Etusivu / Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

Sundell_Tommi_NEO_sisasivukuva

Kestävyysjuoksija Tommi Sundellin akillesjännevaivat alkoivat hallikaudella helmikuussa 2012. SM-kilpailuissa 800 metrin juoksutilanteessa akillesjänne alkoi kipeytyä, mutta juoksija jatkoi treenaamista ja kilpailuja. Välillä pitkät lepojaksot auttoivat, mutta vaivat palasivat aina takaisin – yleensä pahempina.

Tommi joutui pitämään taukoa kilpailuista ja juoksijan ura oli koetuksella. Useiden lääkäreiden ja fysioterapeuttien kautta Tommi päätyi lopulta NEO:on marraskuussa 2013.

Ortopedi Lasse Lempainen huomasi magneettikuvista, että Tommin akillesjänteessä oli repeämä ja Haglundin kantapää. Kovatasoiselle kestävyysjuoksijalle leikkaushoito oli paras vaihtoehto.

– Vaivat olivat jatkuneet jo kauan, joten oli helpottavaa saada apua. Pääsin leikkaukseen jo noin viikon kuluttua vastaanottokäynnistä. Nopea hoito oli olennaisen tärkeää seuraavaa kautta ajatellen, Tommi toteaa.

Leikkaus onnistui loistavasti

Tommin akillesjänne korjattiin NEO:ssa joulukuun alussa. Leikkauksen jälkeen jalka oli muutaman viikon kipsissä ja täydessä levossa. Sen jälkeen Tommi sai Lempaiselta hyvät kuntoutusohjeet, ja akilles alkoi parantua todella hyvin.

Jalkaa kuntoutettiin ensin uima-altaassa ja kuntopyörää polkemalla, myöhemmin cross-trainerilla. Jalan lihaksia treenattiin myös fysioterapian avulla. Juoksemisen Tommi aloitti noin 3,5 kuukautta leikkauksen jälkeen. Lajinomaisia harjoituksia ilman kipuja hän pystyi tekemään juoksuradalla noin viiden kuukauden päästä leikkauksesta.

– Tällä hetkellä akillesjänne on täysin normaali ja olen pystynyt treenaamaan täysillä. Leikkauksen jälkeisten kilpailujen tulokset ovat myös olleet yllättävän hyviä siihen nähden, miten vähän olen ehtinyt harjoitella lajinomaisesti, Tommi iloitsee.

NEO:ssa palvelu on nopeaa ja asiantuntevaa

Tommi on ollut todella tyytyväinen Sairaala NEO:n palveluun. Magneettikuvien jälkeen pääsy leikkaukseen tapahtui todella nopeasti, ja asiantunteva ortopedi sai akillesjänteen taas kilpailukuntoon.

– Olen todella helpottunut, että pitkään kestänyt vaiva saatiin hoidettua. NEO:ssa hommat hoituivat nopeasti ja vaivattomasti, minkä ansiosta pääsin pian takaisin juoksuradalle, Tommi iloitsee.

Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

  • 24-vuotias, kotoisin Salosta
  • Opiskelee Turun yliopistossa biologiaa
  • Seura: Porin Yleisurheilu ry
  • Lajit: 1500 m ja 800 m
  • Hallikaudella 2012 aikuisten SM 1 800 m ja 1500 m matkoilla.
  • 2012 pohjoismaisista hallimestaruuskilpailuista 2. sija

Lääkärin näkökulmasta / Lasse Lempainen

Lempainen_Lasse_NEO_nostokuvaKestävyysurheilijalle akillesjänteen vammat ja erilaiset rasitustilat ovat yleisiä.

Magneettikuvauksessa Tommin akillesjänteessä näkyi selkeä osittainen repeämä sekä niin sanottuun Haglundin kantapäähän sopivat muutokset.

– Kantaluun luinen nurkka painoi akillesjännettä, mikä haittasi erityisesti juoksemista ja aiheutti rasituksen aikaista kipua. Oireet olivat Tommin tapauksessa kestäneet jo niin pitkään, että hoitoratkaisun tekeminen oli helppoa. Lisäksi kaikkia ei-operatiivisia hoitomuotoja oli ennen leikkaukseen päätymistä jo kokeiltu, ortopedi Lasse Lempainen kertoo.

Leikkauksessa akillesjänteen repeämä ommeltiin ja kantaluun kulma tasoitettiin niin, että jänteen kulku vapautui, ja siihen kohdistuva paine juostessa helpotti.

Leikkauksen jälkeinen kuntoutus sujui suunnitelman mukaan. Nilkan ja akilleksen liikelaajuudet palautettiin ennalleen vesijuoksun ja kuntopyöräilyn avulla. Tämän jälkeen edettiin asteittain normaaliin juoksuharjoitteluun.

– Vammoista toipuminen on aina yksilöllistä, mutta yleensä tämän tyyppisen vamman jälkeen paluu juoksuun onnistuu noin 3–5 kuukauden kuluttua, Lasse Lempainen muistuttaa.

 

Julkaistu 12/2014

Tutustu tarinoihin

Robert-Gendler

Amerikkalainen kuntoliikkuja Robert Gendler

Yhdysvaltalainen lääkäri Robert Gendler kärsi pakarakivuista, jotka estivät liikunnanharrastusta ja tekivät istumisesta

Lue lisää
Janne-Koho

Motocross-urheilija Janne Koho

Veteraanisarjassa kilpaileva motocross-urheilija Janne Koho on loukkaantunut lajin parissa useita kertoja. Vauhdikkaassa

Lue lisää
Seikko-Vennela

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelän kesän 2014 Vaahteraliigakausi alkoi ikävästi. Ensimmäisen kotiottelun

Lue lisää
Antti-Schrey

Elämäntapaliikkuja Antti Schrey

Antti Schreyn kantapää oli kipuillut jo useamman vuoden ajan. Liikunnallinen mies yritti jatkaa harrastuksiaan kykyjensä

Lue lisää
Siiri-Kallionpaa

Ringettepelaaja Siiri Kallionpää

MM-kultaa kahdesti voittanut ringettepelaaja Siiri Kallionpää loukkaantui pelissä äkillisessä taklaustilanteessa vuonna

Lue lisää
Jaana-Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu on pitkän uransa aikana kokenut muutamia loukkaantumisia. Vasen polvi on leikattu muutama

Lue lisää
Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää
Meri-Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen loukkaantui alkuvuodesta 2013. Meri jäi vastustajan taklauksen alle, ja jalka vääntyi sillä

Lue lisää
Teemu-Rannikko

Koripalloilija Teemu Rannikko

Huippukoripalloilija Teemu Rannikon polvi leikattiin Sairaala NEO:ssa kesällä 2012. Polvi parani oikealla hoidolla noin

Lue lisää
Juha-Saarinen

Vapaaottelija Juha Saarinen

Vapaaottelija Juha Saariselle loukkaantumiset tulivat vuoden 2013 aikana valitettavan tutuiksi. Ennen loukkaantumisiaan

Lue lisää
Eemil-Taipalus

Koripalloilija Eemil Taipalus

Turun NMKY:n A-poikien koripalloilija Eemil Taipalus on ollut useamman kerran Sairaala NEO:ssa koripallossa sattuneiden

Lue lisää