rannikkoa ihanteellisena urheilijapotilaana.

– Teemu on todellinen ammattilainen. Hän noudattaa kaikkia ohjeita: lepää kun tarvitaan ja treenaa sitten täysillä kun se sallitaan, Rantanen korostaa.

 

Julkaistu 11/2013

Tutustu tarinoihin

Robert-Gendler

Amerikkalainen kuntoliikkuja Robert Gendler

Yhdysvaltalainen lääkäri Robert Gendler kärsi pakarakivuista, jotka estivät liikunnanharrastusta ja tekivät istumisesta

Lue lisää
Janne-Koho

Motocross-urheilija Janne Koho

Veteraanisarjassa kilpaileva motocross-urheilija Janne Koho on loukkaantunut lajin parissa useita kertoja. Vauhdikkaassa

Lue lisää
Seikko-Vennela

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelän kesän 2014 Vaahteraliigakausi alkoi ikävästi. Ensimmäisen kotiottelun

Lue lisää
Antti-Schrey

Elämäntapaliikkuja Antti Schrey

Antti Schreyn kantapää oli kipuillut jo useamman vuoden ajan. Liikunnallinen mies yritti jatkaa harrastuksiaan kykyjensä

Lue lisää
Tommi-Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundellin akillesjännevaivat alkoivat hallikaudella helmikuussa 2012. SM-kilpailuissa 800 metrin

Lue lisää
Siiri-Kallionpaa

Ringettepelaaja Siiri Kallionpää

MM-kultaa kahdesti voittanut ringettepelaaja Siiri Kallionpää loukkaantui pelissä äkillisessä taklaustilanteessa vuonna

Lue lisää
Jaana-Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu on pitkän uransa aikana kokenut muutamia loukkaantumisia. Vasen polvi on leikattu muutama

Lue lisää
Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää
Meri-Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen loukkaantui alkuvuodesta 2013. Meri jäi vastustajan taklauksen alle, ja jalka vääntyi sillä

Lue lisää
Juha-Saarinen

Vapaaottelija Juha Saarinen

Vapaaottelija Juha Saariselle loukkaantumiset tulivat vuoden 2013 aikana valitettavan tutuiksi. Ennen loukkaantumisiaan

Lue lisää
Eemil-Taipalus

Koripalloilija Eemil Taipalus

Turun NMKY:n A-poikien koripalloilija Eemil Taipalus on ollut useamman kerran Sairaala NEO:ssa koripallossa sattuneiden

Lue lisää