Etusivu / ”Hienoa, että eläkeiässäkin voi vielä laihtua”

”Hienoa, että eläkeiässäkin voi vielä laihtua”

Turkulaisrouva päätti koittaa painonpudotusta vielä kerran ammattilaisten avulla

NEO-Painonhallinta-asiakastarina-elakelaisrouva

Turkulainen 67-vuotias eläkeläisrouva on kamppaillut painonsa kanssa oikeastaan aina. Vuosien varrelle on mahtunut monta laihdutusyritystä. Jokaisen kerran jälkeen paino on kuitenkin noussut takaisin, kuin korkki veden pintaan. Painonhallintaklinikan hoito-ohjelman avulla hän on pudottanut noin 12 prosenttia painostaan, ja vyötärönympärys on pienentynyt niin että housut putoavat päältä.

Laihtumisesta puhuminen julkisesti on kuitenkin vaikeaa, siksi tämäkin asiakastarina kerrotaan ilman nimiä. Ylipaino on monelle arka ja henkilökohtainen asia.

– On ollut hienoa huomata, että tässä iässä voi vielä laihtua. Mutta silti aina pelottaa hieman se, jos paino tuleekin takaisin. En ole kertonut vielä edes lapsilleni, että olen hoito-ohjelmassa mukana.

– Pitää muistaa että jos palaa vanhoihin tapoihin, palaa vanhoihin mittoihin. Oma tavoite on jatkaa vielä painon pudottamista sekä Painonhallintaklinikan asiakkaana seurantaryhmässä. Uskon että on ihan hyvä, kun käy välillä täällä näyttäytymässä, hän naurahtaa.

”Halusin pukeutua normaalimitoitukseen”

Painonpudotusryhmään ilmoittautumisen takana oli monta kimmoketta: epäonnistuneet yritykset eri dieettien avulla, ystävän onnistunut painonpudotus, lehdestä sopivaan aikaan luettu ilmoitus sekä halu parantaa omaa peilikuvaa.

– Yksi selkeä motivaatio oli halu pukeutua paremmin. Harva nainen siitä tykkää, jos ainoa paikka josta saa vaatteita, on isojen kokojen liike. Kun paino putoaa, mahtuu taas normaalimitoitukseen.

Entiselle silmälääkärille myös hoito-ohjelman tieteellinen tausta oli tärkeä asia.

– Mukana on ammattilaisia kuten lääkäri, psykologi ja ravitsemusterapeutti. Ohjelma ja sieltä saatava materiaali on erittäin hyvä ja perustuu tutkittuun tietoon. Täällä ei juosta pelkästään punnituksissa, hän luettelee.

– Aikaisempina vuosina olen kokeillut myös sellaista painonpudotusta, jossa pohdittiin, että kannattaa syödä mieluummin appelsiini kuin satsuma, koska isomman hedelmän kuorimisessa kuluu enemmän kaloreita. Se on jostain syystä jäänyt mieleeni. Onhan tämä Painonhallintaklinikan hoito-ohjelma hieman erilainen juttu.

Ylimääräiset herkut pois

Kymmenen kuukauden hoito-ohjelman jälkeen turkulaisrouvan paino on pudonnut 12 prosenttia aloituspainosta, ja vyötärönympärys on pienentynyt 116 senttimetristä 108 senttimetriin.

Suurin muutos on tapahtunut syömistavoissa. Hän kertoo itse olevansa perso makealle sekä leiponut paljon. Nyt ylimääräiset välipalat ja turhat herkut ovat jääneet pois.

– Hoito-ohjelman ryhmässä syömistä on tutkittu esimerkiksi ruokapäiväkirjaa pitämällä. Psykologi Taija Wilenius pyysi merkitsemään ylös kaiken mitä syö, jopa paprikanpalasenkin. Ilman kirjaamista on vaikeampi hahmottaa syömisen määrää, hän muistelee.

Jääkaapille kun on nälkä

Ryhmässä on paitsi jaettu kokemuksia, myös käyty läpi hyvin käytännönläheisesti syömiseen ja annoskokoihin liittyviä asioita. Oivalluksia on syntynyt.

– Niinhän se on, että me ylipainoiset ihmiset emme syö sen vuoksi, että olisi koko ajan kamala nälkä. Se menee enemmin niin, että menenpäs jääkaapille katsomaan, mitä siellä olisi.  Jos siellä on jugurttia, niin syödäänpä sitten sellainen. Vähän ajan päästä mennään uudelleen ja todetaan että jaaha, voisi tehdä tuollaisen voileivän.

– Nyt olen oppinut, että ihminen tulee paljon vähemmällä ruualla toimeen kuin mitä itse olen syönyt, hän miettii.

