Etusivu / Koripalloilija Eemil Taipalus

Koripalloilija Eemil Taipalus

Taipalus_Eemil_NEO_sisasivukuva

Turun NMKY:n A-poikien koripalloilija Eemil Taipalus on ollut useamman kerran Sairaala NEO:ssa koripallossa sattuneiden vammojen vuoksi kauden 2013-2014 aikana. Pään alueen haava on vaatinut tikkejä, polven kunto on arvioitu ja sormi on leikattu.

– Sormen leikkaus oli loukkaantumisista suurin juttu. Menin näyttämään sormea ensin yleislääkärin vastaanotolle, joka määräsi minut röntgenkuviin. Kuvista näkyi, että sormessa oli murtuma, Eemil Taipalus kertoo.

Eemil kävi näyttämässä sormeaan Sairaala NEO:n käsikirurgi Mark Rawlinsille.

– Rawlins arvioi, että sormi pitää leikata. Leikkaukseen pääsin jo muutaman päivän päästä. Leikkauksen jälkeen kävin vielä useammalla kontrollikäynnillä, joilla varmistettiin että sormi paranee kunnolla, Eemil kertoo.

Pieni tauko pelikentiltä

Eemil oli sormivamman vuoksi pois koriskentiltä noin kahden kuukauden ajan. Kevyen urheilun hän sai aloittaa jo muutaman viikon päästä leikkauksesta.

– Käsikirurgi Rawlins antoi minulle myös kuntoutusohjeita sormivamman paranemiseksi. Hän kertoi hyvin selkeästi ja asiantuntevasti paranemisesta ja siitä, miten se etenee, Taipalus kiittelee.

”Hyvää ja nopeaa palvelua”

Eemil on tyytyväinen Sairaala NEO:ssa saamaansa asiantuntevaan palveluun. Myös ajan vastaanotolle on saanut nopeasti.

– NEO:n henkilökunta on ollut jokaisella käyntikerralla todella ystävällistä. Leikkauspöydälläkin uskalsin kysellä opiskeluun liittyvistä valinnoista, koska väki vaikutti niin mukavalta. Aina olen myös päässyt nopeasti hoitoon, viimeistään seuraavana päivänä. Pään tikkauksessa jouduin menemään NEO:n päivystykseen. Silloin pääsin käytännössä heti tikattavaksi ja kotiin, Eemil kertoo.

Lääkärin näkökulmasta / Mark Rawlins

Rawlins_Mark_NEO_nostokuvaEemilin sormivamman hoitavana lääkärinä oli NEO:n Urheiluklinikan käsikirurgi Mark Rawlins. Rawlinsin mukaan kyseinen vamma on koripalloilijalle hyvin tyypillinen: koripallo on iso ja suhteessa raskas, ja osuu helposti sormenpäähän.

Vamman paras hoito on leikkaus, joka on sormen toiminnallisuuden säilymisen kannalta paras vaihtoehto.

– Eemilillä oli sormen kärkijäsenen murtuma, jossa murtumalinja ulottuu nivelpintaan saakka. Tällaisessa murtumassa jänne vetää murtunutta palaa pois paikaltaan, jolloin toiminnallinen tulos ilman leikkausta on usein huonompi. Eemilin kanssa päästiin ajoissa toimenpiteeseen, jolloin paraneminen on nopeaa. Vastaava vamma ilman luupalaa kutsutaan vasarasormeksi, ja se hoituu yleensä lastoittamalla, Mark Rawlins toteaa.

Tyypillisiä koripalloilijan käsivammoja

Koripalloilijoiden tyypillisiä käsivammoja ovat sormen tai sormien murtumat ja sijoiltaan menot. Melko tavallisia ovat myös sormien jännevammat. Rannemurtumat ovat jo paljon harvinaisempia.

Koripallossa tulleisiin vammoihin voi liittyä muitakin sormien luiden murtumia, muun muassa veneluunmurtuma ja rannemurtuma.

– Niiden hoidossa ajoissa tehty diagnoosi ja oikeanlainen hoito johtavat hyvään lopputulokseen, Mark Rawlins toteaa.

 

Julkaistu 4/2014

 

Tutustu tarinoihin

Robert-Gendler

Amerikkalainen kuntoliikkuja Robert Gendler

Yhdysvaltalainen lääkäri Robert Gendler kärsi pakarakivuista, jotka estivät liikunnanharrastusta ja tekivät istumisesta

Lue lisää
Janne-Koho

Motocross-urheilija Janne Koho

Veteraanisarjassa kilpaileva motocross-urheilija Janne Koho on loukkaantunut lajin parissa useita kertoja. Vauhdikkaassa

Lue lisää
Seikko-Vennela

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelän kesän 2014 Vaahteraliigakausi alkoi ikävästi. Ensimmäisen kotiottelun

Lue lisää
Antti-Schrey

Elämäntapaliikkuja Antti Schrey

Antti Schreyn kantapää oli kipuillut jo useamman vuoden ajan. Liikunnallinen mies yritti jatkaa harrastuksiaan kykyjensä

Lue lisää
Tommi-Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundellin akillesjännevaivat alkoivat hallikaudella helmikuussa 2012. SM-kilpailuissa 800 metrin

Lue lisää
Siiri-Kallionpaa

Ringettepelaaja Siiri Kallionpää

MM-kultaa kahdesti voittanut ringettepelaaja Siiri Kallionpää loukkaantui pelissä äkillisessä taklaustilanteessa vuonna

Lue lisää
Jaana-Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu on pitkän uransa aikana kokenut muutamia loukkaantumisia. Vasen polvi on leikattu muutama

Lue lisää
Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää
Meri-Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen loukkaantui alkuvuodesta 2013. Meri jäi vastustajan taklauksen alle, ja jalka vääntyi sillä

Lue lisää
Teemu-Rannikko

Koripalloilija Teemu Rannikko

Huippukoripalloilija Teemu Rannikon polvi leikattiin Sairaala NEO:ssa kesällä 2012. Polvi parani oikealla hoidolla noin

Lue lisää
Juha-Saarinen

Vapaaottelija Juha Saarinen

Vapaaottelija Juha Saariselle loukkaantumiset tulivat vuoden 2013 aikana valitettavan tutuiksi. Ennen loukkaantumisiaan

Lue lisää