Etusivu / Elämäntapaliikkuja Antti Schrey

Elämäntapaliikkuja Antti Schrey

Schrey_Antti_NEO_sisasivukuva

Antti Schreyn kantapää oli kipuillut jo useamman vuoden ajan. Liikunnallinen mies yritti jatkaa harrastuksiaan kykyjensä mukaan kivusta huolimatta, välillä jopa hampaat irvessä. Lopulta kantapää tuli niin kipeäksi, että portaissa kulkeminenkin sattui. Schrey hakeutui NEO:on Sakari Oravan vastaanotolle, ja leikkauksen myötä kivuista päästiin eroon. 

Turkulaiselle 57-vuotiaalle Antti Schreylle liikunta on paitsi työ, myös hyvin tärkeä osa vapaa-aikaa ja perheen kanssa vietettävää aikaa. Hänen harrastuksiinsa on kuulunut muun muassa lenkkeily, golf sekä ikämiessarjassa koripallon ja jalkapallon pelaaminen.

– Kantapää aloitti kipuilun noin viisi vuotta aikaisemmin. Lenkkeilemisestä jouduin luopumaan hyvin nopeasti, ja myös jalkapallo jäi paussille. Lopulta vihloi joka askeleella. Kipu vaikutti myös työhön, sillä en enää pystynyt olemaan nuorten mukana kentällä, Schrey kertoo.

Schrey opettaa liikuntaa ja terveystietoa Luostarivuoren yläkoulussa, ja järjestää myös yrityksille Tyky-päiviä. Kerran viikossa hän vetää ohjattua liikunnallista toimintaa kuudesluokkalaisille pojille, joilla on vaikeuksia keskittymisen kanssa ja jotka tarvitsevat itsetunnon kohottamista.

”Sama vamma kuin Beckhamilla”

Schreyn mukaan hänen jalkojensa liikkuvuus on aina ollut huono, pohkeet kireät ja nilkat jäykät. Aluksi hän pyrkikin eroon kivuista kuntouttamalla jalkaansa ja alkoi harjoitella uutta askeltamista. Kipu ei kuitenkaan poistunut, joten Schrey varasi ajan NEO:on.

– Halusin lääkäriksi vaivan todellisen asiantuntijan. Sakari Oravahan leikkasi saman vaivan myös jalkapalloilija David Beckhamilta. Halusin parhaan, koska oma keho on minulle hyvin tärkeä instrumentti, hän toteaa.

”Hyvää huolenpitoa potilaasta”

Kuvantamistutkimukset paljastivat rustomuutoksia kantapäässä. Diagnoosi oli niin sanottu Haglundin kantapää, ja Sakari Orava suositteli Schreylle leikkaushoitoa.

Leikkaus tehtiin noin kuukausi vastaanottokäynnin jälkeen. Toimenpide tehtiin selkäpuudutuksessa, ja Schrey pääsi kotiin samana iltana.

– Leikkauspäätös oli helppo tehdä, jotta pystyisin vielä ylläpitämään liikunnallista elämäntapaa. Minulla on vielä 57-vuotiaana liikunnallisia vuosia jäljellä. Leikkaus oli positiivinen kokemus. Minusta pidettiin hyvää huolta koko ajan, ja sain hyvät ohjeet kuntoutusta varten. Myös toimenpiteen jälkeen seuranta oli aktiivista, ja esimerkiksi tekstiviestein kysyttiin voinnista ja mahdollisista kivuista, Schrey kuvailee.

”Leikkauksen myötä täysipainoista elämää”

Antti Schreyn kuntoutus on sujunut esimerkillisesti ja toipuminen on ollut nopeaa. Kuntoutus aloitettiin kevyesti kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen. Kahdeksan viikkoa leikkauksesta jalka kesti jo 10 kilometrin golfkierroksen muutaman kerran viikossa. Nyt, 12 viikon jälkeen, takana on kaksi 3 – 5 kilometrin hölkkäämällä tehtyä juoksulenkkiä.

– Kivut jäivät leikkauspöydälle ja ovat myös pysyneet poissa. Haaveena on, että pystyn vielä palaamaan koripallon pariin, ja tulevaisuudessa myös jalkapallokentille. Leikkauksen myötä elän taas täysipainoista elämää ja saan tehdä mitä haluan. Se on myös kohentanut elämänlaatuani, sillä saan liikkumisesta paljon mielihyvää, Schrey toteaa.