Positiivisia vaikutuksia terveyteen

Painon tippuminen on vaikuttanut myönteisesti myös terveyteen. Nivelkivut polvissa ovat helpottaneet, ja kävelylenkit mökkimaisemissa ovat sitä myöten tulleet kevyimmiksi.

Veriarvot olivat jo ennen painon pudottamista hyvät. Nyt ne ovat parantuneet entisestään.

– Voin suositella tätä kaikille, jotka ovat kyllästyneitä omaan painoon tai joilla on terveydellisiä ongelmia painon vuoksi.

Lääkärin näkökulmasta: André Heikius

Painonhallintaklinikan vastuulääkäri André Heikiuksen mukaan eläkeläisrouvan saavutus on hyvä esimerkki onnistuneesta painonpudotuksesta. Hän muistuttaa, että jo pienemmälläkin painonpudotuksella saavutetaan terveydelle positiivisia vaikutuksia, iästä riippumatta.

– Terveyshyödyt ovat moninaiset, vaikka painoa ei tippuisi näin paljon: veren sokeritasapaino paranee, verenpaine alenee, sairausriski vähenee, toimintakyky paranee, liikkuminen helpottuu, nivelkivut helpottuvat ja mieliala kohoaa, Heikius luettelee.

André-HeikiusKuten esimerkkitapaus osoittaa, ei ikä ole este laihtumiselle. Tiukkoja laihdutusdieettejä Heikius ei kuitenkaan suosittele, varsinkaan vanhemmille henkilöille.

– Iäkkäillekin sopivia laihdutustapoja ovat muun muassa maltilliset muutokset ruokavaliossa ja ruokailutottumuksissa sekä kohtuullinen liikunnan lisääminen. Asiakkaamme tulos on hyvä esimerkki tästä. Yhtä tärkeää kuin kilo- tai prosenttimääräinen tulos on tapa, jolla paino on pudonnut: maltillisilla, realistisilla ja hyvältä tuntuvilla muutoksilla. Tämä ennustaa sitä, että kilot ovat karisemassa pysyvästi, Heikius toteaa.

Helpotusta vaivoihin ja elämäntapasairauksiin

Painonhallintaklinikan hoito-ohjelmassa keskeisellä sijalla ovat kokonaisterveydelliset vaikutukset. Eläkeläisrouvan tapauksessa helpotusta tuli polvien nivelkipuihin, ja hyvät veriarvot paranivat entisestään.

– Usein kymmenen prosentin painonpudotus voi puolittaa esimerkiksi nivelrikosta aiheutuvat nivelkivut, Heikius kertoo.

Heikiuksen mukaan painonpudotus kannattaa, jos ihmisellä on ylipainoa joka haittaa tai lihavuutta, varsinkin jos tämä yhdistyy johonkin sairauteen tai vaivaan. Vaivoja voivat olla esimerkiksi liikkumisen vaikeus, astma tai uniapnea.

Esimerkkitapauksessa asiakkaalla oli hyvät veren rasva-, sokeri- ja maksa-arvot. Se, että labra-arvot ovat kunnossa tai elämäntapasairauksia ei vielä ole, ei kuitenkaan tarkoita sitä ettei liikakiloista kannattaisi pyrkiä eroon. Laadukkaaseen painonpudotukseen ammattilaisten tuella kannattaa ryhtyä jo hyvissä ajoin.

– Elämäntapamuutoksen aloittamiselle erinomainen ajankohta on myös silloin, kun arvot ovat yhä normaalit. Ylipainoon ja lihavuuteen liittyy erilaisia elämäntapasairauksia kuten verenpainetauti, heikentynyt sokerinsietokyky tai aikuistyypin diabetes, ja niiden puhkeamista voi ja kannattaa ehkäistä painon pudottamisen myötä, Heikius muistuttaa.

Pysyvä muutos tulee maltilla

Eläkeläisrouvan tapauksessa paino oli pudonnut myös aikaisemmin, mutta tullut aina takaisin. Jojoilu onkin monille laihduttajille tuskallisen tuttua.

– Potilaan tapa pudottaa painoa on erilainen kuin aiemmin. Hoito-ohjelman myötä hän on saanut tukea muutokseen esimerkiksi ajatusmallien muutoksissa sekä uusien hyvien elämäntapojen löytämisessä. Nämä yhdessä parantavat huomattavasti ennustetta pysyvään pudotukseen, André Heikius sanoo.

– Kannattaa muistaa, että jos kilot karisevat isoilla muutoksilla ja varsinkin liian tiukoilla dieeteillä, tulevat ne herkästi myös takaisin. Eli maltti on valttia tässäkin: kannattaa tehdä olennaisia muutoksia elämäntapoihin järkevässä tahdissa.