Lääkärin näkökulmasta / Sakari Orava

Orava_Sakari_NEO_nostokuvaAntti Schreyn kantapäässä ollutta vammaa kutsutaan Haglundin kantapääksi. Vaiva on tyypillinen juoksijoilla sekä esimerkiksi jalkapallon pelaajilla, kertoo NEO:n urheiluklinikan ortopedi Sakari Orava.

– Haglundin kantapäällä tarkoitetaan ulkonevaa kulmikasta kantapäätä, minkä ylänurkka on terävä. Akillesjänteen loppuosa hankaa terävään kohtaan nilkan liikkeiden aikana. Tällöin akillesjänteen ja luun välissä oleva limapussi ärtyy, ja akillesjänne voi osittain revetä. Jänne voi jopa katketa hankauksen jatkuessa ja heikentäessä jännettä liikunnan aikana, Sakari Orava kuvailee.

Kyse on rakenteellisesta vaivasta, joka alkaa vaivata usein vasta iän myötä ajan kuluessa.

– Akillesjänne on elastisempi nuorempana, ja se myös kestää paremmin.  Vaivaa tavataan eniten juoksijoilla, joilla myös harjoitusmäärät ovat suurempia. Myös jalkapallossa, suunnistuksessa sekä sisäpallopeleissä tätä esiintyy, Orava kertoo.

”Leikkaus on viimeinen hoitokeino”

Ennen leikkaamista Orava suosittelee muiden keinojen käyttöön ottoa.

– Vaivaan voi auttaa esimerkiksi rasituksen vähentäminen, lepo juoksusta, korotus kengässä kantapään alla tai lääkehoito, Sakari Orava kertoo.

– Leikkaus on toki viimeinen keino. Useimmiten leikkauksella vaiva poistuu, mutta nuorilla henkilöillä luu voi joskus kasvaa takaisin, ja vaiva voi uusiutua. Leikkauksen jälkeen pohjelihaksen vahvistaminen, venytykset ja rasituksen lisääminen rauhallisessa tahdissa ovat hyväksi.

 

Julkaistu 5/2015

Tutustu tarinoihin

Robert-Gendler

Amerikkalainen kuntoliikkuja Robert Gendler

Yhdysvaltalainen lääkäri Robert Gendler kärsi pakarakivuista, jotka estivät liikunnanharrastusta ja tekivät istumisesta

Lue lisää
Janne-Koho

Motocross-urheilija Janne Koho

Veteraanisarjassa kilpaileva motocross-urheilija Janne Koho on loukkaantunut lajin parissa useita kertoja. Vauhdikkaassa

Lue lisää
Seikko-Vennela

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelän kesän 2014 Vaahteraliigakausi alkoi ikävästi. Ensimmäisen kotiottelun

Lue lisää
Tommi-Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundellin akillesjännevaivat alkoivat hallikaudella helmikuussa 2012. SM-kilpailuissa 800 metrin

Lue lisää
Siiri-Kallionpaa

Ringettepelaaja Siiri Kallionpää

MM-kultaa kahdesti voittanut ringettepelaaja Siiri Kallionpää loukkaantui pelissä äkillisessä taklaustilanteessa vuonna

Lue lisää
Jaana-Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu on pitkän uransa aikana kokenut muutamia loukkaantumisia. Vasen polvi on leikattu muutama

Lue lisää
Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää
Meri-Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen loukkaantui alkuvuodesta 2013. Meri jäi vastustajan taklauksen alle, ja jalka vääntyi sillä

Lue lisää
Teemu-Rannikko

Koripalloilija Teemu Rannikko

Huippukoripalloilija Teemu Rannikon polvi leikattiin Sairaala NEO:ssa kesällä 2012. Polvi parani oikealla hoidolla noin

Lue lisää
Juha-Saarinen

Vapaaottelija Juha Saarinen

Vapaaottelija Juha Saariselle loukkaantumiset tulivat vuoden 2013 aikana valitettavan tutuiksi. Ennen loukkaantumisiaan

Lue lisää
Eemil-Taipalus

Koripalloilija Eemil Taipalus

Turun NMKY:n A-poikien koripalloilija Eemil Taipalus on ollut useamman kerran Sairaala NEO:ssa koripallossa sattuneiden

Lue lisää